TARİHİ YENİCE HANI ORİJİNAL HALİYLE

528

RESTORE EDİLECEK

Geçtiğimiz günlerde gündem olan Yenice Hanı’nın jandarma tarafından her gün kontrol edildiğini ifade eden AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, “İnşallah Selçuklulardan kalma bu kıymetli eserimiz de Kütahya’nın ziyarete açık kültürel eserleri arasında yerini alacak.” Dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kütahya-Afyonkarahisar kara yolunun 23. kilometresinde bulunan 828 yıllık tarihi Yenice Hanı Kütahya gündemine oturmuş Yenice Köyü sakinleri, tarihi yapının yok olmasına tepki göstermişti.

HUKUKİ SORUN VARDI

Konu üzerine açıklamada bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Yenice Hanı’nın bölgesinde hukuki bir sorun olması nedeniyle bugüne kadar restore edilemediğini belirtti.

‘JANDARMA HER GÜN KONTROL EDİYOR’

Konunun neticelenmesi sonucu iki yıl önce Kütahya Valisi Ali Çelik’in önderliğinde üzerinde çalışmaların başladığını açıklayan İshak  Gazel, “Bugüne kadar pek çok toplantısı yapıldı. Sadece hanı değil, şehrimizin Afyonkarahisar bölgesinden girişini de ilgilendiren önemli projelerle birleşti. Bu süre içinde jandarmamız tarafından bölge her gün kontrol edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Eserin orjinal haline uygun restorasyonu için her özelliğinin korunduğuna vurgu yapan Gazel, şu ifadeleri kullandı: “İnşallah Selçuklulardan kalma bu kıymetli eserimiz de Kütahya’nın ziyarete açık kültürel eserleri arasında yerini alacak.”

Selçuklular tarafından inşaa edilen tarihi hanın Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de hizmet verdiği öğrenildi. Çaldıran Savaşı’ndan dönen Yavuz Sultan Selim’in 828 yıllık tarihi handa bir gece mola verdiği, aynı handa Evliya Çelebi’nin de defalarca kaldığı rivayet ediliyor.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *