İHRACATTA GİDİŞAT İYİ

560

  Lakin ithalatta iyi değiliz çünkü sattığımızdan daha fazlasını alıyoruz. Yani dış ticarette aleyhimize bir dengesizlik var. Dış satım ve dış alım ülkeler için mühim bir ticari faaliyet olması dolayısıyla vaz geçemeyiz ama daha çok satmak için gayret ederiz. Çünkü ülkelerin zenginleşmesinde, tanınmasında önemli rolleri var. Yükselen enflasyon, zorlaşan hayat şartları milletin kahir ekseriyetine sıkıntı yaşatırken, artan ihracatımız ise sevindiriyor ve geleceğe yönelik umutlarımızı artıyor. Bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre, ihracatımız %20 nispetinde artarak 125 milyar 864 milyon dolar olmuş. Artış bu hızla devam ederse yıl sonu için hedeflenen 250 milyar doları yakalayacağız. Ülkemize döviz kazandırarak ekonomiye değer katan bu rakamlar sevindirirken, döviz çıkışına neden olan ithalatta ki artışta üzüyor. Hem bu artış öyle az buz değil %40,6 artarak 177 milyar 230 milyon dolar olmuş. Görüldüğü gibi 51 milyar 366 milyon dolar açık vermişiz. Aleyhimize olan bu dış ticaret dengesizliğini mutlaka minimize ederek döviz çıkışını azaltarak paramızı korumalıyız kârlı duruma geçmeliyiz. Bunu da dışarıdan aldığımız ürünleri kendimiz üreterek, kaliten ödün vermeyerek sağlayabiliriz. Devletimizin bu hususta müteşebbislere her türlü desteği vereceğinden eminim. Meydana gelen bu cari açığa duyarsız kalacağını sanmıyorum. Çünkü ihracatımız artıkça dünya siyasetinde itibarımız da artıyor. İşte bunu da yaşanan tahıl ve enerji krizinde gördük görüyoruz. Gemiler durmadan Ukrayna’dan tahıl taşıyor. Buda ekonomik başarımızın siyasetteki yansımasını ortaya koyuyor.

 Geneldeki bu artışa paralel yerelde de artışın olduğu görülüyor. Kütahya’da inişler çıkışlar olasa da komşularımız Afyonkarahisar ve Uşaktan iyi durumdayız. Mesela geçen yılın ilk altı ayında Afyonkarahisar 189 milyon 123 bin dolarla 33’üncü, Uşak 164 milyon 858 bin dolarla 38’inci, Kütahya 167 bin 131 dolarla 36 sırada iken bu yılın ilk altı ayında Afyonkarahisar 214 milyon 548 bin dolarla 33’cü sırada, Uşak 193 milyon 060 bin dolarla 39’uncu sırada iken Kütahya 257 milyon 726 bin dolarla 30’uncu sırada yerini almış. Görüldüğü gibi ihracatımızı 2021 yılına göre %,54 oranında artırarak 6 basamak birden yükselmişiz. Ama bununla yetinmeyeceğiz ve bu çıtayı daha yükseklere taşıyacağız. Çünkü bize bu yakışır dedikten sonra temmuz ayının rakamları geldi. Kütahya’nın ihracatı 28 milyon dolar artarak 286 milyon dolar olmuş ve ülke sıralamasında 29. Sırada yer almışız.

    Pandeminin, Rusya-Ukrayna savaşının, şimdi de Çin ve Tayvan gerginliğinin yol açtığı sorunlar nedeniyle dünyada enerji ve lojistik sıkıntılarının yaşandığı bu süreçte bizde genel ve yerel olarak ihracatımızı artırıyorsak bu ülkemizin dengeli bir siyaset yürütmesinin sonucudur. Bu başarının devamı için devlet ve millet olarak çok dikkatli ve uyanık olmalıyız. Çünkü böyle zamanlarda manipülatif ve asparagas haberler çok olur. Emperyalistler kendilerinin dışındaki ülkelerin siyasette ve ticarette pek başarılı olmasını istemezler. Lehimize olan hadiseleri aleyhimize çevirmek için her türlü dalavereyi çevireceklerdir. Fonladıklarını üzerimize salacaklar, sorunları derinleştirmeye uğraşacaklar. Dünyada söz sahibi olmak, konumumuzu dahada yüceltmek istiyorsak başta savunma sanayi olmak üzere her alanda çok çalışacağız ve namerde muhtaç olmayacağız. Konu çalışmak olunca yine bu köşede 9 Ağustos tarihinde ” Kamuoyunda iş beğenmeme algısı var” başlıklı yazımda sanayi, maden ve imalat sektöründe çalışmak istemeyenler daha çok iş ortamının özelliği ve kolaylığı nedeniyle hizmet sektörünü tercih ediyor” demiştim. Bir gün sonra sosyal medyada bu görüşümü doğrulayan bir haber ilişti gözüme. Şimdi o haberin kısa bir özetini vererek yazımı bağlayayım. İŞKUR Türkiye’de en fazla açık iş ilanı olan meslekleri açıkladı. Sektörler itibariyle en fazla açık iş , imalat sanayi sektöründe yer aldı. İşte en fazla açık iş ilanının olduğu 10 meslek şöyle. 10. Meslek: Şoför-yük taşıma. Açık iş sayısı 1.013.- 9. Meslek: Özel Güvenlik Görevlisi ( Silahsız) Açık iş sayısı 1196- 8. Meslek: Garson(Servis Elemanı) Açık İş Sayısı 1253- 7. Meslek: Konfeksiyon işçisi. Açık iş sayısı 1393- 6. Meslek: Gaz altı kaynakçısı. Açık iş sayısı 1404- 5. Meslek: Ön muhasebeci. Açık iş sayısı 1463-4. Meslek: Satış Danışmanı (Uzman)  Açık iş sayısı 1985- 3.Meslek: Makineci ( Dikiş) Açık iş sayısı 2028- 2. Meslek: Temizlik görevlisi. Açık iş sayısı 3476- 1.Meslek: Beden işçisi ( Genel) Açık İş Sayısı 18. 392. Bizim insanımız bu işleri kabul etmeyince doğal olarak mülteci çalıştırmak zorundayız. Ülkemizin daha çok kalkınıp gelişmesi için gücümüzün yettiği işlerde çalışmamız umuduyla sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *