‘DUR DEMEK GEREK’

1414

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ı Kütahya’da ağırlayarak birlikte bir dizi ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, Kütahya’nın yüzde 92’si maden sahalarıyla ruhsatlandırılmış durumda bu gidişe dur demenin yolu, sorunu siyasiler düzeyinde dile getirmekten geçiriyor” dedi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Eylem Tuncaelli, Proje Koordinatörü, Duygu Kural, Bölge Koordinatörü Yaren Şahin bir dizi ziyaret için Kütahya’ya geldi.

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, ziyaretlere dair notlarını GAZETE KIRKÜÇ’e paylaştı.

‘ZAMANIMIZIN YETMEDİĞİ YERLER OLDU’

İlk olarak Kütahya Valisi Ali Çelik’i ziyaret ettiklerini belirten Mustafa Satılmış, çok sayıda farklı kurum kuruluşları ziyaret ettiklerini programda bulunan bazı ziyaretleri ise zaman kısıtlılığı sebebiyle gerçekleştiremediklerini belirtti. Satılmış, “Zamanımız yetmediği için uğrayamadığımız yerlere de yakın gelecekte yapılacak ikinci bir ziyarette gideceğiz” Şeklinde konuştu.

Ziyaretlerde Kütahya’nın çevre sorunlarının konuşulduğunu ifade eden Satılmış, “Kütahya’nın yüzde 92’si maden sahalarıyla ruhsatlandırılmış durumda. Bu tehlikeli bir şekilde çoğalıyor neredeyse yaşam alanı kalmayacak. Tehlikeye dikkat çekmek amacımız. Biz TEMA olarak diyoruz ki; bu ruhsatlandırmada su havzaları, endemik türlerin bulunduğu bölgeler, mutlak tarım arazileri gibi istisnai yerler olmalıdır. Buralar ruhsatlandırma alanlarının dışında tutulmalı. Bu gelişmelerin hepsi bir kanun yasa çerçevesinde gerçekleşiyor o yüzden siyasiler düzeyince dile getirmek bizi sonuca taşıyacak” Dedi.

‘İŞ İŞTEN GEÇMEDEN ÇÖZÜM ŞART’

Bu alanda toplum bilinci oluşması, kamu kurum ve kuruluşlarında bilinç oluşturulması için gayret gösterdiklerine değinen Satılmış, “TEMA Genel Merkezi bakanlık düzeyinde girişimlerine devam ediyor.” dedi. TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın ekibiyle Kütahya’daki tüm bu olumsuzluklara dikkat çekmek üzere il temsilciliğini ziyaret ettiğini ifade eden Satılmış, bu olumsuzlukların giderilmesi, telafi edilmesi için iş işten geçmeden çözüm aranması gerektiğine dikkat çekti. Satılmış, “Bilhassa altın madenciliği insan sağlığına havaya doğaya çok büyük zararlar veriyor. Bunun getirisi götürü çok iyi hesaplanmalı. Ülkemizin çıkarının nerede olduğu çok iyi hesaplanmalı. Biz insan sağlığının her şeyin üstünde ve önünde gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Su havzalarımızı çok önemli biliyorsunuz Eğrigöz Dağı, Murat Dağı bu bölgenin su kaynaklarının başında geliyor. Oralarda yaban hayatının, dünyanın başka yerinde olmayan endemik türlerin korunması gerekiyor.” Dedi.

‘ÜLKEMİZ ÇIKARLARINA UYGUN MADENCİLİĞE KARŞI DEĞİLİZ’

Türkiye’nin çıkarına yapılacak madenciliğe asla karşı olmadıklarının altını çizen Satılmış, “Ancak yapılacak madencilik faaliyetleri muhakkak Avrupa standartlarında, orada nasıl yapılıyorsa burada da aynı şekilde yapılmalı. Örneğin Kanada, kendi ülkesinde bir dalın bile kırılması çok büyük bir ceza teşkile den bir suç  ama altın madenciliğiyle ilgilenen şirketler genellikle Kanadalı oluyorlar. Ülkemizi talan edip gidiyorlar. Bir daha o doğa bin yıllar geçse tamiri olmayacak şekilde kalıyor. Ülkemizin geri dönülmez hasarlar almasının önüne geçmek istiyoruz TEMA’nın hassasiyeti buradan kaynaklanıyor.” Dedi.

‘VALİ ÇELİK’İN DUYARLILIĞI BİZİ MUTLU EDİYOR’

Özellikle Kütahya Valisi Ali Çelik’in çevre duyarlılığının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Satılmış, şu ifadeleri kullandı: “Bizim çok dikkat ettiğimiz bir konu da israf. Vali Bey’den bu hassasiyeti daha önce de duymuştum.  Çünkü kendisi Toprak Koruma Kurulunda başkanlığımız yapıyor. Sık sık toplanıyoruz. Bu israf çılgınlığına karşı gösterdiği hassasiyet bizi çok mutlu ediyor. İsraf çılgınlığı bir delilik haline geldi. İnsanlar kılı kırık yarmamız gereken bir dönemde gereksiz gıda, kıyafet, ayakkabı alışverişi yapıyor.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *