ANADOLU’NUN EN ESKİ FINDIKLARI TAVŞANLI’DA BULUNDU

569

Kütahya’nın ilk yerleşim yeri Tavşanlı Höyük’te devam eden arkeolojik kazılarda 4200 yıl önceye tarihlenen bir kase içinde ve kasenin etrafına saçılmış şekilde fındıklar ve mermer idoller bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, Tavşanlı Höyük kazılarında Kütahya tarihine ışık tutan yeni bir gelişmeyi duyurdu.

ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR

Kütahya’daki antik kentlerde yürütülen kazı çalışmaları ile tarih, yeryüzünden gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Batı Anadolu’nun en büyük Tunç Çağı höyüklerinden olan, “Kütahya’nın Kalbi” olarak nitelendirilen Kütahya’nın ilk yerleşim yeri Tavşanlı Höyük’te de arkeolojik kazı çalışmaları hızla ilerliyor.

Kütahya’nın bilinen en eski yerleşkesi olan Tavşanlı Höyük kazılarında, 4200 yıl öncesine tarihlenen tabakada, fındık kalıntıları ve mermer idoller ortaya çıkarıldı.

TAVŞANLI VE TROYA İLE SIKI BİR BAĞ

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada bulguların, Tavşanlı Höyük’ün Tunç Çağı’nda Troya ile çok sıkı bir bağ kurduğunu gösterdiği belirtildi.

Kütahya Tavşanlı Höyük’te devam eden kazı çalışmalarında 4200 yıl önceye tarihlenen bir kase içinde ve kasenin etrafına saçılmış şekilde bulunan fındıklar, bugüne kadar Anadolu’da bulunan en eski fındık kalıntıları olarak kayda geçti. Fındıklarla birlikte ele geçirilen yoğun ahşap kalıntılarının fındık dallarına ait olup olmadığı ise önümüzdeki yıllarda yapılacak analizlerle anlaşılabilecek. Ayrıca bu yılki kazılarda aynı tabakadan bulunan Troya kökenli 4200 yıllık iki mermer idol sayesinde Tavşanlı Höyük’ün Ege Dünyası ile bağlantısının çok daha eskilere dayandığı anlaşıldı. FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *