DÜNYA EVİNE BORÇLA GİRECEKLER

895

Bu yaz düğün yapacaklar geçen senenin fiyatlarını mumla arıyor. Düğün Salonu kiraları dudak uçuklatırken beyaz eşya ve mobilyada fiyatların iki katına çıktığı görülüyor. Gelinlik, fotoğraf ve halıda artan fiyatlar ile çiftler bu yaz dünya evine umutla değil borçla girecek gibi görünüyor

Bahar aylarının gelmesiyle birçok sektörde düğün hareketliliği başladı. Düğün masraflarında geçen senenin fiyatları ile bu seneyi kıyaslayan GAZETE KIRKÜÇ düğün yapacak çiftler için olmazsa olmaz harcamaları inceledi.

Geçen seneki bir davetli başına masraflarının iki katından fazla arttığını belirten Yeşil Bahçe Kır Düğün Salonu İşletme Sahibi Rıza Turgut, geçen sene 500 kişi 22 bin TL olan salon kirasının şu anda 30-35 bin TL olduğunu ifade etti. Düğün salonu kiralarında iki katı fark olduğunu ancak girdi maliyetlerindeki farkın 5 katı olduğunu vurgulayan Prestij Düğün Salonu Gökhan Arık, “İnanın biz maliyetlerimize gelen kadar zammı salon kirasına yansıtsak müşteri bulamayız. Çünkü 20 bin TL’ye yaptığımız düğünü aslında 100 bine yapmamız gerekir” dedi.

‘YENİ ZAMLARA YAKALANMADAN BEYAZ EŞYANIZI ALIN’

Düğün yapacak çiftlerin, geçen sene 15 bin TL bu sene en az 30 bin TL’lik alışveriş yaptığını ifade eden Tercih Mobilya Beyaz Eşya Şubesi’nden Ahmet Altukulaç, her şeyin fiyatının arttığına değindi. Geçen sene 15 bin TL olan beyaz eşya masrafının şimdi 25-30 Bin TL arasında değiştiğini açıklayan Atılım Beyaz Eşya İşletme Sahibi Mustafa Cilavoğlu, ise “Geçtiğimiz sene 15 Bin TL’idi. Yaz sezonunda yeni zamlar kapıda belki iki ay sonra sorsanız bu fiyat 35 bine çıkacak” dedi. Cilavoğlu, düğün yapacak çiftelere bir an önce gelip beyaz eşyalarını almalarını, Haziran ayını beklememelerini tavsiye etti.

GERÇEK ZAMLAR YANSITILMADI

Fiyatların yüzde 30 oranında bir arttığını dile getiren Rüyam Gelinlik İşletme Sahibi Yunus Emiştekin, “Evet, tüm masraflarımız arttı ama bunları yansıtsak yüzde 60-70 bandında zam yapmamız gerekirdi. Çünkü ürün, hem bize zamlı fiyattan geldi hem de mağaza giderlerimiz iki katından fazla arttı. Biz yine de zammı yüzde 30’da stabil tuttuk” dedi. Geçen sene ile bu sene arasından ortalama bir düğün çekimi arasında 400-500 TL fark olduğunu dile getiren Kayra Fotoğrafçılık’tan Yasir Demir, paket genişleyip, düğün klipi, albüm eklendikçe oranın arttığından bahsetti.

‘EN EKONOMİĞİ İKİ KATI’

Geçen sene düğün paketlerinin 36 bin civarında olduğunu bu sene aynı kalitede 18 bin TL yatak odası takımı, 22 bin TL koltuk takımı, 20 bin TL yemek odası takımı ile aynı paketin toplam 60 bin TL olduğunu açıklayan Cem Mobilya İşletme Sahibi Cem Öz, fiyatın içinde mutfak masası, tv ünitesi olmadığını hatırlattı. En ekonomik fiyatın iki katına yaklaştığını ifade eden Öz, 6-7 aydır ürünlerin fiyatlarını ezberleyemeden yeni zamlar geldiğini belirtti.

Halı fiyatlarında geçen seneye oranla yüzde 30 fark olduğunu açıklayan Irmak Halı İşletme Sahibi Emre Delmeç,  ise “Normalde 5,5-6 bin TL masraf yapılıyordu. Şimdi 7,5- 8 bin TL’den aşağı çıkılmıyor. İnsanlar artık istediğini değil daha ucuzunu alıyor. Ürünü üretenin maliyeti yükselince ürünler bize daha pahalı gelmeye başladı. Bir şeye sığınma açısından söylemiyorum ama üretimde de girdi maliyetleri belli” şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *