BU SOKAK SAĞLIK VERİYOR

1055

“Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemlerin” tema olarak belirlendiği Halk Sağlığı Haftasında Valilik önünde açılışı yapılan Sağlık Sokak hakkında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, sokakta vatandaşlara tansiyon ve şeker ölçümleri yapılacağını belirtti. Sağlık Sokak bugün de vatandaşların hizmetinde olacak

Türkiye’de her yıl 3-9 Eylül haftasında kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’ etkinlikleri Kütahya’da da başladı. Halk Sağlığı Haftası sebebiyle bir basın açıklamasında bulunan Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, bu yıl halk sağlığı etkinlikleri için “Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemlerin” tema olarak belirlendiğini açıkladı

‘ENGELLEYİCİ YAKLAŞIMLAR ÖNEMLİ’

Sağlık sorunlarının meydana gelmesini engelleyici yaklaşım ve uygulamaların da önemine değinen Eser Şenkul, “Aile hekimlerimiz tarafından; bölgesine kayıtlı obez, hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılması gereken bireyler ile sağlıklı bireylere yönelik boy, kilo ve bel çevresi ölçümleri, tansiyon, kan şekeri ölçümleri yapılmaktadır. Değerlerin kontrol altına alınması için sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara bırakma konularında danışmanlık hizmeti verilmekte, gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerindeki diyetisyen, fizyoterapist, psikologlardan ilgili sağlık konularında destek alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Şenkul, ulusal kanser tarama programı kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tedavi ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş grubu kadınlara rahim ağzı (serviks) kanseri, 40-69 yaş grubu kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş grubu kadın ve erkeklere kolorektal kanseri taraması yapıldığı belirtti. ’

Öte yandan Kütahya İl Sağlık Müdürlüğünce halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla oluşturulan Sağlık Sokağı da açıldı. Halk Sağlığı Haftası kapsamında açılan Sağlık Sokağı’nın açılışına katılan Vali Ali Çelik, sokağın halk tarafından mutlaka ziyaret edilmesini istedi. Vali Ali Çelik, “Vatandaşlarımız hastalıklarla karşı karşıya kalmadan muhakkak bilgi sahibi olmalı” dedi.

‘BAĞIMLILIKTAN UZAK

HAREKETLİ YAŞAM’

İnsan sağlığının ruh ve beden olarak bir bütün halinde olmasının kamu düzeninin en önemli parçası olduğunun altını çizen Vali Ali Çelik; bağımlılıklardan uzak, hareketli yaşama dikkat çekti.

Vali Çelik konuşmasına şu sözlerle devam etti: Sigaranın vücuttaki yıkıcı etkisi, hareketsiz yaşamın sebep olduğu obezite ve obeziteye bağlı gelişen hipertansiyon, şeker hastalığı insan hayatını, toplumsal yaşamı ve kamu düzenini çok etkin şekilde tehdit eden sonuçlar. Değiştirmek ise mümkün. Yaşam biçimi, gündelik hayat aktivitelerinin yoğunlaştığı süreçleri yönetebilme iradesi insanı bu anlamda farklılaştırıyor. Bu iradeyi ortaya koymak içinse kendimizden başlayarak güçlü bir birliktelik ve sese ihtiyacımız var. Hep birlikte sigaradan başlayarak tüm bağımlılıklardan uzak duracak, obezitenin ve hareketsizliğin ortaya çıkardığı sıkıntıları giderecek yaşam biçimini ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

TANSİYON ŞEKER ÖLÇÜMÜ YAPILACAK

Konuşmaların ardından stantları ziyaret eden Vali Ali Çelik, İl Sağlık Müdürü Eser Şenkul’dan bilgiler aldı. Dün açılan sağlık sokakta bugün de vatandaşların bilgilendirileceğini dile getiren Şenkul, “Sokakta vatandaşlara ağız ve diş sağlığı, tütün ürünlerinin zararları, sağlıklı beslenme önerileri, sağlık hizmetleri, kronik hastalıklar (hipertansiyon, diyabet, obezite, kardiyo-vasküler, kanser, solunum yolu hastalıkları vb.) ve COVID-19 konularında bilgiler verilerek aşı uygulaması yapılacak. Vatandaşlara tansiyon ve şeker ölçümleri yapılacak olup kanser taramaları ile ilgili yönlendirmeler ve hayatımızın her alanında kullanabileceğimiz fiziksel aktivite uygulamaları yapılacaktır.” Dedi.

Program dahilinde Merkez Çayca Köyü’nde farkındalık oluşturmak adına “Ağaç Dikim” etkinliği de  yapıldı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *