ORMANIN DİLİ OLSA !

723

Her yaz geldiğinde Türkiye’ nin en önemli gündem maddelerinden biri de içimizi yakan kronik orman yangınları oluyor maalesef.

Türkiye orman varlığı zengin bir ülke değil.

Konunun uzmanlarına göre içinde bulunduğumuz coğrafyanın iklim, toprak, su kaynakları ( o da hoyratça kullanımdan her geçen gün azalıyor), bitki örtüsü bakımından yüzde 75 ormanla kaplıolması gerekirken ve yine maalesef yıllar yılı “ kese kese, yaka yaka” elimizde ancak yüzde 28-29  oranında orman  varlığı  kalmış.       

 Meraklısı için, bugünkü  kıta Avrupa’ sının bile orman varlığı da yüzde 43.

☆☆☆

Her sene,bir yaz boyu Hatay’ dan Antalya’ ya, Muğla’ dan Balıkesir’ e.. Çanakkale’ ye, cennet köşesi ülkemizin bir çok yerinde günlerce, haftalarca süren orman yangınlarıyla boğuşuyoruz. Bu /garip/ orman yangınlarının bir çoğunun vatandaş nezdinde ki karşılığı masum olmadığı kanaatidir.

☆☆☆

Geçtiğimiz yıl 53 ilde çıkan 299 yangında 8 vatandaşımızı kaybetmişiz. Yüzbinlerce hektar orman yanarken birçok yerleşim bölgesi küle dönmüş, binlerce hayvan da telef olmuştur.

Orman yangınlarının çıkışı genel olarak 3 sebebe bağlanıyor.

Birincisi yıldırım düşmesi ve aşırı sıcaklardan kaynaklı doğal/masum yangınlar.

İkinci olarak; ihmal ve dikkatsizlik..             

Sigara izmariti.. Boş su ve meşrubat şişelerinin sorumsuzca ve de kırılarak sağa sola atılması / bırakılması / saçılması..                             

Piknikçilerin yaktıkları ateşleri gereği gibi söndürmeden / söndüğünden emin olmadan bırakıp gitmeleri.

Çevreyi süsleyen poşetler, pet şişeler, kullanılmış gazeteler, çekirdek ve soğan kabukları, yiyecek artık ve atıkları yazımızın konusu değil.

Üçüncüsü ve kötüsü: Kasıt !                         

Modası geçmiş olsa da tarla / mera açmak..  Ve.. Ülkeye zarar vermek için çıkartılan sabotaj yangınları !     

☆☆☆

Kütahya özeline baktığımızda; ülkemizin orman varlığı en zengin illerinden birinde yaşıyoruz. Şanslı / kısmetli insanlarız.      

 İlimizin yüzde 54’ü ormanlarla kaplı. Ülke genelinin 2 katı.                                        

Geçtiğimiz yıllarda Tavşanlı Domaniç hattında Koca Yayla’ da günler süren büyük yangınlar yaşadık. Yine Emet, Hisarcık ve Simav yangınlardan en çok zarar gören diğer ilçelerimiz.

Türkiye yerli ve millî teknolojisiyle ürettiği İHA’ ları, uzaydaki gözü Uyduları, erken uyarı sistemleri ve tecrübeli insan kaynağı ile bu yangınlara âcil müdahale ve önleme kabiliyetine sahiptir.

Günün sözü

Orman; bekçi ile değil, sevgi ile korunur.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *