TEMA Vakfı’nın madencilik faaliyetlerinin yoğunlaştığı 24 ilde yaptığı çalışmalar sonucu maden ruhsatlarının en yoğun olduğu ilin yüzde 92 ile Kütahya olduğu ortaya çıktı. TEMA Başkanı Deniz Ataç, gıda krizi ve yoksulluğu konuştuğumuz şu günlerde doğaya yapılan her müdahalenin sorunu derinleştireceğine dikkat çekti
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Çanakkale ve Balıkesir’in ardından 22 ilde daha maden ruhsatları haritalama çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalar, doğal varlıklar bakımından oldukça zengin bir ekosisteme, güçlü tarımsal üretime ve turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen madencilik faaliyetlerinin yoğunlaştığı Muğla, Tekirdağ, Kırklareli, Afyon, Kütahya, Uşak, Zonguldak, Bartın, Eskişehir, Karaman, Kahramanmaraş, Erzincan, Tunceli, Ordu, Tokat, Artvin, Erzurum, Bayburt, Şırnak, Siirt, Batman, Sivas illeri özelinde yapıldı.
24 İLDE 20 BİNE YAKIN RUHSAT
TEMA Vakfı’nın çalışmalarına göre 24 il yaklaşık 20 bin maden ruhsatına bölünmüş durumda. Ruhsatların büyük bölümünü 14bin 967 ile ihale edilmeyi bekleyen ruhsatlar, 2bin158 ruhsat ile işletme ruhsatları; Bin871 ruhsat ile arama safhasındaki ruhsatlar oluşturuyor. TEMA Vakfı’nın çalışmasına göre ruhsatların en yoğun olduğu il, yüzde 92’si madenlere ruhsatlı olan Kütahya. Kütahya’yı, yüzde 80 ile Uşak, yüzde 79 ile Çanakkale ve Balıkesir izliyor.
RUHSATLARIN EN YOĞUN OLDUĞU İL KÜTAHYA
24 ilin ortalama ruhsatlılık oranı yüzde 63 iken ruhsatların en yoğun olduğu il Kütahya, ortalamanın çok üzerinde. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Maden ruhsatlarının gerçek hayatta nerelere karşılık geldiğini değerlendirdiğimiz haritalama çalışmalarının sonuçları maalesef statü ve nitelik gözetmeksizin her yerde madenciliğe izin veren mevzuatın bir sonucu. “dedi. Dünya çapında yoksulluk ve gıda krizi tartışmalarının yapıldığı bugünlerde doğaya ve tarım alanlarına yapılan her müdahalenin, yoksulluğu daha da derinleştireceği ve çevre adaletsizliğini artırdığını hatırlatan Ataç, “Ülkemizdeki mevzuat ne yazık ki ormanlarımızı, tarım alanlarımızı, meralarımızı, yaban hayatını ve yaşam alanlarını korumaya yetmiyor.” diyerek, yetkilileri yasal düzenlemelerle bu vahim tabloyu değiştirmeye çağırdıklarını ifade etti.
ŞEYMA DÖNMEZ