‘KENDİLERİNDEN HABERLERİ YOK’

380

Millet İttifakı’nın teklif ettiği sistem değişikliği hakkında konuşan AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem adını koydukları sistem parlamenter sistem değil bir yarı başkanlık sistemi. Kendi tekliflerinden bihaberler.” İfadelerini kullandı.

‘PARLAMENTER SİSTEM BU DEĞİL’

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Millet İttifakının sunduğu teklif hakkında eleştirilerde bulundu. Teklifi hukukçu gözüyle incelediğini belirten İshak Gazel, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem adını koydukları sistem parlamenter sistem değil çünkü parlamenter sistemin en belirgin özelliği, yasama organı içerisinde yürütme çıkar. Yasama organı yani meclis aynı zamanda cumhurbaşkanını seçer. Siz cumhurbaşkanını kim seçer, sorusuna halk seçer cevabını veriyorsanız bu bir kere parlamenter sistem olmaz. Cumhurbaşkanını halk seçerse bu literatürde yarı başkanlık sistemi diye geçer. Bunların sunmuş olduğu teklifte, “cumhurbaşkanını kim seçer?” sorusunu, “Cumhurbaşkanı’nı halk seçer.” diye cevaplanmış bir sistem var. Dolayısıyla bu bir parlamenter sistem değil, bir yarı başkanlık sistemi.” Dedi.

‘İÇİNİZDE HİÇ Mİ HUKUKÇU YOK?’

Bu bilginin Hukuk Fakültesi 1. sınıfta öğretildiğini belirten İshak Gazel, “6’lı masanın içerisinde hiç mi hukukçu yok? “Biz halkın seçtiği bir cumhurbaşkanını öneriyoruz, bir de buna güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz, bu nasıl bir çelişki?” Diye hiç mi sormuyorlar.” İfadelerini kullandı.

‘KILIÇDAROĞLU 6’LI MASANIN SUNDUĞU TEKLİFİ OKUMAMIŞ’

CHP ve 6’lı masanın sunmuş olduğu teklifin içerisinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun eleştirdiği Cumhurbaşkanının tek başına seçime götürme yetkisi de olduğunu dile getiren Gazel, “Kendi tekliflerinden bi haberler. İddia ediyorum; Kılıçdaroğlu 6’lı masanın sunmuş olduğu teklifi okumamış. Bu sundukları teklif insanların gözünü boyamak için yapılmış, hukuki açıdan geçerliliği yok.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *