VERİ YOK KAYGI YOK

580

Yeşilay Kütahya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, bağımlılıkla mücadelede büyük bir başarıyla tedavi hizmeti veren YEDAM’da tüm verilerin gizli tutulduğunu belirtti. Topçuoğlu, Yeter ki bize gelsinler ve YEDAM birimimizden yardım istesinler biz o yardımı karşılıksız bırakmıyoruz.” Dedi.

Basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulunan Yeşilay Kütahya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) ücretsiz ve gizli şekilde tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılarına tedavi hizmeti verildiği belirtti. Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, “En çok kaygı bunlarla ilgili ama kesinlikle veriler gizlidir. Yeter ki bize gelsinler ve YEDAM birimimizden yardım istesinler biz o yardımı karşılıksız bırakmıyoruz.” Dedi.

Yeşilay Kütahya Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Av. Betül Bengül Evirgen ise bir bağımlılığın diğer bağımlılıkları da tetiklediğini belirtti. Evirgen, “Çocuğunuzda telefon tablet bağımlığına sebebiyet verdiğinizde ilerleyen yaşlarda diğer daha tehlikeli bağımlıkların da önüne geçmeniz zorlaşıyor Biz teknoloji bağımlığını mücadele alanımıza sokarak çocuklara da ulaştık aslında” dedi.

Yeşilay Kütahya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal Kütahya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ziyarette Yeşilay Kütahya Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Av. Betül Bengül Evirgen, Gençlik Komisyonu Başkanı Ercan Şirin de yer aldı.

Yeşilay’ın çalışmalarını tanıtılmasında Kütahya basınına desteklerinden dolayı teşekkür eden Yeşilay Kütahya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Yeşilay tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı olarak 5 ana maddede çalışma yürüttüğünü belirtti.

‘TÜRKİYE’DE İLK 10’DA’

Yeşilay Kütahya’nın kültürel, sosyal alanda çalışmaları ile vatandaşları bağımlılıktan uzak tutmaya çalıştığına değinen Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, çalışma komisyonlarının faaliyetlerine dikkat çekti.  Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal,  “Kadın Komisyonumuz özellikle okul aile birliklerine giderek oradaki annelerle görüşerek destek ve yönlendirme anlamında bilgilendirme gerçekleştirdi. Okullara gittiğimizde gençlik komisyonumuzla gidiyoruz. Türkiye’de bu konuda öncüyüz. Gençlik komisyonumuz orada eğlence ve aktiviteler düzenliyor. Bütün öğretmenler, veliler ve öğrenciler Yeşilay’ı tanımış oluyorlar. Geçen yıl bir kortej yürüyüş gerçekleştirdik ve sonrasında bir kamp yaptık. Bu kamp çok ses getirdi. Türkiye’de 10 iyi faaliyet arasında gösterildi.” İfadelerini kullandı. Kütahya Emniyet Müdürlüğü’nün uyuşturucu ile mücadelede başarılı çalışmaları olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, dirsek teması halinde oldukları tüm kamu kurumlarına teşekkür etti.   

‘YAYGINLIK ORANI ÜNİVERSİTEDE ARTIYOR’

Kütahya’nın Türkiye geneli bağımlılık oranlarında düşük bir sırada olduğunu ifade eden Topçuoğlu, “ Ama istiyoruz ki daha da düşsün, hiç olmasın. Azalarak gidiyor bu da bizim için bir avantaj.” Dedi. Uyuşturucu bağımlığı yaş ortalamasının lise düzeyinde olduğunu belirten Topçuoğlu, bağımlılık yaygınlığının ise daha çok üniversite ve yetişkinde olduğunu vurguladı.

Dizi, film ve şarkılardaki bağımlılığı tetikleyici unsurlara da değinen Topçuoğlu, “Maalesef böyle bir şey var. Ancak Yeşilay’ın gücü sınırlı küçük bir şeyle savaşmıyoruz. Buna müdahale kolay olmuyor. Gönlümüzden geçen tabii ki olmaması ancak Yeşilay’ın kanun koyması söz konusu değil biz sadece taleplerimizi iletiyoruz.” Şeklinde konuştu.

YEŞİLAY’A YENİ TESİS

Yeşilay için Vali Ali Çelik’in destekleriyle yeni bir yer tahsis edildiğini birkaç aya hizmete gireceğini belirten Topçuoğlu, “Maliye’yi geçince eski lojmanların yıkıldığı alanda hafriyatı alınıyor. Hem şube hem YEDAM’ın yer alacağı bir kompleks  yapılacak. Ayrıca bir kitap kahve bulunacak” dedi.  İlçelerde gönüllü faaliyetleri olsa da ilçe yapılanmalarına yeni başladıklarını dile getiren Topçuoğlu, yazı onayları geldiğinde ilçe temsilciliklerinin belirlenerek resmiyet kazanacağını ifade etti.

Gençlere ve ailelere tavsiyelerde bulunan Topçuoğlu şu ifadeleri kullandı: “Gençler doğru bir çevrede doğru bir etkinliklere yönelmeli. Gençlerde bağımlılık yalnızlık, kötü arkadaş çevresi ya da toplumdan uzaklaşıp kendini ifade edememesiyle başlıyor Sosyal, kültürel ve sportif anlamda destek sağlamak amacıyla biz varız. Buradayız. Ebeveynlere de iyi bir takip öneriyoruz. “Sesi soluğu çıkmıyor, benim çocuğum yapmaz” diyen birçok ebeveyn var; maalesef bu konuda yanılıyorlar. Maalesef şöyle bir veri var elimizde metanfetamine başlayan çocuğun davranış ve fiziksel değişimi hemen görünmüyor. 3 ay gibi bir sürede görünüyor. Bu çok uzun bir süre. Ama kaybetme riskimiz var. Yüksek bağımlılığa ulaşma seviyesi bu. O yüzden ebeveynin çok iyi takip ediyor olması lazım.”

Yeşilay Kütahya Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Av. Betül Bengül Evirgen, en zor bırakılan ve en kolay başlanan bağımlılığın sigara bağımlılığı olduğunu ifade etti. Çocukları bir sınır içerisinde büyütüp sonra dışarı salmanın bir hata olduğuna vurgu yapan Evirgen,  Yeşilay’ın çocukları ve gençleri doğru arkadaş çevresine yönlendirmek gibi bir yönü olduğunu ifade etti.

‘SİGARA DAHA TEHLİKELİ BAĞIMLILIKLARI TETİKLİYOR’

Masum gözükse de sigara içen kişilerin diğer bağımlıklara çok daha yatkın olduğu vurgulayan Gençlik Komisyonu Başkanı Ercan Şirin, “Çalışmalar gösteriyor ki sigaraya başlamak aslında diğer daha tehlikeli bağımlıkların kapısını açıyor.” Dedi. Okullarda topyekûn bir faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Şirin, “Bu diğer illerde de dikkat çekti. Futbol kulübümüz önemli bir alt yapı oluştu. Sadece futbol değil birçok alanda çalışmalarımız yapılıyor.” Dedi.

Teknoloji bağımlılığı en sinsi ve çaktırmadan ilerleyen bağımlılık türü olduğuna değinen Şirin, şu ifadeleri kullandı: “Ebeveynler duruşundan, bakışından, kokusundan diğer bağımlılıkları kolay tespit edebiliyor. Ama teknoloji bağımlılığı, böyle değil. Bu yine kültürel sosyal faaliyetlerin insanların sosyalleşmesinin önemini ortaya çıkarıyor.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *