“AMAN BANANE” DEMEMEK GEREK’

282

Çocuk işçiliği ile mücadelede izlenmesi gereken yolları anlatan Kütahya Baro Başkan Yardımcısı Av. Eda Eğmir Yüceer, çocuk işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizerek vatandaş olarak her birimizin bu konuda ihbar yükümlülüğü olduğuna dikkat çekti. Yüceer, “Toplum olarak “Aman canım bana ne” duygusundan uzaklaşmamız lazım” dedi

Türkiye İstatistik Kurumunun 2022 yılına ilişkin çocuk istatistikleri verilerine göre 2021 yılında yüzde 16,4 olan 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 18,7’ye yükseldi. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününün ardından Kütahya Baro Başkan Yardımcısı Av. Eda Eğmir Yüceer, çocuk işçiliği ile mücadelede izlenmesi gerek yolları anlattı.

“SORUMLULUK HEPİMİZDE”

Kütahya Baro Başkan Yardımcısı Av. Eda Eğmir Yüceer, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününün ardından çocuk işçiliği ile mücadelede izlenmesi gereken yolları anlattı. Çocuk işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizerek vatandaş olarak her birimizin bu konuda ihbar yükümlülüğü olduğuna dikkat çeken Eda Eğmir Yüceer, sadece çalıştırılan değil, dilendirilen çocuklar için de aynı durumun geçerli olduğunu belirtti. Kütahya Valisi Ali Çelik’in de bu konuda çok titiz olduğuna vurgu yapan Yüceer, “Dilendiriliyor, mendil sattırılıyor ya da araba camı sildiriliyor. Biz hemen polisi aramak zorundayız. Bu konuda Valimiz Sayın Ali Çelik de çok hassas olduğunu ve ekipleri sahada hassas olmaları konusunda uyardığını biliyorum” İfadelerini kullandı.

Mahalli idarelere yerel yönetimlere ayrı ayrı sorumluluklar düştüğünün altını çizen Yüceer, “Çocuk işçinin varlığını bilen yakın çevreleri, okul, komşu, akraba bunu söylemeli. Devletin bu konuda aldığı büyük sorumlulukların daha da işlev kazanması için bizim “aman canım bana ne” duygusundan uzaklaşmamız lazım. Hak odaklı düşünmek sadece avukata ya da hukukçuya özgü kalmamalı her vatandaş böyle düşünmeli. Böyle olsun ki hepimiz bir birimiz eksiğini açığını tamamlayabilelim”şeklinde konuştu.

“YETİŞKİNLERİN VEREMEDİĞİ KAVGALAR ÇOCUKLARIN OMZUNDA”

Türkiye’de henüz yetişkinlerin veremediği bazı kavgaların çocuk işçilerin çalıştırılması ile çocukların omuzlarına yüklendiğini söyleyen Yüceer, “Fazla mesai, yemek molası, hafta tatili, fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi yetişkin işçiler için bile mesele. Ülkemizde bunların davaları var. Hele ki bunu çocuk işçi için düşünelim; çocuğun hayır deme ihtimali yetişkin bir çalışandan daha düşük”dedi. Bu durumda çocuğun çocuk olmasından faydalanıldığına dikkat çeken Yüceer, bu durumun bir psikolojik istismar olarak nitelendirilebileceğini belirtti.

NEREYE İHBAR EDİLMELİ?

İşverenlerin çocuk işçi çalıştırmaması çocuk işçinin çalıştığını gören duyan bilen her sorumlu vatandaşın da ihbarda bulunması gerektiğini ifade eden Yüceer, “Vatandaşlar, polise haber verebilirler Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ya da il müdürlüklerine durumu bildirebilirler.” Dedi. Çocuk işçiliğinin ülkelerin ekonomik koşullarından bağımsız yorumlanamayacağını dile getiren Yüceer, “Çocukların yerinin okul olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Ancak maalesef bazı çocukların belki anne, babası başında değil ya da vefat etti belki hapse girdi. Belki kardeşlerinin bakımını üstelenmek zorunda. Bu durumda çocuk çalışmak zorunda kalıyor.” Dedi. Yüceer, sosyal bir devlet olmamamıza rağmen yaşanan bu sorunlar karşısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sürekli eş güdüm halinde olunması gerektiğini vurguladı.

‘DOĞRU KAPILARI ÇALMAK DA ÇOK ÖNEMLİ’

Devlet eliyle yapılan çok sayıda sosyal yardıma erişen, çok sayıda insan olduğunu ifade eden Yüceer,  “Ancak erişemeyenlerin de olabileceğini unutmamak gerekiyor. İnsanlar bazen hangi kapıyı çalıp yardım isteyebileceğini bilemiyor. İnsan doğası böyledir kimi insan çok kolay yardım ister kimi en yakınından isterken dahi zorlanır. O yüzden doğru kapıları çalmak da çok önemli” şeklinde konuştu.

Özellikle erken yaşta mesleki becerinin şart olduğu mesleklerde; çıraklık eğitimi alan ya da staj gören çocukları işçi olarak görmemek gerektiğini ifade eden ifade eden Yüceer, stajyer ya da çıraklık eğitimi gören çocuğun öğrenci olduğunu ifade etti. İş yerinde bulunan her çocuğun her anının düzene bağlı olması gerektiğini ifade eden Yüceer, “Hangi saatte ne kadar sürede çalıştırılacak? Bu çalışmanın karşılığında ödeme yapılacak mı? Kimin gözetiminde çalışacak?” bunlar kesin olarak belirlenmeli.” Dedi. Yüceer, yetişkin bir insan için dahi çok önemli olan iş güvenliğinin çocuk için ise çok çok daha elzem bir konu olduğunu vurguladı.

‘NEREDE O ESKİ İNSANLAR’

Çocuğun herhangi bir iş yerinde güven çemberi içinde olması gerektiğini belirten Yüceer, “Tabii çıraklık olsun teknik alanda yetişsin çocuklarımız ama bu çocuğun “ne şekilde, nerede, ne süre, ne şartlarda çalışacağı” çok net belirlenmeli. Eskiden insanlar tatillerde çocuklarını el becerisi gelişsin diye sanayiye çırak gönderirdi. Ama ne yazık ki ne o eski zamanların insanları ne de o insanların insafı kaldı. İşte hukuk burada devreye giriyor. İnsanları, insanların kişisel insafına bırakmamak gerekiyor” dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *