Geçmişten günümüze süzülüp gelen tecrübe birikimi kısa özlü sözlere ata sözü ve deyim diyoruz.
İşte bunlardan bir tanesi de; Dokuz ayın Çarşambasının bir araya gelmesi deyimidir. Birçok işin (önemli-önemsiz) bir araya sıkışıp kalması, aynı güne denk gelmesi anlamını ifade eder.
☆☆☆
Bir de; 365 güne sığmayan ya da 365 günün yetmediği kutlama / anma günlerimiz var.
Mesela geçtiğimiz Pazar Haziran’ nın 5‘nin Dünya Çevre Günü..
Dünya Bisiklet Günü..
Dünya Kahvaltı Günü olduğu gibi.
Bir takvim yaprağında 3 ayrı gün. İster üçünü birden, ister ayrı ayrı kutla.
☆☆☆
Bu günlerden en çok bilineni ve dikkat çekeni herkesçe malum Dünya Çevre Günü.
Dünyanın nüfusu 8 milyara dayandı. 7.8 milyar.
Ve.. Son iki yüz yıldır sadece çevreyi değil atmosferi de hızlı sanayileşme, sera gazları ve karbon salınımı, ormanların rant uğruna yok edilmesi, sanayi atık ve artıklarının kontrolsüz bir şekilde sulara akması.. Ve her geçen gün sorunlarıyla birlikte kontrolsüz bir şekilde büyüyen şehirler ve mega kentlerdeki estetikten uzak görüntü ve boğucu gürültü ile kirlettiğimiz dünyamıza Dünya Çevre Günü adıyla çareler aramaya düştük. Caddeler, sokaklar ve piknik alanlarında sağa sola atılan / saçılan, yüz yıllarca geri dönüşü olmayan atıkları saymıyorum.
Bu arada; Kütahya’ nın daiçinde yer aldığı 19 ilde gürültü kirliliği ölçüm ve çalışmasının olduğu / olacağı haberlerini televizyonlardan işittik. Bilindiği gibi; kişi başına düşen motorlu araç sayısında ülke ortalamasının olukça üzerindeyiz.
☆☆☆
Bugün Haziran’ ın 7’si..
Dünya Gıda Güvenliği Günü.
Güvenli gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle BM Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2018 ‘ de alınan kararla 2019’ dan itibaren her yıl 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutlanmaya başlanmış. Bu bilgi de kıyağımız olsun.
Takvim yapraklarında bugüne ait başkaca bir gün kutlama / anma varsa da malumumuz değil.
Sağlığınız ve huzurunuz daim olsun.