Halk Eğitim Merkezi’nde başlatılan proje görme engelli kitapseverlere ses oldu. Gönüllülerin bağışlarıyla geri dönüşümle oluşturulan kütüphaneden beğendikleri kitabı gönüllülerin sesinden dinleyen engelli vatandaşlar, kitapları elektronik bir sesten ya da uygulamadan dinlemenin aynı tadı vermediğini belirtti
Kütahya Halk Eğitimi Merkezi’nde “Kitabıma Ses, Bana Nefes Ol” isimli bir iyilik hareketi başladı. Kütahya Halk Eğitimi Merkezi Kurum Müdürü Oğuzhan Yıldız tarafından başlatılan proje, Kütahya Halk Eğitimi Merkezi, proje sorumlusu ve yürütücüsü İngilizce öğretmeni Ali Özgür tarafından hayata geçirildi.
İyilik okulu projesinin iyilik düşün, iyilik yap teması ile gönüllü kursiyerler, görme engelli dinleyicilere kitap okudu.
GERİ DÖNÜŞÜMDEN KÜTÜPHANE
İlgi, bilgi ve insanoğlunun en iyi dostu olan kitapları sermaye edinen “Kitabıma Ses, Bana Nefes Ol” Projesi öncesinde Kütahya Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü idarecileri, öğretmenleri ve kursiyerleri, kolları sıvayıp evlerinden getirdikleri ve gönüllülerin bağışlarıyla küçük ama amacı ve hizmeti büyük bir kütüphane oluşturdular. Geri dönüşüm malzemelerinin değerlendirilmesiyle meydana getirilen bu kütüphane bütün kitapseverlerin ve bu projenin hizmetine sunuldu.
Görme engelli, okumayı seven dinleyicilerim onlara kitap okumaya hazır gönüllü kursiyerlerle eşleşti. Her katılımcı ayrı bir sınıfta kendilerinin seçmiş oldukları kitapları, 45 dakika dinledi.
‘DESTEK BEKLİYORUZ’
Kitapları elektronik bir sesten ya da uygulamadan dinlemektense canlı bir kişiden dinlemenin daha iyi olduğunu düşündükleri için böyle bir proje başlattıklarını ifade eden Projenin Mimarı Ali Özgür, “Bir İyilik Yap projeleri kapsamında yürüttüğümüz projemizde 6 katılımcımız var. Biz istiyoruz ki daha fazla katılımcımız olsun. Gönüllülerimiz halk eğitim merkezimizdeki kursiyerlerimizden oluşuyor. Kaynakla ilgili herhangi bir sıkıntımız olmamasına rağmen bu vesileyle halk eğitimde oluşturduğumuz kütüphanemizde de destek bekliyoruz. Burada ki çoğu malzeme de zaten geri dönüşüm malzemeleriyle yapıldı. Kursiyerlerimiz tarafından oluşturuldu. Katılımcılarımızın da hoşuna giderse bunu sürekli olarak yapmayı planlıyoruz.” İfadelerini kullandı.
CANLI BİR OKUYUCUDAN DİNLEMEK ÇOK FARKLI
Sosyal medyada ve sanal alemde sesli kitap adı altında yapılan kitapları dinleyen görme engellilerin canlı bir okuyucu tarafından kitap dinlemenin daha farklı olduğunu ve zevk aldıklarını söylediğine vurgu yapan Ali Özgür, katılımcıların başladıkları kitabın sonunu merak ettiklerini ve bu çalışmadan memnun oldukları Kütahya’da yaşayan diğer görme engelli arkadaşlarının da bu hizmetten faydalanmasını arzuladıklarını belirtti.
Kütahya Halk Eğitimi Merkezi Kurum Müdürü Oğuzhan Yıldız ise başta proje sorumlusu olan İngilizce Öğretmeni Ali Özgür’e, Kurumun Görme Engelli Personeli Ümran Öztürk’e, Gönüllü Kursiyerler Rabia Demirtaş, Sevde Sümer, Samina Şamsi, Sema Koru, Elif Yıldız, Pervin Karaca ve Ayten Korkut’a, görme engelli katılımcılara ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Yıldız, Kütahya Halk Eğitimi Merkezi’nin bu tür projelere her zaman destek olacağını belirtti.
Hasret kaldıkları kitaplara ve onların kokularına kavuşan görme engelliler her hafta cumartesi günleri müsait oldukları müddetçe öğleden sonra 14.00’te Kütahya Halk Eğitimi Merkezi’ne gelerek dinlemeye başladıkları kitaplarını bitirecekler.
FATMA SÜMER