2. EL ARAÇ PİYAYASASI DURDURULAMIYOR ‘KÜTAHYA’DA GICIR GICIR ARABA GÖRDÜNÜZ MÜ?’

556

2. El araçların büyük bir yatırım aracı haline geldiğini ifade eden Kütahya’nın otomotiv sektörü temsilcileri vatandaşın 2. El araçları yatırım olarak görmeyi bırakmadıkları sürece fiyatların düşmeyeceğini belirttiler. Bayilerde araç bulunamadığını ifade eden sektòr temsilcileri Kütahya piyasasında gıcır gıcır bir sıfır arabanın görülemeyeceğini dile getirdiler.

Bayilerde sıfır araç sıkıntısı yaşandığını ve bu sebeple 2. El araç piyasasının Cumhuriyet tarihinin en fazla satış yapılan rakamlarına ulaşıldığına vurgu yapan Otomotiv sektörünün önde gelen temsilcileri sıfır ve 2. El araç piyasasında gelinen son durumu GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendirdi.

‘ASGARİ ÜCRETLE ŞU AN

MOTOR BİLE ALAMAZSINIZ’

Günümüz ekonomisinde araç piyasasının büyük bir yatırım aracı haline döndüğünü bu durumun kaynağının ise bayilerin araç vermemesi olduğuna dikkat çeken Diriliş Otomotiv İşletme Sahibi Ahmet Sevim bayilerde 2. El araç piyasası gibi galericilik yapmaya başladıklarını ifade etti. Kütahya’da şu an 2. El araç satışlarında bir artış yaşandığını belirten Sevim “Çünkü seçim öncesinde insanlarda bir korku vardı. İnsanlar ‘Acaba ne olacak? Aracı bir altın gibi döviz gibi yatırım aracı olarak kullanabilir miyim?’ düşüncesine girdiler. Şimdi ister istemez insanlar 300-400-500 bin lira fark verip araba alacağına onun ederinde bir araba almaya çalışıyorlar. Bu bizim Kütahya’mız içinde geçerli” diye konuştu.

Bu fiyatların düşmesi içinde sıfır aracın piyasaya basılması gerektiğine dikkat çeken Sevim, elde tutulan araçların piyasaya salınması halinde fiyat artışı olmayacağına vurgu yaptı. Bugün asgari ücretli çalışan bir kişinin eskiden istediği gibi bir aracı alıp binebildiğini kaydeden Sevim ancak şimdi asgari ücretle çalışan biri için motosiklet almak bile zor hale geldiğini dile getirdi.

‘DEVLET YAPTIRIMLARI

DAHA DA ARTIRMALI’

Bayilerin ellerinde araç olmadığını düşünmediğini belirten Mas otomotiv İşletme Sahibi Ali Yıldız ellerinde araç olduğunu ancak araçların piyasaya sürülmediğinin altını çizdi. Fiyatların yükselmesine bu durumun sebep olduğunu savunan Yıldız “Devletin daha çok yaptırımlar yapması gerekiyor. Bunlar yeterli değil” dedi.

Arabaların artık yatırım aracı olduğunu son 1-2 senedir hiçbir ürünün ya da malın araba kadar kar eden bir hal almadığının altını çizen Yıldız “Dolar, euro ve altından bile daha çok kar yaptı. Fiyatlarda yüzde 150 artışlar var. Ve otomobil yatırım aracı olarak kullanılmaya devam ederse fiyatlar daha da yükselecektir. Eğer ki sorun çip sorunuysa bu sorunun çözülmesi lazım. Bence bayilere denetimlerin gelmesi lazım. Bu şekilde sorunun önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA’DA SIFIR

ARABA GÖRMÜYORUZ’

‘Piyasada sıfır araç yok’ diye bir şey olmadığını kaydeden Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit sıfır aracın olduğunu söyleyerek “Şu an cumhuriyet tarihinin en fazla satış yapılan rakamlarına bu sene ulaşıldı. Ve her ay rekor kırılmaya devam ediyor. Bunun sebebi de şu; insanlar araçları artık bir yatırım aracı olarak görmeye başladılar. Eskiden biz altın alırdık, arsa alırdık, ev alırdık kiraya verirdik ama şu an kimse bunu yapmıyor. Araba alıyorlar. Her evde illaki bir iki araç var. Üçüncüsünü alıp garaja koyuyorlar. Bu da sıfır araçlarda beklemeye sebep oluyor. Sıfır araç listelerinin dahi dolu olduğu söyleniyor. Ama bence dolu gösteriliyor. Araçlar kimlerin eline geçiyor, kimler alıyor bu arabaları? Kütahya’da Sıfır araba görmüyoruz. Kütahya’da kaç sıfır araba görüyorsunuz piyasada böyle gıcır gıcır. Nerede bu arabalar?” şeklinde konuştu.

 ‘YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMEKTEN

ACİLEN KURTULMAMIZ LAZIM’

Fiyat artışlarının önüne geçilmesi için vatandaşların arabaları yatırım aracı olarak görmekten bir an önce kurtulması gerektiğinin altını çizen Koçyiğit şu ifadeleri kullandı; “Bir panik havası eserse ve insanlar ‘Araba fiyatları düşüyormuş, düşecekmiş bundan sonra’ gibi bir beklentiyi görür duyarsa durum değişecektir. Çünkü piyasa beklentiyi satın alır. İşte o zaman araçlar satılığa çıkartılır. Fiyatlar artmaz, biraz esner ve gevşer. Bu şekilde bir düşüş sağlanabilir. Yoksa fiyatların azalması gibi bir şey mümkün değil.”

BAYİLER PİYASAYA ARAÇ SALSA

İKİNCİ EL PİYASASI RAHATLAR

Oto bayilerin kar marjlarını yükseltmek için galericilik yapmaya başlamasının sektörde yarattığı soruna değinen Diriliş Otomotiv İşletme Sahibi Ahmet Sevim, bayilerin bunu yaparak 200 bin liraya kadar kar ettiğini, insanlar da talebe ulaşamadığı için ikinci el araç piyasasının ister istemez yükseldiğini vurguladı. Bayiler piyasaya araç salsa ikinci el piyasasının rahatlayacağına ve insanların alım gücünün yükseleceğine dikkat çeken Sevim, “Bayilerde araç var. Yok diyorlar. Bizim niyetimiz kimseyi karalamak ya da kötülemek değil. Herkes kendi işini yapmış olsa bu durum böyle olmayacak” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ÖNCESİ ARAÇ ALAN ŞU AN KARDA

Seçim öncesi araç alan vatandaşların şu an karlı durumda olduğunu ifade eden Sevim, araçtan kar elde etmenin devem edeceğini belirtti. Araç almanın artık zaruri olmaktan çıkıp yatırım aracı olarak görülmeye başlandığını dile getiren Sevim, bu sebeple yüzden fiyat artışlarının da devam edeceğini öngördü. Sıfır araç bulunmamasından kaynaklı olarak tabi ki ikinci el araç piyasasındaki fiyat artışının da devam edeceğine değinen Sevim, “Sıfır aracın bulunmamasının nedeni de bayiler. Çünkü bayilerin elinde araç olduğu halde nasılsa zam gelecek diyor, araç elimizde yok diyerek 200-300bin lira kar ile arabayı veriyorlar.” Dedi.

FİYATLARI ARTMASI ALIM

GÜCÜNÜN DÜŞMESİ DEMEK

Araca talep çok fazla olmasına rağmen sıfır araç bulunmadığı için ÖTV’nin yükseleceğini ifade eden Mas Otomotiv İşletme Sahibi Ali Yıldız, “Çünkü araba fiyatlarının yükselmesi demek alım gücünün azalması demek.” Şeklinde konuştu. Oto bayilerde şu anda araba olduğunu ancak piyasaya çıkarılmadığını belirten Yıldız, “Fiyatlar o yüzden yükseliyor. Doların çok büyük bir etkisi var. Bugün tekrar dolar yükseldi. Fiyatlar da yükseldi. Bu fiyatlarda şu an kimse araba satmıyor. Herkes bekliyor. Tabi bizim içinde zor ve sıkıntılı bir durum.” Dedi. Satışları yavaşladığında sermayelerinin de düştüğünü ifade eden Yıldız, geçen sene 7-8 tane arabası olan bir galericinin şimdi o fiyatlarda 4-5 arabaya kadar düştüğünü ve sermayelerinin eridiğini belirtti.  

Kütahya’da genellikle fiyatı daha düşük arabaların daha çok satıldığına değinen Yıldız, fiyatı ve modeli yüksek olanların genelde büyükşehirlerden talep gördüğünü aktardı.

 ‘FİYATLAR HEP YUKARI GİDECEK’

ÖTV zamlarının araç piyasasını etkilediğini ifade eden Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit, ancak bunun kısa süreliği olacağının asıl önemli olanın döviz kuru olduğunu belirtti. İlk etapta eğer ÖTV düşerse araç piyasasında ikinci elde yavaşlama olduğunu vurgulayan Koçyiğit, “Fiyatlarda bugün çok düşüş beklenmiyor. İnsanlar şunu düşünüyor “Döviz kuru durmayacak devam edecek. O yüzden fiyat kırmama gerek yok. Bugün olmazsa bir hafta sonra bir ay sonra yine istediğim fiyata arabamı satarım diye düşünüyor” ama bu düşünceler ÖTV düşerse diye. ÖTV yükseltilirse ki şu anki beklenti öyle. Bugün resmi kurlar 23 liranın üzerine çıktı. Ay başında bir zam geldi araçlara bu ayın 20’sinden sonra araçlara tekrar zam bekleniyor kurdan dolayı. Bir de ÖTV’nin artışı olursa bir de bundan dolayı araçlarda fiyat artışı olacaktır.” İfadelerini kullandı. Araçlardaki fiyat artışının piyasada bir durağanlığa sebep olabileceğini dile getiren Koçyiğit, şu vatandaşın kredi alamadığını ve sektörün fiyatların hep yukarıya gideceği öngörüsünde olduğunu vurguladı.

Geçen seneden bu güne bile yüzde ikinci el araçların yüzde 100 kar ettiğine dikkat çeken Koçyiğit, “Bir sene de araba dışında yüzde 100 bir kar nereden elde edebilirdiniz. Dolar bile alsanız bu kadar kazanamazdınız. Geçen sene dolar 17-18 liraydı bugün 23 lirayı gördü. İnsanlar bu durumu görünce “benimde pastadan payım olsun” deyip sadece yatırım aracı olarak kenara koyuyorlar” Dedi. Üst sınıf Premium araçların Kütahya içinde çok satılmadığına dikkat çeken Koçyiğit, “Genelde şehir dışından almaya geliyor. Kütahya halkına satılan arabalar genelde orta segment küçük arabalar oluyor” dedi.  

‘BİR KAZA İLE PULA DÖNEN

YATIRIM ARACI OLMAZ’

Fiyatların düşmesi için artık çok bir şey yapılamayacağını ama en azından sabit kalması için bayilerin sıfır araç konusunda halka daha çok yardımcı olmaları gerektiğini ifade eden Koçyiğit, “Bizim piyasamız ithalat odaklı olduğu için döviz kurunun sabit kalması yeterli yani. Ve insanlarımızda araçları bir yatırım aracı olarak görmesinler. Bir yatırım aracı bir kazayla pula dönüşmez. Bir arsa varsa on yıl sonrada orada durur. İnsanların buna dikkat etmesi lazım. Vatandaşımız yatırım aracı olarak toprağa yönelebilirler. Bu piyasa artışlarının sebebi normalde bellidir ama pandemiden sonra bir araba kıtlığı oldu. Çip krizi falan dendi. Bir arz enflasyonu var de Bir de talep enflasyonu var. Şimdi biz arz enflasyonunu açtık. Piyasaya yeterince araba geliyor ama talep enflasyonu var. İnsanlar arzın üstünde talep ediyorlar. Biz rekor rekor üstüne gitmemize rağmen hala araba yetiştiremiyorlar. Bu araba yokluğundan değil talep fazlalığından kaynaklı. Bunun aşılması lazım.” Şeklinde konuştu. Bankaların kredileri durduğunu ifade eden Koçyiğit, “Sırf döviz dün yükseldiği için insanlarımız olsun galericiler olsun arabalara zam yapıyorlar. Bu yükselişte tamamen dövizle alakalı. Bu ay sonunda da hem döviz kurundan dolayı hem de ÖTV den dolayı sıfır araçlara zam bekleniyor.” Dedi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *