ZAFER COŞKUSUNUN 100’ÜNCÜ YILI ŞENLİĞE İLHAM OLDU

611

Büyük bir organizasyonla düzenlenen 1. Proje Pazarı ve Zafer Bilim Şenliği’nin açılışında konuşan Rektör Uysal, “Büyük zaferin büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk ‘En Hakiki Mürşit İlimdir, Fen’dir’ der. Zafer’in 100 Yıl’ında bahar şenliğimizin adının bilim ve kültür olmasını buradan esinlendik” dedi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile DPÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) iş birliğinde hazırlanan Zafer Bilim ve Kültür Şenliği için Evliya Çelebi Yerleşkesi Tırmanma Duvarı önünde tören düzenlendi.

DPÜ 1. Zafer ve Bilim Şenliği Kütahya Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Ersan Öz ve DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal’ın açılış konuşmaları ile başladı. Etkinliğin bir fikir olarak ortaya çıktığını ifade eden DPÜ TTO Müdürü Prof. Dr. Ersan Öz, “Kütahya’da ilk defa 1. Proje Pazarı ve Zafer Bilim Şenliği adıyla büyük bir etkinlik düzenledik. Bu proje yarışmasına 144 başvuru yapıldı. Hepsi birbirinden değerli projelerdi. Burada tüm katılımcılara ödül vermek isterdik. Ödüllerimiz üç ayrı kategoride lise, üniversite ve inovasyon Ar-Ge tasarım merkezleri kategorisinde sponsorlarımızın da desteğiyle verilecek.” İfadelerini kullandı.

‘BÜYÜK ZAFER’İN BÜYÜK KOMUTANI’NIN İZİNDE’

Rektör Uysal konuşmasında “Büyük Zaferin 100. yılındayız. Anlamlı bir yıl. Büyük zaferin büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk ‘En Hakiki Mürşit İlimdir, Fen’dir’ der. Zafer’in 100 Yıl’ında bahar şenliğimizin bilim ve kültür olmasını buradan esinlendik” dedi.

Millet olarak bilime önem vermezsek, gelişmeleri takip etmezsek muasır medeniyetler seviyesine yetişemeyiz ve ileriye geçemeyeceğimize vurgu yapan Rektör Uysal, “DPÜ akademik başarısı ile de dünyada saygın üniversiteler arasında yer almaya başladı. Gün geçtikçe daha iyi konuma doğru ilerliyoruz. Bu yıl ilk defa TEKNOFEST’e paydaş olduk. Hem akademisyen desteği verdik hem de maddi – manevi destek verdik. Bu yıl 39 takımla TEKNOFEST’te yer alıyoruz. 1000’i aşkın öğrenci ile TEKNOFEST’te temsil edileceğiz ve yarışmalara katılacağız.” Şeklinde konuştu.

İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın düzenlenen etkinliğin üniversitemize ve milletimize hayırlar getirmesi dileğiyle dua okudğu etkinlikte daha sonra ödül törenine geçildi. İnovasyon ve Ar-Ge Merkezleri kategorisinde yarışan projelerden üçü yarışmada derece elde ederek ödüle layık görüldü. Birinciliği Fatma Göl’ün Antibakteriyel-Eğitici Extra Hijyenik Mama Takımı projesiyle aldığı kategoride ikincilik Ekolojik Liflerin Performansının Arttırılarak Ev Tekstilinde Kullanımı projesiyle Ece Tosunoğlu’nun, üçüncülük de İleri Fonksiyonel Malzeme Destekli PPD2203 Güneş Hücresi Üretimi projesiyle Erdi Akman’ın oldu.

YÜCE, ÖDÜLÜ BAĞIŞLADIKLARINI AÇIKLADI

Ar-Ge alanında verilen ödüllerde ilk sırayı alan Fatma Göl, ödülünü almak için sahneye çalıştığı şirket olan Keramika’nın Genel Müdürü Emin Yüce ile çıktı. Burada katılımcılara hitap eden Emin Yüce, sponsor oldukları etkinlikte kazandıkları ödülü DPÜ TTO’ya bağışlamak istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Dünyada en son gelişmelerde üretim, sanayi ve ihracatın ne kadar önemli olduğuna hep birlikte şahit olduk. Üretim ve ihracat yapabilmek için de mutlaka bizlerin, sanayicilerin rekabet edebilir durumda olması gerekiyor. Bizler de bu konularda çok çalışmalar yapıyoruz. Proje pazarında sponsor olmak istedik çünkü sanayinin bu tür projelere çok ihtiyacı var. Ben bu projenin devamını diliyorum. Biz Keramika olarak bu projede sponsor olduğumuz için, kazandığımız bu ödülü DPÜ Transfer Ofisimize bağışlamak istiyorum.”

Ayrıca ikincilik ödülünü kazanan ancak programa katılamayan Ece Tosunoğlu adına sahneye çıkan Prof. Dr. Ersan Öz, Tosunoğlu’nun ödülünü DPÜ’ye bağışladığını bildirdi. Birincilik ödülünü vermek üzere sahneye gelen Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, yaptığı bağıştan dolayı Emin Yüce’ye ve Ece Tosunoğlu’na teşekkürlerini sundu.

BİRİNCİLİK UÇAN ARABA PROJESİNE

Üniversite kategorisinde birinciliği Model Uydu Projesi ile Asrın Ulusoy ve Uçan Araba Prototipi ile Deniz Erdoğan paylaştı. Bu kategoride ikinciliği Yapay Zeka Destekli Sürü İlaçlama / Gübreleme Görüntüleme başlıklı projesiyle Maksut İnce ve Güneş Enerjisi, Deniz Suyu ve Karbondioksit ile Yakıt Üretimi (SomeCO2) adlı projenin sahibi Selin Haşlak; üçüncülüğü ise CALL projesiyle ve Kemal Burak Kapdan, Siyah Elmas Aktif Karbon adlı projesiyle Osman Uludağ elde etti.

Lise Kategorisinde ise birinciliği Ali Buğday, Küspe Selülozundan Biobozunur Kâğıt Üretimi ve Emirhan Algül de Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Arı Kovanı adlı projeleriyle elde etti. İkinciliği Yenilikçi Bir Dikey Rüzgâr Tribün Modelleme Çalışması’yla Muammer Elibol ve Nodemcu ile Akıllı Evlerin Kontrolü projesiyle Oğuzhan Yavuz paylaşırken Üçüncülüğü Muzaffer Efe (Isı Transfer Pompası) ve Buğra Ayvalı (Dumlupınar – Arama ve Tarama İnsansız Deniz Aracı) elde etti.

Düzenlenen etkinliğe Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğgeneral Necati Gündüz, Rektör Prof. Dr. Kâzim Uysal, Kütahya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Köse, Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Şahmurat Arık, dekanlar, İl Özel İdare Genel Sekreteri Murat Koyak, Kütahya Müftüsü Hüseyin Demirtaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser, Keramika Genel Müdürü Emin Yüce, İGSAŞ Ar-Ge Müdür Yardımcısı Ahmet Akbulut, üniversitenin akademik ve idari personellerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Kütahya Dumlupınar Üniversite’sinde gerçekleştirilen 1. Zafer Bilim ve Kültür Şenliği 13 Mayıs tarihinde son bulacak.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *