YEŞİLAY’IN BAĞIMLILIKLA MÜCADELESİNDE YENİ DÖNEM: ELÇİLER GÖREVDE!

1246

Yeşilay Elçisi Projesi ile belirlenen 9 meslek dalından gönüllü esnaflar Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadelesinde elçilik görevi üstlenecek. Gönüllü esnafın kapısına Yeşilay Elçisi etiketi asılacak. Yeşilay elçisi esnaf bağımlılığından kurtulmak isteyenleri muhtarlıklara işbirliği halinde YEDAM’a yönlendirecek

Yeşilay Kütahya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, Başkan Yardımcısı Mehmet Bilgili, Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Şirin, Av. Alihan Yaşar Akkoç ve Av. Betül Bengül Evirgen, Kütahya YEDAM Sosyal Hizmet Uzmanı Rümeysa Güzel’in katılımı ile Yeşilay Elçileri ve TBM Yetişkin Eğitimi Projeleri Kütahya’da görev yapan basın mensuplarına tanıtıldı.

Bağımlılıklarla mücadelede toplumun tüm kesimleriyle el ele vermek amacıyla hayata geçirilen Yeşilay Elçisi Projesi, Kütahya’da da yankı buldu. Basın mensuplarıyla bir araya gelip projeyi tanıtan Yeşilay Kütahya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal ve Yeşilay Yönetim Kurulu üyeleri, bağımlılıkla mücadelede yerel dinamiklerin desteğine vurgu yaptı.

9 MESLEK DALI SEÇİLDİ

Proje kapsamında kuaför, güzellik salonu, kafeterya, internet kafe, büfe, kahvehane, giyim mağazası, kırtasiye, eczane olmak üzere dokuz meslek dalı seçildi. Bu mesleklerden projeye gönüllü olarak katılan esnaf; bulundukları bölgede madde bağımlılığına uygun ortam yaratan metruk binaları, alkol kullanılan izbe yerleri ve atıl halde bulunan parkları bildirerek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacaklar.

ELÇİLİK ETİKETLERİ ASILACAK

Yeşilay Elçileri, mahallelerinde alkol ile madde kullanan birey veya yakınlarını destek almak üzere muhtarlıklara, tedavi görmek isteyenleri de YEDAM’a yönlendirecekler. Projeye katılan gönüllü esnafın, dükkânının girişine herkesin göreceği şekilde Yeşilay Elçisi etiketi asması; Yeşilay tarafından verilen bilgi kitapçıklarını halka dağıtması sağlanacak.

‘18-25 YAŞ ARASI DANIŞAN DAHA YOĞUN’

Ocak 2022 itibariyle YEDAM’da toplam danışan sayısının 144 olduğunu ifade eden Fulya Topçuoğlu Ünal, “Alkol ve madde bağımlılığında 18-25 yaş arası danışanların daha yoğun olduğunu görüyoruz” Dedi.

Yeşilay, Türkiye genelinde 120 şubesi ve 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde mücadelesine devam ediyor. 120 Yeşilay şubesi aracılığıyla hayata geçirilecek Yeşilay Elçisi projesi; bağımlılıkla mücadelede toplumun yerel dinamiklerini, mahalle esnafını, harekete geçirerek toplumun mücadele bilincinin artırılmasını ve bu yolla bağımlılıkları önlemeyi hedefliyor. Çocuk ve gençlerin çoğunlukla ilişkide olduğu meslek gruplarını belirleyen Yeşilay, bu meslek grupları aracılığıyla, toplumsal duyarlılığın sokaktan mahalleye, mahalleden il ve ilçe merkezlerine kadar gönüllü esnaf üzerinden yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

‘ALKOL VE MADDE DANIŞANLARI DAHA YOĞUN’

Toplantıda basın mensuplarına Kütahya YEDAM’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren Yeşilay Kütahya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, YEDAM’ın alkol, madde, kumar, internet ve tütün bağımlılığı alanında hizmet verdiğini belirtti. Ocak 2022 itibariyle 9 aylık periyotta YEDAM’da toplam 385 aile görüşmesi, 392 Sosyal Hizmet görüşmesi ve 259 Psikoterapi yapıldığını ifade eden Topçuoğlu Ünal, “Bağımlılığa Yaklaşım ve Bağımlılıkla Nasıl Mücadele Edilir” eğitimlerinde diğer kurumlarla işbirliği halinde 36 eğitim verildiğini açıkladı. Tüm bağımlılıklarla mücadeleyi çok önemsediklerinin altını çizen Fulya Topçuoğlu Ünal, “Ancak alkol ve madde bağımlılığı danışanları şu an için daha yoğun hizmet almaktalar.” Dedi.12 yaş üstü ve bir kimlik beyan edebilen herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayan Topçuoğlu Ünal, Yabancı uyruklu danışanlar için tercüman desteği de sunduklarını belirtti.

YEDAM ATÖLYELERİNDEN ÇIKAN ESERLER SERGİLENECEK

YEDAM danışanlarının şu an aktif durumda olan resim ve seramik atölyelerinden yararlanabildiğini dile getiren Topçuoğlu Ünal,  “Net bir tarih olmamakla birlikte 27 Kasım’da danışanlarımızın eserlerini sergileyeceğimiz bir sergi planımız da var” dedi.

Danışanların temiz kalma sürelerinde belirli şartları sağladıklarında İŞKUR Desteği alabildiğine de dikkat çeken Fulya Topçuoğlu Ünal, “Biz bir iş bulma kurumu değiliz ama danışanların, iş bulma süreçlerine destek olmak için İŞKUR ile yaptığımız bir protokolümüz var.  Danışanımızın işe ihtiyacı varsa da bu süreçte destek olmaya çalışıyoruz. Kurumumuza belirli aralıklarla ,İŞKUR personeli geliyor  ve bunu konuda hizmet verebiliyor.” İfadelerini kullandı.

Danışanların AMATEM gibi tıbbi destek hizmetlerinden de öncelikle olarak yararlanabildiğini belirten Topçuoğlu Ünal,  “Danışanlarımızın yönlendirmelerini ve takiplerini sağlıyoruz. Gerekirse eşlik edip hastane süreçlerini birlikte yürütüyoruz. Yine aynı şekilde danışanımızın herhangi bir sosyal aktiviteye ihtiyacı, boş vaktini değerlendirme gereği ya da eğitim alanında bir desteğe ihtiyacı varsa destek oluyoruz. Örneğin AÖF kayıtlarında yardımcı oluyor, ihtiyaç olursa eğitim hayatlarında saha takiplerini yapıyoruz.” Dedi.

ENDİŞE DUYMAYIN TÜM BİLGİLER GİZLİ

Bundan sonraki süreçte YEDAM’da sadece kurum içi değil doğa yürüyüşleri, kamp, piknik gibi kurum dışı etkinlikler de yapacaklarını vurgulayan Topçuoğlu Ünal, bu gibi etkinliklerle danışanların sadece maddeden arınması değil yeni bir sosyal hayat ve sosyal işlevsellikler kazanmasını hedeflediklerini açıkladı. YEDAM’ın gizliliğine dikkat çeken Topçuoğlu Ünal, şu ifadeleri kullandı: “Danışanlarımızın tüm bilgileri gizli. Herhangi bir SGK dökümünde, herhangi bir başvuruda -özellikle polislik, askerlik başvuruları çok soruluyor bize” hiçbir şekilde bizim kayıtlarımıza ulaşamazsınız. Sadece  12-18 yaş arası danışanların ebeveynleriyle birlikte birlikte almak durumdayız ama görüşmeler yine bireysel olarak ilerliyor.”

BÜNYAMİN ÇAPGULAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *