KURTULUŞUN ŞEHRİNE HOŞ GELDİNİZ BAŞKANLAR

536

Biz Kütahyalılar bugünlerde çok sevinçliyiz. Çünkü hem 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz ,hem de önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ve yönetim kurulunun gayretleriyle, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ( TGK) ‘ın Başkanlar Kurulu toplantısı şehrimizde yapılıyor.  9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını temsilen federasyon başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler cemiyeti ile dernek başkanları sorunlarını tartışmak, çözüm önerileri konusunda çalışma yapmak amacıyla şehrimize geldiler. Yerel basının ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığı bu süreçte, yakından uzaktan ülkemizin her yanından, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak ünlenen Kütahya’mıza teşrif eden değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz.

 Zaferle noktalanan kurtuluş harbinin 100. yılında, 30 Ağustos Zafer Bayram’ında siz değerli medya mensuplarını ağırlamaktan onur duyuyoruz. Sayenizde basının kalbi Kütahya’da atacak. Bundan dolayı bu toplantıyı önemsiyoruz ve başarılı olmasını diliyoruz. Şehrimizde bulunduğunuz süre içinde geleneklerimize uygun olarak misafirperverliğimizi göstererek şehrimizi tanıtabilirsek bundan da mutluluk duyarız. Her yanı buram buram tarih kokan, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen, kültürel zenginliğiyle anılarda iz bırakan, daha pek çok özelliğe ve güzelliğe sahip Kütahya’nın altıda üstü de boş değil.

  Kuruluşumuzun beşiği olan Domaniç’te devlet anamız Haymana, kurtuluşumuzun eşiği olan Dumlupınar’dada bu güzel ülkeyi bize vatan kılan, rahmet ve minnetle andığımız mübarek şehitlerimiz kucak kucağa yatmaktadırlar. Bu şehitliği ziyaret edince o kutlu mekânda hemşerilerinizii belki de bir akrabanızı görecek, duygulanacaksınız. Benim Zafertepeçalköy’de hemşerim şehit Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendinin kabrini görünce duygulandığım gibi.

 Maddi ve manevi olarak Kütahya’nın her yanı bir başka güzel. Herkesin gelip görmesini isteğimiz bu güzel şehri siz değerli konuklarımıza azda olsa anlatmak, tanıtmak istedim. Camiler, Çeşmeler ve Çiniler diyarı Kütahya güzel doğasıyla, şifa ve sefa kaynağı olan termal kaplıcalarıyla tarihi bir şehirdir. Kütahya şehri kadim bir medeniyetin temellerinin atıldığı bir şehir olmasından dolayı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserleri görmek mümkündür. Yeterince tanıtamadığımız için keşfedilmemiş bir şehir olmasından dolayı keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri içinde barındıran Kütahya; Selçuklu, Osmanlı eserleriyle, şifalı tabii su kaynaklarıyla, tesis edilmiş hamamlarıyla, mesire alanlarıyla, sık ormanlarıyla insanlara huzur veren tabii güzelliklere sahip bir şehirdir. Kütahya el sanatlarına önem veren ve bundan büyük ekonomik değer sağlayan, çalışan üreten bir şehirdir. Kütahya el sanatlarının zenginliğiyle, allı pullu el işleriyle, düğünlerin vazgeçilmezi bindallılarıyla, dekor süsleme ve bezeme sanatına sahip birikimli güzel bir şehirdir. Bu şehirde herkesin ” Ahmet Abi” dediği Kütahyalı ünlü ressam Rahmetli Ahmet Yakupoğlundan ilham alarak çinilere rengarenk desenler çizerek bu şehrin zarafetini yansıtırlar. Rahmetli Hisarlı Ahmet’in türkülerini söyleyerek acısıyla, tatlısıyla bu şehri anlatırlar. Kütahya’nın alameti farikası olan el emeği göz nuru çinileriyle adından söz ettiren estetiğe ve sanata önem veren Kütahya’da tarihe, kültüre ve sanata dair her şey var. Kütahyalı ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin torunları olan bu şehrin insanı ırsi olarak munis ve Çelebi ruhludur. Gelenek ve göreneklerine bağlı olan Kütahya halkı misafirperverdir, ikramda cömerttir. Hangi mekâna girseniz size çay ve kahve ikramımda bulunmak isterler.” Bu güzelliklere rağmen bazı eksik yanlarımızda var. Mahalli basına gereği kadar önem ve değer vermiyoruz. Şimdi de şehrimizi bir başka kalemden değerli yazarımız Remzi Günay’ın, “BİR MASAL ŞEHRİ” yazısından nakledeyim.

Kütahya; Tarihi ve zengin kültürüyle…Coğrafi konumu, Tabii güzellikleri, Türkülerle akışkan pınarları, Şifa dağıtan suları, Dünya’yı süsleyen çinileri, Sanatçıları…Sanat eserleri…Çelebi ruhlu mütevazi insanlarıyla, Kadim bir medeniyete sahip, Emsalsiz şehir, ” Kusursuz bir güzel” ! Ve Bizler…Böyle bir “Masal Şehri” nde yaşıyoruz! Bu ” rüya” gibi şehri ne kadar seviyoruz? Ve; Kadir kıymet biliyor muyuz? ” Seviyorum işte!” Demekle sevmiş mi oluyoruz? Ya da ” Seviyor “um ne kadarı samimi? Ne kadarı hakikat? Kadim medeniyet değerlerimiz/zenginliğimiz…Hep istikamet vermeli, yolumuzu aydınlatmalıdır. Tahrip ve tahkir etmeden, boğmadan, bozmadan, yok etmeden…! Dokunarak…Hissederek…Bilinir ve ulaşılır kılarak, koruyup yücelterek. Evvelinde kendimize, ahirinde başkalarına…Anlayıp anlatmalıyız bu” aziz” şehri. Ve; Her daim hatırlatmalıyız…Bu ” mübarek” şehrin hepimizin üzerinde hakkı olduğunu…! Hz. Mevlâna’nın oğlu Sultan Veled’in ifadeleriyle. Kütahya’da bir ay kalana ne mutlu, İki ay kalacak olursanız, daha fazla müstefit ve münfeyiz olursunuz. Kütahya kusursuz bir güzeldir. Böyle kusursuz güzele zeval olur mu? Ya Rab, bu güzel memlekete kaza-bela verme. Cennet Kütahya’nın ya altındadır ya da üstünde…Feda olsun Lahor, Keşmir, Tebriz Kütahya’ya.”

 Ünlü düşünür ve şair rahmetli Sezai Karakoç’un, ” Kalesi olmayan şehrin tarihide kısadır” sözü çok şey ifade ettiğini düşünürsek Kalesi olan Kütahya’nında kesin tarihi bilinmeyen bir kalesi ( Hisar) var. Yani bu şehir öyle bir, iki yazıda anlatılacak gibi değil. Daha fazla uzatmadan şiirleriye bu şehre mührünü basmış Kütahya’lı Şair Pesendi’nin, ” KÜTAHYA METHİYESİ” Şiiriyle bugünkü yazımı bitireyim.

  Kande dehri varise, Meydânı var Kütahya’nın

  Bir cihetle habt eder, bürhânı var Kütahya’nın

  On iki fen büsbütün âlemde asla kalmasa

  Yeniden bünyâd eder, Numânı var Kütahya’nın.

  Müşkilinde şek bulan gelsün ki izah eylesün,

  Alim-i Vâni gibi Osmanı’ı  var Kütahya’nın.

  Yedi İklim dört köşeye şânı ceryan eylemiş,

  Padişâh-ı  ma’lum Fâzıl Hânı var Kütahya’nın…

 Ey Pesendi, kıl teşekkür, tâlib-i hüddâmsın;

 Hâdim-i derd-i ehil Sultânı var Kütahyanın.

 Toplantımızın hayırlara vesile olmasını dileğiyle sağlıcakla kalın, bizi unutmayın, güle güle sevdiklerinize varın, Kütahyamızı dostlarınza anlatın, eğer bir kusurumuz olduysa lütfen bağışlayın saygıdeğer misafirlerimiz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *