440 YILLIK DARÜLKURRA’DA YENİDEN KUR’AN SESİ

497

1582 yılında Rumeli Beylerbeyi Câfer Paşa tarafından inşa edilen uzun yıllar harap bir durumda varlık savaşı veren Cafer Paşa Dârülkurrâsı’nın restorasyon süreci tamamlandı. Başkan Işık, Ecdat yadigârı dünyada eşi benzeri kalmamış tek eseri yeniden ayağa kaldırıp insanlık âleminin hizmetine sunduklarını ifade etti

Dünyada ayakta kalan ender darülkurralardan bir tanesi olan Kütahya Cafer Paşa Darülkurrası Kütahya Belediyesi’nin gayretleri ile vatandaşların ziyaretine açıldı.

Törende konuşan Vali Ali Çelik, döneminin en iyi kıraat hocalarını, sayısız kurra hafızlarını yetiştiren Cafer Paşa Dârülkurrâsı’nda yıllar sonra yeniden Kur’an sesi duyulacak olmasının derin huzurunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

‘UZUN YILLAR HARAP DURUMDA KALDI’

 “İhya ve yeniden inşa eden bir medeniyetin emanetçileriyiz” diyen Vali Ali Çelik, “Bu ağır; ama gurur veren sorumluluk duygusuyla, geçmişimizi bir armağan, emanet olarak görüyoruz. Geçmişten aldığımız armağanları da şefkatle, emek vererek geleceğe taşıma gayretindeyiz. 1582 yılında Rumeli Beylerbeyi Câfer Paşa tarafından inşa edilen ve maalesef uzun yıllar harap bir durumda varlık savaşı veren Cafer Paşa Dârülkurrâsı’na hayat veren de işte bu emek ve şefkat oldu” şeklinde konuştu.

Dârülkurrâ’nın örnek bir iş ve gönül birliğiyle ayağa kaldırıldığını söyleyen Vali Çelik, “Yıllarca ayakta kalmak için direnmiş, kaybolmaya yüz tutmuş dârülkurrâyı; Kütahya Valiliğimiz, Kütahya Belediyemiz, Kütahya İl Özel İdaremiz iş birliğinde, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğümüzün rehberliğinde tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp aslına uygun restore ederek hayata kazandırdık” dedi.

Dârülkurrâ’nın yeniden hayat bulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Çelik, “İlimizin tarihi ve manevi iklimini zenginleştirecek bu eşsiz yapının hayırlı olmasını diliyor; sürecin başlamasına vesile olan Vali Sn. Ömer Toraman’a, Belediye Başkanı Sn. Alim Işık’a, İl Genel Meclisimize, tarihi tanımına, yapılış amacına uygun hizmet edecek şekilde ayağa kaldırılıp yeniden insanlığın hizmetine sunulmasını sağlayan, sürecinden başından bugüne dek emek veren, gayret gösteren her bir isme en kalbî şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

‘ZAFER AYIMIZIN BİRİNCİ GÜNÜ’

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık “İnsan oğlunun fani dünyada mutlu olabileceği çok özel anlardan birisini yaşadığımı ifade ediyorum. Ecdat yadigârı dünyada eşi benzeri kalmamış tek eseri yeniden ayağa kaldırıp bugün milletimizin ve dünyadaki tüm insanlık âleminin hizmetine sunacak bir anı yaşıyoruz. Bugün tarihin şerefli sayfalarına tekrar düşülen önemli bir tarih 1 Ağustos 2022 Büyük Zaferin Yüzüncü yıl dönümünün mübarek zafer ayının ilk günü. Vesile olan herkese teşekkür ediyorum ama en büyük teşekkürü özellikle davet ettiğim bu ecdat yadigârı nadide eserin belediyemize kazandırılmasında emeği geçen mülk sahibi Hesna Emrem , Mesut Ercan, Hacer Ercan , Merhum Abdullah Erbay, Nizamettin Erbay, Muzaffer Erbay’a özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

YERLİ VE YABANCI TURİSTE AÇIK

Darülkurranın yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açık olacağını belirten Başkan Işık, darülkurrada haftanın belirli günlerinde Kur’an-ı Kerim okunacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından çalışmada emeği geçenler ile mülk sahiplerine teşekkür belgesi takdim edildi. Dualarla açılışı yapılan darülkurrada, hafızlık eğitimi alan öğrenciler Kur’an-ı Kerim okudu.

Açılışa Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belediye Başkan Yardımcıları Abdullah Damcı, Ömer Köse, Ertuğrul Cevahir, Murat Arık, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, MHP Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, Adalet ve Kalkınma Partisi Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, MHP Kütahya Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy, birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *