BÜYÜK ŞEHİRLERDE VE KÜTAHYA DA VAR AMA; KİMSE BİLMİYOR

1060

İstasyon Caddesi Konak İş Merkezi’nde hizmet veren Geriatri Kliniğinin çok bilinmediğini ve bu nedenle hasta yoğunluğunun olmadığını belirten Uzman Dr. Pınar Arman, 65 yaş üstü vatandaşların tüm iç hastalıkları ve yaşlılığa bağlı sorunlarının tanı ve tedavisini yaptıklarını belirtti.

‘İHTİYAÇ SÜREKLİ ARTIYOR’

İstasyon Caddesi Konak İş Merkezi’nde 65 yaş üstü vatandaşlara hizmet veren Geriatri (Yaşlı Sağlığı ve Hastalıkları) Kliniği Uzman Doktoru Pınar Arman, GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu. Kliniğin Kütahya’da ilk kez Aralık 2021’den beri hizmet vermeye başladığını dile getiren Kütahya’nın Arman, “Türkiye için yeni bir alan, ülkenin yaşlı nüfusu arttığı için ihtiyaç da sürekli artıyor” dedi. Bölümün daha çok büyük şehirlerde olduğunu ifade eden Arman, Kütahya gibi yaşlı nüfusu fazla illerden birinde Geriatri Kliniğinin bulunmasının büyük bir şans olduğunu belirtti.

İç Hastalıklarının bir yan dalı olan Geriatri Kliniğinde 65 yaş üstü hastaların tüm dahili sorunlarının tanı ve tedavisini yapıldığını belirten Dr. Pınar Arman, “Onun dışında yaşlılığa bağlı gelişen unutkanlık, hareket bozuklukları, düşmeler, beslenme bozukluğu, kemik erimesi idrar kaçırma gibi sorunlarına da tanı koyup tedavi planları oluşturabiliyoruz. Üstesinden gelemediğimiz durumlarda diğer uzmanlık dalları ile ortak hareket de edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘YOĞUNLUMUZ AZ’

MHRS üzerinde kliğine direkt randevu alınmadığını hastaların, İç Hastalıkları Bölümünden randevu aldıktan sonra yönlendirildiğine değinen Arman, “Ancak talep edilmesi durumda da uzman doktorlarımız yardımcı oluyor” dedi.  Kütahya’da bir Geriatri kliniğinin bulunduğunun bilinmediğinden bahseden Arman, “Anladığım kadarıyla Kütahya kamuoyunda çok bilinmiyor. İç Hastalıklarında randevu sorunu olduğu ve klinik vatandaşlar tarafından bilinmediği için de şu an hasta yoğunluğumuz az” şeklinde konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN UZUN DEĞİL KALİTELİ YAŞAM’

Dahiliye hastalarının yüzde 80-90’ını yaşlı hastaların oluşturduğunu da hatırlatan Arman, “Tanı sırasında yaşlı hastaları dinlemek çok daha önemli. Bu maalesef süre kısıtlılığından ötürü her klinikte mümkün olmuyor. Burada ben hasta geldiğinde yürüyüşünden, ayağına kadar muayene etmeye çalışıyorum bu yüzden bağrına basıyor insanlar.” Dedi. Yaşlı hastaları sosyal açıdan da dinlenin önemine değinen Arman, şu ifadeleri kullandı: “Çünkü çevresel etmenler çok önemli. Yaşam yerleri nasıl?, Sosyal destekleri var mı? Bunlar bir geriatri uzmanının dikkat etmesi gereken şeyler. Çünkü önemli olan bir yaşlının uzun yaşamdan ziyade kaliteli yaşam sürmesi.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *