BAYRAMIN ARDI SIRA..

256

Bir Kurban Bayramını daha uğurladık.

Yüce Rabbim tüm sevdiklerimiz ve sevenlerimizle sağlık ve huzur içerisinde daha nice bayramlara erişmeyi cümlemize nasip etsin.

☆☆

Artık bir Kurban Bayramı klasiği haline gelen, orasını burasını kesen acemi kasaplar bu bayramda da âcil servisleri boş bırakmadı. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın  açıklamasına göre yurt genelinde 29 bin 983 kişi/bencileyin/ kasaplığı kendinden menkul insanımız ya kendisini ya da etrafındakileri kurban gazisi yapmış. Geçen yılın hayli üzerinde bir rakam.  81 vilayette olur da  Kütahya geri kalır mı ? Kalmaz.  50 civarında hemşehrimiz de acemilik ve dikkatsizlik kurbanı olarak yaralanmış. Çok şükür ciddi bir vaka yokmuş. Geçmiş olsun diyor, şifalar diliyoruz.

☆☆

Bu bayramda da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirler başta olmak üzeremilyonlarca insanımız 9 günlük bayram tatili için yollara düştü. Bayramı ata yurdunda geçirmek isteyenler memleketinin..  Deniz, kum, güneş diyenler de tatil beldelerinin ve sahillerin yolunu tuttu. Batıdan doğuya.. Doğudan batıya.. Kavimler göçü sanki.

☆☆

Antalya başta olmak üzere Ege ve Akdeniz şeridindeki şehirlerin, ilçe ve beldelerin nüfusunun 3’e 5’e katlandığı, hatta bazı bölgelerin 20 katına kadar çıktığı yazılıp söylendi.  Muğla’nın 4 bin nüfuslu Ula ilçesinin nüfusu 15 kat artarak 60 bin, sakin şehir adıyla maruf 3 bin nüfuslu Akyaka 100 bin olmuş. Nüfusu 160 bin civarında olan Bodrum’un bayramlık nüfusu 1 Milyonu,  48.924 yerleşik nüfusa sahip Çeşme’nin nüfusu da 1 milyon 500 bini aşmış. 

Otel ve tesis işletmecileri “rezervasyonunuz yoksa sakın gelmeyin” derken, bir çok ilçe ve beldenin yerel yöneticileri de Ramazan Bayramında olduğu gibi, durumu, yeter artık “stop” demeye kadar vardırmış. Çünkü o kadar nüfusu ne alt yapının ne de üst yapın kaldıramayacağı gayet açık. Çevre düzeni, temizliği.. Çöpü.. Yeme içme ihtiyacı, trafiği, park sorunu… İlk akla gelenler.

☆☆

Hürriyet’ in haberine göre ABD Başkanı Joe Biden’ in  29 yaşındaki torunu Naomi Biden de kalabalık bir arkadaş grubu ve koruma ordusuyla Çeşme’ye gelmiş. Daha ne olsun ?  Bir tatil beldesi için  bundan iyi reklam mı olur

Bir de Çeşme’de wc 50 lira imişmiş !   Ayıp.. Ayıp. Ne yani !? Böyle ağır misafirlerin bulunduğu bir turizm beldesinde hem tatil, hem de  bayram..!  “Olacak o kadar”  Nokta.

 Bırakın tesislerde konaklamayı “Çadır koyacak yer bile kalmadı” diye manşet atmış gazeteler. Gerçi çadır koyulmaz kurulur ama zararı yok.

Hasılı, bir zamanların meşhur televizyon dizisindeki karakter oyuncusunun dillere pelesenk ifadesiyle iç ve dış turizm  “patladı gitti” azizim.

☆☆

Yetkililerin günlerce uyarısına, yollardaki sıkı güvenlik önlemlerine ve denetlemelere .. Gelişi ayrı gidişi ayrı .. Uçak pisti gibi duble yollara rağmen 9 günlük bayram tatilinde yurdun bir çok bölgesinde meydana gelen trafik kazalarında maalesef yine canlar yandı Basında toplam sayı verilmese de yazılı ve görsel basından takip ettiğimiz kadarıyla geçen seneden fazla insanımız hayatını kaybederken yaralılar da hastanelerde tedaviye alındı. Geçen yılki can kaybı 50, yaralı sayısı 400 idi. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara da âcil şifalar diliyoruz.

☆☆

Dünya Küresel iklim değişikliği sebebiyle bir çok ülkede yaşanan aşırı yağışları ve sonuçlarını konuşuyor, tartışıyor.

Türkiye de  Mayıs ve Haziran aylarında son 63 yılın en yoğun yağışlarını aldı. Bu yağışlar neticesinde neredeyse bütün illerimizde meydana gelen seller, su baskınları, heyelanlar, ekili alanların sular altında kalması, yolların tahrip olması.. Kent merkezlerinde iş yeri ve meskenlerin su baskınlarına uğramasına.. Kaldırımların yerinden sökülmesinden istinat duvarlarının yıkılmasına, alt yapılara.. Akıntılara kapılıp kaybolan canlara, telef olan hayvanlara kadar hayatımızın her alanı ciddi manada etkilendi.  Allah beterinden korusun.

☆☆

Ülke olarak bir başka sorunumuz da Orman yangınları. Havaların ısınmasıyla bayram önü eş zamanlı iki gün içinde Adana Çukurova, Antalya Alanya, Manavgat, Kaş.. Muğla Marmaris.. Biâhare Datça ve Menemen de.. Tabirimi mazur görün “sezon açılışı !“gibi Orman yangınlarının birden bire başlaması düşündürücü ! Ekiplerin önceden hazırlıklı, donanımların yenilenmiş ve artırılmış olması, zamanında müdahale ile daha fazla yayılmadan kontrol altına alınarak söndürülmesi en büyük tesellimiz. İnşaallah bu kadarıyla kalır.

Bundan sebep bir çok ilde olduğu gibi Kütahya’da da valilik kararıyla 31 Ekim’e kadar ormanlara    /ormanlık  alanlara/ giriş yasak.  Hoca Nasreddin’ in dediği gibi bilenler bilmeyenlere.. Duyanlar duymayanlara söyleyip anlatsın.

☆☆

Son söz; 22. Dönem Kütahya Milletvekilimiz Sayın Abdullah Erdem Cantimur  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak atandı. Hayırlı olsun diyor, başarı ve kolaylıklar diliyoruz.

Sağlık ve esenlik içerisinde, hep birlikte daha nice bayramlara erişmek duâ ve dileğiyle.. Allah’a emanet olunuz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *