“KURBANINI PAYLAŞ, KARDEŞİNLE YAKLAŞ”

679

  Başlık Diyanet Vakfının kurbanın önemini vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş olduğu güzel bir slogan. Bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı söz anlamına gelen sloganlardan bazıları çok tutarken bazıları da unutulur gider. Ülkemizin en önemli kuruluşlarından olan, kâr amacı gütmeyen Diyanet Vakfının dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik etmek maksadıyla oluşturduğu ” Kurbanını paylaş, kardeşinle yaklaş” sloganı da çok tutulan, akıllarda kalan, mesaj ihtiva eden, yürekleri ısıtan anlamlı bir slogan.

 Bu yılda ” Kurbanını paylaş, kardeşinle yaklaş” temasıyla vekalet yoluyla Kurban kesme kampanyasına büyük ilginin olduğunu görünce bu sloganın hedefine ulaştığını anlıyoruz. İnsana dair başarılı organizasyonları ile büyük takdir toplayan, kamuoyunda güven duyulan Diyanet Vakfı iyilik adına daha çok kurban bağışçısına ve ihtiyacı olanlara ulaşmak, yüzleri güldürmek amacıyla bu hayırlı ve sevaplı kampanyayı başarılı bir şekilde yıllardır sürdürmeleri karşılıklı itimat ve hayırsever halkımızın sayesinde olmuştur.

 Kurban ibadetinin önem ve değerini bilen müminler, dayanışmaya ve yardımlaşmaya katkıda bulunmak, muhtaç insanlara ulaşmak, onları sevindirmek, bayramı bayram tadında kutlamalarını sağlamak için müracaat ederek kurban bağışında bulunmaktalar. Ülkemizde pek çok sivil toplum kuruluşu gibi Diyanet Vakfı ‘da bu hayır ve hasenat işlerini büyük bir hassasiyetle yürüterek, görevli personelin gayretiyle ve fedakarlığıyla Türkiye’nin, İslam coğrafyasının ve dünyanın yer yanında ihtiyaç sahiplerine kurban etini ve diğer yardımları ulaştırıyor olmaları milletimiz ve ülkemiz adına takdire şayan bir hizmettir. Manevi kazanç olarak bize dönen bu erdemli hizmetin zayi olmaması için karınca kararınca maddi ve manevi yardımda bulunmalıyız, desteğimizi esirgememeliyiz. İşte Kurban Bayramı da bunlardan biri.

 Türkiye’nin iyilik hareketi ilkesiyle toplumsal barış ve huzuru, toplumun dini, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik her faaliyeti önemseyen Diyanet Vakfı, yeryüzünde iyiliğin egemen olması misyonu, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde bir vakıf olma vizyonu ile hareket etmektedir. Dünyanın farklı coğrafyalarında açlık, doğal afet, savaş ve şiddetin yaşandığı kriz bölgelerindeki milyonlarca insana dil,din, renk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım elini uzatan vakıf, Ramazan ayında kurduğu iftar sofraları ve Kurban Bayramı’nda düzenlediği kurban kesim programıyla bayram sevincini yedi kıtada paylaşmaktadır. ” İnsanları en hayırlısı, insanlara faydası olandır” düsturuyla çalışan Diyanet vakfı, bu prensibinden taviz vermeden kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli geliştirerek faaliyet alanını genişleterek, yardım sever halkımızın desteği, Diyanet teşkilatı ve vakıf görevlilerinin gayretli çalışmalarıyla büyüyerek bugün Türkiye’de 1.003 şubesi ve 149 ülkedeki faaliyetiyle uluslararası bir sivil tolum kuruluşu haline gelmiştir.  

 Her sene olduğu gibi bu yılda vekaletle kurban kesim organizasyonu kapsamında Türkiye genelinde ve yurtdışında yine binlerce kişinin görev alacağı belirtiliyor. Kesilen kurbanların öncelikle, deprem bölgesi olmak üzere ülkemiz genelinde ve yurtdışında ki ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak onların hayır dualarını alacaklar. Dini ve sosyal açıdan faydası olan bu tür kuşatıcı ve yürekleri ısıtıcı ameller dinimizin daha çok sevilmesini, kabul görmesini ve ihtidaya yani gayri Müslimlerin dininden dönerek Müslüman olmalarını sağlıyor.  Bu güzel hadiselerden biri geçtiğimiz yıllarda Senegal’de yaşanmıştı. Kütahya eski Müftülerimizden ve şimdilerde Gaziantep müftüsü olan muhterem Hüseyin Hazırlar hocamızın yıllar önce benimle paylaştığı bu ihtida hikayesini siz değerli okurlarımla paylaşayım dedim.

                               SENEGAL’DE BİR İHTİDA HİKAYESİ

 Senegal’in bir bölgesinde Diyanet Vakfı ekibi kurban yardımlarını ulaştırmak için bölgeye intikal ettikten sonra dağıtımla alakalı çalışmaya başlıyorlar. Oradaki Müslüman kardeşlerimiz çevre köylerden Hristiyan bir kabilenin sıkıntı, açlık ve sefalet içinde ciddi hastalıklarla mücadele ettiğini söylüyor ve ” Kurban etlerinden onlara da götürsek olur mu?” diye soruyorlar. Bunu duyan ekip hemen yola koyularak bölgeye ulaşıyorlar. Hristiyan kabilenin lideri, Müslümanların kendilerine getirdiği hediyeler karşısında şaşkına dönüyor ve ” Şayet bu etleri vermeniz sizin ibadetinize engel teşkil etmeyecekse alalım” diyor. Her ihtiyaç sahibine İslam dininin yardımı emrettiği konusunda bilgi veren Diyanet Vakfı ekibi kurban etini köylülere dağıtarak sıkıntılarını gideriyor. Birkaç gün sonra kabile lideriyle birlikte yerel halk gelip Müslüman oluyor. O kabilenin çocukları Senegal’in başkenti Dakar’da hafızlık dersleri alıyorlar. Benzeri ihtida hikayelerinin dahada artması, mühtedilerin çoğalması Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş düsturuyla şuurlanmamız dileğiyle Kurban Bayramız mübarek ola değerli okurlarım.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *