NADİR ESERLERE DİJİTAL KORUMA

528

Birbirinden kıymetli eserlerin bulunduğu Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi Belediye Başkan Işık’ın projesi ile dijital ortama aktarıldı. Bu sayede nadir bulunan arşiv, zamanla yıpranıp yok olmayarak gelecek kuşaklara aktarılabilecek. Kütüphaneye online kayıt olarak her Kütahyalının erişmesi mümkün.

Kütahya Belediyesi Kütahya’nın yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Mustafa Hakkı Yeşil’in kendi birikimiyle meydana getirdiği ve Kütahya Belediyesine bağışladığı özel kütüphanesindeki eserlerden oluşan Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi, Belediye Başkan Işık’ın projesi kapsamında dijital ortama aktarıldı.

BİR İHTİSAS KÜTÜPHANESİ

Tarih, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında bir “İhtisas Kütüphanesi” özelliği taşıyan kütüphane, Başvuru Kitapları, Osmanlıca-Türkçe Matbu Eserler, Yazma Eserler, Osmanlıca-Türkçe Süreli Yayınlar ve Mustafa Hakkı Yeşil Özel Arşivi olmak üzere 5 ayrı bölümden oluşuyor.

Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi’ne dijital ortamda kayıt olarak eserleri inceleyen Başkan Işık,  Ecdadımızın bıraktığı eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını önemsediklerini ifade etti. Başkan Işık, Mustafa Hakkı Yeşil gibi bir değerin sayesinde bu eserleri Kütahyalılarla ve araştırmacılarla buluşturmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

ZAMANLA YIPRANMAYACAK

Böylesine değerli ve nadir bulunan arşivin zamanın etkilerinden dolayı yıpranıp yok olmasının önüne geçilmesi, korunup saklanarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için teknolojiden faydalanıp dijitalleşme işlemleri hayata geçiriliyor. Bu kıymetli kütüphanenin gelecek nesillere taşınması adına Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan “El Yazması ve Osmanlıca Süreli Yayınları” dijital ortama aktaran Kütahya Belediyesi eserleri, internet üzerinden hizmete sundu. Gerçekleştirilen proje ile 3 aylık süre içerisinde Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan “El Yazması ve Osmanlıca Süreli Yayınlar” dijital ortama aktarıldı. Proje kapsamında, 688 adet el yazması eser, 293 bin sayfalık Osmanlıca gazete ve dergi dijital ortama aktarılarak bilim insanlarının, Kütahyalıların ve araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Hizmeti kullanmak isteyenler https://kutuphane.kutahya.bel.tr adresinden kayıt olup kaynaklara ulaşabilecek.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *