BAYRAMDAN KALANLAR..

617

“Hayatımızın hatıra defteri bayramlar” dan bir Kurban Bayramını daha geride bıraktık.                     Rabbim sağlık ve huzurla daha nice bayramlara kavuşmayı hepimize nasip etsin.

Bayram ve sonrası biriken bir çok hikâye var. Her biri ayrı yazı konusu.

                              ☆☆

Manzara hep aynı..                                

Bu sene de mevzu değişmedi.. Ustalıkları kendinden menkul, acemi kasaplar bu Kurban Bayramını da boş geçmedi. Yaralananlar soluğu âcil servislerde aldı.                                                        

Güldürürken düşündüren, ya da  “güleriz ağlanacak halimize” misali acemi kasap hikayeleri yine bu bayramın gündeminden düşmedi.  Ülke genelinde 7 bine yakın (6796) kişi ya kendini ya da başkasını yaralamış. Geçen sene daha azdı. Tabii Kütahya da bu yarıştan geri kalmamış. Şükür ki, sayı, geçen seneye göre 30 eksikle 50 olarak kayıtlara geçmiş. Bir şekilde kendini yaralayan hemşehrilerimize şifalar diliyoruz. Allah’tan, endişe  edecek, ciddi bir durumun olmaması tesellimiz.

                              ☆☆

İnsan sormadan edemiyor!  Ramazan ve Kurban Bayramlarında yaşanan bu derece yoğun insan hareketliliği yalnız bize mi mahsus ?  Başka ülkelerde de var mıdır ? Doğrusu bilmiyorum.     

Ben diyeyim 10 milyon, siz deyin 13-14 milyon insan “kavimler göçü “ gibi her bayram yer değiştiriyor.  Bu 9 günlük  göçün bir kısmını Karadeniz, Orta, Doğu ve Güney Doğu Anadolu da ki akrabalarıyla bayram yapmak isteyen memleketçiler, bir kısmını da, özellikle büyük şehirlerin ağır, yoğun ve sıkıcı  hayatından uzaklaşma ve dinlenme fırsatı olarak gören tatilciler oluşturuyor.                                              

43 İl’e açılan ulaşım kapısı Kırıkkale vetatil beldelerine giden yollar her zamanki gibi, gene, kilit ! 2 bin nüfuslu beldelerin nüfusu çıkmış 50-60 bine. Geçen sene 3 milyonu aşan Muğla ‘nın nüfusu bu sefer kaç oldu acaba ? Çeşme, Kuşadası, Fethiye, Marmaris, Bodrum..  Hasılı Hatay’dan  Çanakkale’ye kadar oteller full, plajlar tıklım tıklım, trafik malum.

                         ☆☆

Her bayram yapılan bütün uyarılara, yollardaki denetlemelere.. Gelişi ayrı, gidişi ayrı kaymak gibi duble yollara rağmen 9 günlük bayram tatilinde memleketin bir çok bölgesinde meydana gelen trafik kazalarında yine canlar yandı, ocaklara ateş düştü.    Hiç olmasa daha iyi ama bu seneki kaza ve can kaybı önceki senelere göre daha az. İlimiz de de birisi Hisarcık da diğeri Balıkesir yolunda meydana gelen iki üzücü kazada biri 6 aylık bebek 2 can kaybı ve yaralılar var. Hayatını kaybedenlere Allah ‘tan rahmet, kederli ailelere sabır ve başsağlığı, yaralılara da âcil şifalar diliyoruz.

                        ☆☆

Havaların ısınmasıyla birlikte, sosyal alanlardaki kalabalık ve hareketliliğin artmasıyla unutmaya çalıştığımız ve bitti gitti zannettiğimiz Koronavirüs kendisinitekrar hatırlattı. Meğer buralardaymış. Türkiye’ de ki vaka artışları dünya ortalamasının üzerine çıkmış. Son günlerde hastanelere başvuruların da 5 kat arttığını  belirten uzmanlar; bu artışların Anadolu da ki ve sahillerdeki hareketliliğe bağlı olarak bayram sonrası için daha da yükseleceğinden endişe ediyor ve uyarıyor. Sağlık Bakanlığı da bu nedenle Aşı Randevu Sistemini yeniden açtığını duyurarak, son aşısını 6 ay önce yaptıranların, özellikle 50 yaş üzeri ve risk gurubunda olanların hatırlatma dozlarını mutlaka olmalarını tavsiye ediyor.

Konuya uzak duran, aşı olmayan/ olmak istemeyen ve hadiseyi kendi bakış açısından değerlendirenlere bir sözümüz yok.                                           

Saygı da duyarız, kendi tercihleridir.     

Bu fakir kardeşinizde ortalama iki buçuk sene sonra, tüm aşılarını olmasına ve hassasiyetine rağmen pozitif çıktı ve bayramı evinde karantinada geçirdi.Allah’a şükürler olsun tekrar sağlımıza kavuştuk.                        

Genel yasaklar ve uygulamalar olmasa da kişisel tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz.

Daha sağlıklı bayramlarda buluşmak dileğiyle… Allah’a emanet olun.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *