İĞNE OYALARI TESCİLLENİYOR

659

Tüm Kütahya’da kadınların çeyizlerinden çıkarılan iğne oyaları fotoğraflanıp, orijinal halleriyle yeniden üretildi. Araştırmaların Kütahya İğne Oyalarının gelecek kuşaklara aktarılması adına taşıdığı öneme değinen Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, “Kütahya İğne Oyaları” coğrafi işaret başvurusunun kabul edildiğini de açıkladı

Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen Kütahya İğne Oyaları Lansman programı Hilton Garden Inn’de gerçekleştirildi. Açılış programına; Vali Yardımcısı Mustafa Güney, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kırbaç, Kütahya Valisi Ali Çelik’in eşi Nezihe Çelik, Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, KSBÜ Rektörü Vural Kavuncu ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Kütahya’nın öne çıkan özelliklerinden birinin de sanat zenginliği olduğunu belirten Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, başta çini olmak üzere; dokumacılık, elmas işlemeciliği, tahta kaşık oymacılığı, urgancılık, keçeciliğin de Kütahya’da yaşamakta olan sanatlardan sadece bir kaçı olduğunu söyledi.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ MÜZESİ AÇILDI

Modern kültürün etkisi altında bozulmuş kültür ve sanat eserlerinin asıl halini belgelemek, gelecek nesillere taşımak ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü’nün önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Telli, bu gayretin sonucunda kitap ve kataloglar yazdıklarını, sergiler  hazırladıklarını ve üretim çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Telli,  şehrin kimliğinde silinmeyecek bir iz bırakacak enstitü müzesi de açtıklarını duyurdu.

Son dönemde şehrin kültür sanat kimliğine yaptıkları en önemli katkılardan birinin Vali Ali Çelik’in himayelerinde açılan Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde yaptıkları çalışmalar olduğunu söyleyen Telli, çalışmalarına katkı sağlayacak herkese kapılarının her zaman açık olduğunu vurguladı.

Telli, Kütahya’da kültür ve sanatın öze sadık kalmasını olumsuz etkileyen unsurları ise şöyle sıraladı:  “İlin sanayi şehri olma arzusundan kaynaklanan sapmalar, sanatın ticarileşme kaygısı, kültürel değerlerin, modernle ithal ürünlerle teması, gerekli ve yeterli eğitime sahip olmayan kişilerin kültür ve sanat değerinden yoksun üretimleri”

Kütahya İğne Oyaları adlı 2 cilt halindeki çalışmalarına dair bilgi veren Telli, geleneksel el sanatları içinde Kütahya’da ayrı bir yere sahip olan iğne oyası el sanatının, dane üzerindeki asıllarını günümüze taşımak ve tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Telli, “Bu amaçla il merkezinde ve ilçelerde araştırma yapılmış elde edilen tarihi modeller fotoğraflanmıştı. Bu modeleler orijinal malzemeler, renkler ve teknikler kullanılarak yeniden üretilmiş ve arşivleme çalışmaları yapılmıştır. Böylelikle hem belgeleme çalışması yapılmış hem de geleceğe aslına uygun bir miras bırakılması sağlanmıştır. Ayrıca Kütahya Valiliğinin Enstitümüzce hazırlanan Coğrafi İşaret alma başvurusu kabul edilmiş. O konuyla ilgili eğitim çalışmaları devam etmektedir.” Dedi.

‘TÜRK KADININ ZEKASININ GÖSTERGESİ’

Kütahya çeyiz geleneğimizin en önemli parçalarından biri olan bu benzersiz sanatın, gerek motifleri gerekse teknik özellikleri bakımından Türk kadınının üstün zekasını, üretici yanını taşıdığı ruhu ve ince zevki yansıttığını belirten Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit,  Kütahya iğne oyalarının süsleme sanatları içerisinde başlı başına bir kaynak teşkil ettiğini dile getirdi.

2 CİLTLİK BÜYÜK KATALOG

Kütahya iğne oyları adlı 2 cilt halindeki kataloğun meydana gelmesinde büyük desteklerini esirmeyen Vali Ali Çelik ve Milli Eğitim Müdürün Hasan Başyiğit’e teşekkürlerini sunan Telli, çeyizlerini kendilerine açan Kütahyalı kadınlara minnetlerini ifade etti.

Anadolu ve çevresinde serpilip gelişen, geleneksel Türk El Sanatlarının zengin bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, “Bu zengin geçmiş adeta bir hazinedir. Antik dönemden başlayarak; Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu ve bugüne gelen Türkiye Cumhuriyeti’nden itibaren saysız kültürel zenginliğin oluştuğu bu hazine, bizlerin dünya sanatına armağanıdır” dedi.

‘İĞNE OYALARI BİR İLETİŞİM ARACI ‘

Milli kültürün kendine özgü niteliklerini yitirmeden çağdaş boyutlar kazabilmesi için geleneksel el sanatların günlük yaşantıdaki yerini koruması geçmişten gelen bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının, geleneklerin yaşatılması açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Başyiğit, “Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın nadir örneklerinden olan ve dünya literatürüne Türk danteli olarak giren iğne oyası motifleri Anadolu kadınımızın hayal dünyasının ürünü olup rengârenk iplerle işlenerek uzun yıllar aile içi ilişkilerde iletişim aracı olarak kullanılmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Olgunlaşma Enstitümüz tarafından düzenlenen, Valiliğimiz himayesindeki lansman ile Kütahyamızda önemli bir yer tutan iğne oyalarımız başta olmak üzere tüm geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkmaya, onları yaşatmaya ve bu zanaatları geleceğe taşımaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *