İNŞAAT MÜHENDİSİ AYDIN: YANLIŞ UYGULANAN TAŞ KOLON YÖNTEMİ ‘KÜTAHYA’YA İHANETTİR’

957

Kütahya’da 10 binlerce binaya hatalı şekilde uygulanan taş kolon imalatının zemini güçlendirmek şöyle dursun daha da zarar verdiğini belirten İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın, “Bu şehrimiz için büyük bir sorun ve ne yazık ki büyük bir ihanet” dedi.

İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilci Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın, Deprem Konferansı’nda Kütahya’daki yapı güvenliği adına büyük bir soruna dikkat çekti. Zemin iyileştirme yöntemlerinin; zeminlerde sıvaşma, zemin taşıma gücünün yetersizliği gibi durumlarda büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Emirhan Aydın, “Pek çok iyileştirme yönteminin başında taş kolon iyileştirme yöntemi geliyor. Teoride oldukça kusursuz olan bir yöntem Kütahya’da oldukça kusurlu bir şekilde uygulanıyor.” İfadelerini kullandı.

‘ZEMİNE ZARAR VERİYOR’

Üyeleriyle birlikte taş kolon imalatını videoya alıp alanında en iyi profesörlere gönderdiklerini ifade eden Aydın, duayen isimlerin Kütahya’da uygulanan yöntemin “taş kolon iyileştirme” olarak adlandırılmaması gerektiği ve yöntemin güçlendirme şöyle dursun zemine daha da zarar verdiği görüşünde birleştiğini açıkladı.

‘DEPREMDE İŞİMİZE YARAMAYACAK!’

Taş kolon iyileştirme yöntemini “Bir kuyu açar hem vibrasyon hem darbe yöntemi ile 30 – 40 cm’de bir o kolonu sıkıştıra sıkıştıra şişirirsiniz.” Sözleriyle tanımlayan Aydın, “Bu yöntem deprem anında sıvılaşmaya destek vermez. Binalar deprem anında daha dik bir duruş sergiler. Ancak biz Kütahya’da taş kolon iyileştirmesi adı altına aslına zeminlerimize daha da zarar veriyoruz. Kütahya’da 10 binlerce binaya hatalı işlem yapıldı. Kütahya’daki hatalı uygulama deprem anında bizim işimize yaramayacak” uyarısında bulundu.  

‘BÜYÜK BİR SORUN’

Bu konuda inşaat mühendislerinin kararlı adımlar atmaya çağıran Aydın, “Yanlış uygulanan taş kolon imalatına Kütahya’da dur dememiz gerekiyor. Bu gerçek bir uygulama değil, şehrimiz için büyük bir sorun ve ne yazık ki büyük bir ihanet.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *