DR. ÖGR. ÜYESİ ADIBELLİ YORUMLADI

431

70 YILLIK HÜKMÜN SONU

Prens Charles’ın tahta geçişi ile Türkiye İngiltere ilişkilerinin daha da derinleşebileceğini belirten DPÜ Dr. Öğretim Üyesi Barış Adıbelli, kraliçenin 70 yıllık hükümdarlığının ardından dünyada yaşanabilecek gelişmeleri yorumladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Dr. Öğretim Üyesi Barış Adıbelli, TRT Haber ekranlarına konuk 70 yıldır Birleşik Krallık’ın tahtında oturan Kraliçe 2. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesinin İngiltere Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceğini yorumladı.

‘TÜRKİYE İLİŞKİLERİ OLUMLU’

Prens Charles’ın Türkiye ile iyi ilişkileri olduğunu açıklayan Barış Adıbelli, “Bunun yanında İngiltere hükümeti ile Türkiye’nin diplomatik ilişkileri de gayet güzel. Ama burada belki şöyle bir yeni durum yaşanabilir. 1974 doğumlu yeni bir İngiltere Başbakanı Liz Truss, deneyim konusunda sıkıntılar yaşayabilir. Prens Charles ise –Kral diyelim artık- oldukça deneyimli bir isim. Charles’ın damgasını vuracağı bir dönem başlıyor. İngiliz siyasetinde baskın bir aktör olacak.” şeklinde konuştu.

‘SİYASİ LİDERLİK İNGİLTERE’YE KAYIYOR’

Türkiye ile mevcut iyi ilişkilerin devam edeceğine değinen Adıbelli, şöyle dedi: “Özellikle Kral Charles’ın yeni çizeceği rota ile ilişkiler daha da derinleştirilebilir. Çünkü İngiltere özellikle Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra gözlemlediğimiz kadarıyla kendisine yeni bir rota çizmiş durumda. Kendisini dünyanın hemen hemen her bölgesinde gösteriyor. Charles’ın tahta geçmesiyle acaba bu dünyadaki siyasi liderlik ABD’den İngiltere’ye geçer mi? Bunu güç anlamında değil ama herkesi kucaklayan bir lider temsiliyeti anlamında söylüyorum. Örneğin Ukrayna konusunda mevcut politikayı devam ettirir mi ya da barışa doğru yeni bir rota çizebilir mi? Çünkü Charles’ın bu tip girişimlerini daha önce de gördük. Acaba yeni dünyadaki kriz noktalında sorun çözücü misyonuna devam eder mi?”

ŞEYMA DÖNME DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *