KÜTAHYA MUTFAĞINA LAVANTA KOKULU MERKEZ

599

Nida Olçar, Sıtkı Ceramic House yerleşkesi Çini Atölyesine Kütahya Mutfak Sanatları Müzesi kuruyor. Müzede yöresel Kütahya yemekleri, yöreye ait mutfak malzemelerinin sergileneceğini belirten Olçar, koku merkezi, aromatik ve tıbbi bitkiler serası, çekim platosu bungalovlarla donatılmış lavanta bahçesinin de müjdesini verdi.

UNESCO Birleşmiş Milletler Komisyonu tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanına layık görülen Sıtkı Usta’nın 35 yıl önce Eskişehir yolu üzerine kurduğu Sıtkı Ceramic House yerleşkesi Çini Atölyesine ilaveten lavanta bahçeleriyle birlikte Kütahya Mutfak Sanatları Müzesi olarak hizmet verecek.

‘35 YILDIR KÜTAHYA’YI TANITIYOR’

“Çininin Picasso’su”,“Çini Dervişi” olarak anılan babası rahmetli Sıtkı Olçar’dan bayrağı devir alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, “Porsuk barajı kenarında Sıtkı ustamızın büyük emekler vererek kurduğu atölye tam 35 yıldır Kütahya’yı tanıtıyor. Yerli ve yabancı turistler ile sanatçıların uğrak mekanı olan tesisimizi büyüterek bu yıl son zamanlarda talep gören lavanta bahçesi ve Kütahya Mutfak Sanatları Müzesi olarak revize etme kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA YEMEKLERİ TANITILACAK

Binanın daha önce geçici olarak Sıtkı Usta Müzesi olarak hizmet verdiğini ifade eden Nida Olçar, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla şehir merkezine taşındıktan sonra bina boşalmıştı. Şimdi kolları yine Kütahya kültürüne hizmet edeceğini düşündüğümüz bir müze projesi için sıvadık. Hedefimiz Sıtkı Olçar Çini Müzesi gibi Kütahya Mutfak Sanatları Müzesini de büyüterek Kütahya’ya katkı sağlamak. Müzemizde Yöresel Kütahya yemekleri haricinde Kütahya yöresine ait yoğurt bakraçlar, eski porselen ve Çini yemek kapları, Frig dönemine ait yortanlar, fincanlar, Kütahya mutfağına ait bakır kaplar ve bazı mutfak malzemeleri ilk etapta sergilenecek eserler arasında.” Dedi.

LAVANTA BAHÇESİNE ÇEKİM PLATOSU

Önümüzdeki ay hizmete girecek olan müzenin ardından Kasım ayı içerisinde ise lavanta bahçesinin tamamlanacağını duyuran Olçar, şu ifadeleri kullandı: “Lavanta Bahçesi tam kapasite olarak önümüzdeki bahara açılmış olacak. Lavanta bahçemiz içerisinde Frig koku merkezi , aromatik ve tıbbi bitkiler serası , çekim platosu , karavan park yeri ve bungalovlar mevcut olacak. Kütahya turizmi ve tanıtımı için özel bir proje olacağına inanıyoruz. Yolu  Kütahya’dan geçen ziyaretçilerin çinisiyle , yöresel kokularıyla, doğasıyla, Kütahya şerbetleriyle , yemeğiyle , Kütahya kültürüne tanık olacağı bir projeyi şehrimize kazandırmaktan ötürü gururluyuz. Allah Mahcup etmesin”

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *