4,9 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR!/ YUSUF KOÇ

657

 Bugün Gıda kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler ( BM) Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) 2020’de 29 Eylül’ü Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı farkındalık günü ilan etti.  Etmesine etti de ne israf durdu nede bilinçsiz tüketim. Bilakis sanki millet kudurdu daha çok israf eder oldu. İlahi uyarılara uymadıkça öyle süslü püslü laflarda israf durmuyor durdurulamıyor. Buda korona gibi bir virüs olduğu için ondan ona tevarüs ediyor.

 Ama ben yine de dikkat çekmek amacıyla israfın hangi boyutta olduğunu anlatmam için yayımlanan bazı bilgileri vereyim. Her sene 7,7 milyon tondan fazla yiyeceğin çöpe atıldığı ülkemizde gıda israfının yüzde 42’si maalesef evlerde gerçekleşiyor. Gıda israfının, meydana getirdiği ekonomik kaybın yanı sıra gıda güvenliğinden ekolojik dengenin bozulmasına kadar pek çok olumsuz duruma yol açıyor.

  Ürün çeşitliliğindeki artış, gıdaların korunmasındaki bilgi eksikliği, hoyratça tüketim gibi sebeplerle dünyada ve Türkiye’de gıda israfında büyük artış olduğu belirtiliyor.  2021 Birleşmiş (Aslında Birleşmemiş ) Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise kişi başına 93 kilogram olmak üzere her sene toplam 7,7 milyon tondan fazla gıda çöpe atılıyor. 

 Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2022 israf raporu ise bu kaybın ekonomik boyutunu ortaya koyuyor. Buna göre yüzde 42’si evlerde olmak üzere yapılan gıda israfının 2021 yıl sonu itibariyle parasal maliyeti 15 milyar doları buluyor. Gıda israfının iktisadi, içtimai ve tabii sorunlara yol açtığı bilinmesine görünmesine rağmen yaşananlardan dersler almıyoruz habire tüketiyoruz. Bindik israf alametine gidiyoruz iflas kıyametine. Allah’ın nimetine vermezsek kıymet sonumuz hayra alamet. Bunu açıklanan israf rakamlarına göre söylüyorum.

 BM verilerine göre dünya genelinde 828 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu dünyamızda her gün milyonlarca ton gıdanın israf ediliyor olması üzüntü ve endişe verici vahim bir durumdur. Tabii bu vicdanı olan israftan kaçınan insanlar için geçerlidir. Zira insafı olan israf etmez, etmemeli.

 Gıda israfı , açlıkla mücadelenin önündeki en mühim engellerden biridir. Birde bunun en önemli ve öncelikli bir boyutu var ki oda hiç kuşkusuz insani boyutudur. Bununla birlikte yalnızca ülkemiz için bile milyarlarca liralık ekonomik kayıptan söz ediliyor. Bu öyle saklı gizli değil her şey ortada. Sizde çöp konteynerlerinde bunları görüyorsunuzdur. Öyle ki meyvenin, sebzenin, yemeğin yanı sıra en büyük gıda israflılarından birinin ekmek olduğunu belirten uzmanlar. ” Ekmek bizim yemek kültürümüzün en önemli unsurların biridir, sofralarımızın baş tacıdır. Ancak araştırmalar, ülkemizde her gün 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini gösteriyor.” Değerli okurlarım gelin bu zararlı ve bizi helaka sürükleyecek israfı hep beraber azaltmanın ve durdurmanın gayretinde olalım. Çünkü israf felakete, tasarruf selamete götürür. Bu duygularla sağlıcakla kalın, bizimle kalın insaf edin, israf etmeyin değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *