MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEME OTURAN KARARLAR

733

‘O GECEYİ TARİHE NOT DÜŞTÜK’

Otobüslerin kontak kapattığı 1 Haziran gecesini Kütahya’nın hiç yaşamaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Işık, “Nasıl 15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti’nin yıkılması için bir ayaklanma girişimiyse 1 Haziran da Kütahya belediyesine karşı bir ayaklanma girişimidir. O geceyi tarihin sayfalarına not olarak düştük.” Dedi.

Kütahya Belediye Meclisi 4. Dönem 7. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Toplantısındaki birçok konu Kütahya gündemine oturdu.

‘BELEDİYEYE KARŞI BİR AYAKLANMA GİRİŞİMİ’

Mecliste ayrıca Belediye tarafından hizmet verilmesi amacıyla muhtelif ebatlarda minibüs, midibüs, otobüs  satın alımı da oy birliği ile kabul edildi. Konu hakkında konuşan Başkan Işık, 1 Haziran 2022 gecesi yaşananları hatırlattı.  “ Bu tarih Kütahya açısından çok önemli bir tarihtir. Nasıl 15 Temmuz gecesi 2016 Türkiye Cumhuriyeti’nin yıkılması için bir ayaklanma girişimiyse 1 Haziran’da toplu taşıma hizmeti veren değerli esnafımızın birkaç kişinin dolduruşuna gelerek Kütahya belediyesine karşı bir ayaklanma girişimidir. O geceyi tarihin sayfalarına not olarak düştük. Bu şehre öyle bir geceyi yaşatmamanız gerekiyordu.” Dedi.

KÜTAHYA BÜYÜKŞEHİRLERLE AYNI STATÜDE

Belediyelerin nüfusları ve sosyal ekonomik gelişmeleri durumuna göre yeniden gruplandırıldığını belirten Başkan Işık, “Nüfusu 250 binden fazla olan belediyeler birinci gruba alınırken Kütahya Belediyesi de bu gruba yükseldi. Böylece Kütahya Belediyesi Kütahya, Büyükşehirlerle aynı statüye kavuşmuş oldu.” dedi.

2019 yılında Kütahya’da kişi başına düşen gelirin, bin 500 TL iken 2022 yılında 3bin 700 TL’ye çıktığını ifade eden Işık, kişi başı borcun ise 2019 yılında 2bin 552 TL iken şu an bin 166 TL’ye düştüğünü duyurdu.

PROJELERDE SON DURUM NE?

Birçok projedeki son duruma dair bilgi veren Başkan Işık, 7 göller rekreasyon projesinin üçüncü ihalesini yaptıklarını belirterek, “Birincisi tam inşaat masraflarının dalgalandığı döneme geldi. Katılım olmadı. 2 ihalede projenin boyutunu küçültüp ikiye bölerek yarısını ihaleye çıktık ona da katılan olmadı. Şimdi tamamı 9-6 Eylül’de yeniden açık ihale yöntemiyle ile yeniden ihaleye çıkacak” dedi. Işık projenin 2023 yılına hazır olacağını da vurguladı.

BELEDİYE İŞHANI PROJEYE DAHİL EDİLECEK

Kanal Kütahya projesinin satın alma birimine dosyasının geldiğini ifade eden Başkan Işık, Eylül ayının ilk haftasında açık ihale üslüyle ihalesini yapacaklarını açıkladı. 30 Ağustos İş Merkezi ihalesinin tamamlandığını ifade eden Başkan Işık, “Önümüzdeki Çarşamba ya da Salı günü sözleşmesini yapıp imalata başlayacağız. En geç 8 ay içinde imalatı tamamlandıktan sonra Ulu Cami İş Merkezi’ndeki tüm esnafımızı iş yerlerinin büyüklüklerini dikkate alarak mağdur etmeden taşıyacağız. İş merkezi yıkımını gerçekleştirip 2023 yılı itibariyle de tek katlı otopark ve yeşil alanı şehrimize kazandıracağız.” Dedi.  Işık, 30 Ağustos İş Merkezi imalatı devam ederken Belediye İşhanı ve şu anda Birlik Vakfı’nın kullandığı alanı da özel mülkiyet sahipleriyle görüşüp projeye entegre olacak şekilde katacaklarını belirtti.

Kültür Park Projesinin de 22 Ağustos’ta ihaleye çıkacağını duyuran Başkan Işık, “Alta iki katlı otopark üstüne 3 katlı bina olacak. Üst iki katında kütüphane  ve kültür müdürlüğümüz olacak. Kütüphane ve kültür müdürlüğü için ayrılacak alan yüzde 52 Kültür Bakanlığı desteği yapılacak. Kütahya modern bir kütüphaneye kavuşacak” dedi.

Merkez pazar yerinin yıkım işleminin tamamlandığını vurgulayan Işık, “Altta otopark, üstte pazar yeri olacak işkilde Anıtlar Kurulu onaylı projemiz ihaleye hazır. Ancak yıkım tamamladıktan sonra anıtlar kurulu başta olmak üzere tüm duyarlı kamu kurum kuruluşları, meslek odaları ve vatandaşlar yeniden bina yapılmaması yönünde yoğun bir talep gösterdi.” dedi.

‘AYNI HATAYA DÜŞMEYELİM’

Pazarcı esnafla da görüşüp onları mağdur etmeden bir alternatif bulmak için projeyi beklemeye aldıklarını ifade eden Başkan Işık “Yıkıldıktan sonra bizde o meydanı gördüğümüzde oraya yeniden bir bina yaparak eskiden Ulu Cami önünde yapılmış bugün hala tartıştığımız merkezin akıbetine dönmesini istemiyoruz.” Dedi.

Vadi Kütahya projesinin bu sene ihaleye çıkacağını 2023’de gerçekleştirileceğini belirten Işık, kamyon garajı imalatının yüzde 35’lerde olduğunu açıkladı. Işık, kamyoncu esnafın birkaç ay içinde oraya taşınacağını ifade etti.  

ÇELİKLER HAMAMINA BELEDİYE ELİ DEĞECEK

Yoncalı’daki mesire alanının Kütahya belediyesinin kullanımına tahsis edilmesinin ardından Yoncalı Şifa Kent projesinin hızlı kazandığına değinen Işık, 2023 yılında Yoncalı’ya güzel bir eser kazandıracaklarını belirtti. Söz konusu alandaki Çelikler Hamamının Şimpaş aracığıyla tadilatına başladığını ifade eden Işık, “15 ağustosta orayı açıp hizmete sunmak istiyoruz.” Dedi.

VALİ ALİ ÇELİK ARTIK ‘KÜTAHYALI’

Vali Ali Çelik’e fahri hemşehrilik payesi ve beratı verilmesi” konusunun da müzakere edildiği meslis toplantısında Başkan Işık, ” Yakın hemşehrimiz olmakla birlikte, tabi Kütahya nüfusuna kayıtlı olmadığı için emeklerinden dolayı Valimize böyle bir ödülü vermek istedik. Hakikatten birçok konunun çözümünde, Valimiz olarak elbette ki bunu görev olarak bilmektedir. Kurumların koordineli bir şekilde çalıştırılması, olağanüstü bir şekilde özellikle kültür varlıklarının yeniden kazandırılması, korunması konularında kendisinin çalışmalarından son derece memnunuz. İnşallah vereceğimiz paye ile kalan görev süresi boyunca güzel hizmetlere ortak olur düşüncesiyle Valimize, tüm Belediye Meclisi üyelerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Kütahya Belediyesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada,” Darulkurra’nın kamulaştırılmasıyla birlikte restorasyonunun yapılmasında, Kütahya Kalesi yenileme çalışmalarında, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi ile diğer kültür varlıklarının Belediyeye kazandırılmasında, Şehrimizin adının duyurulması, tanıtılması, sosyal ve kültürel olarak ilerlemesinde katkı sağlamak adına verdiği desteklerden dolayı Kütahya Valisi Ali Çelik’e fahri hemşehrilik payesi ve beratı verilmesi kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

‘MECLİS ÜYELERİNE HAKARET EDİLDİ’

Bu veya buna benzer yeni girişimlerin önünü kesmek gerektiğini belirten Işık, “Alternatifsiz sadece bir kesime bir hakkı geçmişte vermişiz o gün şartlarında doğru olabilir. Ama bugünün şartları değişti. Şehrimizdeki iki üniversitedeki 50 bin öğrencinin sınav haftasında ve LGS sınavlarının olduğu haftada Türkiye’deki en yüksek toplu ulaşım ücretini vermemize rağmen. Siz yüce meclisin oylarıyla ortak önerge kabul edilip hayırlı olsun denmesine rağmen tüm meclis üyelerine hareket edip burada seçilmiş insanları yok sayacak bir kalkışmayı ebetteki hepimizin doğru değerlendirmesi lazım.”

“O gece rektörümüz geldi “Sınavları iptal edelim mi” diye “hayır biz tüm öğrencilerini aynı duraklarından aynı saatte sınavlarına ulaştıracağız” dedik. Gece 3 buçukta sağduyu esnafımız yaptıklarının doğru olmadığını, olayın tüm esnafa bağlanmamasını gerektiğini ifade edere sefere devam etmek istiyoruz dediler. Meclis bittikten 15 dakika sonra başlayan süreç gece 3 buçuğa kadar sürüp çözüldü” ifadelerini kullandı.

İhtiyaç olduğunda belediyen toplu taşıma yapabileceği alternatif olması gerektiğinin altını çizen Işık, bu gelişmenin 287 otobüsün yok sayılması anlamına gelmeyeceğine dikkat çeken Işık, ihtiyaç olduğunda örneğin üniversite hattında alternatif geliştirecek bir çalışmayı yapmak zorunda olduklarını da vurguladı.

SOSYETE PAZARI KURULMAYACAK

Mecliste ismi Kütahya Pazarı olarak değiştirilen Sosyete Pazarı da gündeme oturdu. Sevgi yolunda stant kurarak 7 bin imza toplayan ve pazarın açılmasını isteyen ilgili esnaf odaları, bu kez de Belediye Meclisi’ne pazarın kurulmaması için başvurdu. Belediye Meclisi yaptığı oylama ile oy çokluğu ile Pazar yeri kurulmaması yönünde karar aldı.

‘MECLİS SEÇİMLERE ALET EDİLDİ’

Belediye Başkanı Prof.Dr. Alim Işık, “Meclisimizi kendi seçimleri öncesi alet ederek, vatandaştan açık imza toplayarak, 7 bin imza topladık burası açılsın diye buraya gelip yine meclisin sukunetine uygun olmayan tavırları göstererek bu meclis üyelerine hareket edenlerin en son geldiği noktadır. Odaları ve buraya gelip de ben öldüm bittim diyen esnaflar şimdi açılmasın diyor.İki sebep var ;Bir, Belediye dışında hiçbir esnaftan odalar tarafından ücret alınamaz. İki, açılacak işyerleri kanun ve ilgili mevzuatlar gereğince kurayla dağıtılır diye komisyon kararı aldık. Ondan sonra iş değişti. Bu meclisi ne duruma düşürdüklerini hep beraber değerlendirelim.” Dedi.

Vatandaş ve esnaf mağdur olmasın diye gösterdikleri çabayı işaret eden Işık, şu ifadeleri kullandı: “3 grup üyeleri olarak açılsın dedik. Yıllarca usulsüz olarak işletilmiş, kanunen meclisten geçmesi gerekirken, geçmediği halde bir şekilde bir şekilde o günün şartlarında sunulmuş imkanı, usulüne uygun olarak sunmak istediğimizde hiçbir odamızın talebi olmadı.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *