KULLANILMAYAN KÖY OKULLARI MERKEZLERE DÖNÜŞÜYOR

487

Kullanılmayan köy okullarını, köylerin buluşma merkezi haline getirecek proje hakkında konuşan Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, köy yaşam merkezlerinde köylerin özelliklerine göre seracılık, kümes hayvanı yetiştiriciliği de yapılabileceğini ifade etti. Başyiğit, merkezde iki; her ilçede en az bir merkez kurulacağını açıkladı

Kütahya’da kullanılmayan köy okulları Köy Yaşam Merkezleri’ne dönüşecek. Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, GAZETE KIRKÜÇ’e aktif eğitim birimleri olarak kullanılacak merkezler hakkında konuştu.

Kütahya merkezde iki, her ilçede en az bir tane olmak üzere köy yaşam merkezi kurmayı planladıklarını belirten Hasan Başyiğit, tamirat tadilat çalışmalarının devam ettiği merkezleri okulların açıldığı eylül ayının ilk haftasına yetiştirmeye çalıştıklarını açıkladı.

KÖYÜN ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLI KONSEPT

Köy yaşam merkezlerinin içerisinde ana sınıfı ile birlikte orada yaşayan insanların gelip eğitim alabilecekleri bir hayat boyu öğrenme alanı oluşturacağını ifade eden Başyiğit, “ Anasınıfıyla beraber, eğer öğrenci varsa ilkokul birleştirilmiş sınıf da olacak. Yani anasınıfıyla halk eğitim sınıfı, anasınıfı, ilkokul, halk eğitim sınıfı, ya da ana sınıfı yok ilkokulla beraber halk eğitim sınıfı şeklinde konseptler oluşturulacak” dedi. Merkezlerin içinde Halk Eğitim Sınıfı, yanı başında bir okuma salonu, etkinlik alanı, toplantı salonu bulunacağını ifade eden Başyiğit, “Dışında da uygulama bahçesi, sera yapılabilir ya da kümes hayvancıları yetiştiriciliği için bir küçük kümes yapılabilir. Her köyün kendi özelliklerine uygun merkezler olacak.” ifadelerini kullandı.

‘KAMU KURUMLARIYLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’

Köy Yaşam Merkezleri için kamu kurumları ile de işbirliğinde olduklarını ifade eden Başyiğit, “Örneğin Saraycık’ta Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yapıyoruz. Orada ormancılık faaliyetlerine yönelik kurslar olacak.” dedi. Başyiğit, merkezler için kooperatiflerle STK’lar la işbirliği yapılabileceğini vurguladı.

Merkezlerin oluşturulmasında önceliklerinin kapalı köy okulları olduğunu belirten Başyiğit, “Ancak köy okulu açık ama tek sınıflı, tek öğretmenli ana sınıfı ilavesi, halk eğitim sınıfı ilavesi şeklinde de kurulabilecek. “ dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *