‘ORİJİNAL HALİYLE YENİDEN YAPILMALI’

396

Çinili Camii’nin orijinalinde olduğu gibi tekrar temelden yıkılıp yapılması için Türk dünyası olarak her türlü desteği vereceklerini ifade eden Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Kütahya Şube Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Zemin kayması olduğu için caminin yıkılıp yeniden yapılması taraftarıyız” dedi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Kütahya Şube Başkanı Abdurrahman Yıldız, zemin kayması sebebiyle 5 yıldır ibadete kapalı olan kentin simgelerinden Çinili Camii’nin yıkılıp, orijinaline uygun şekilde yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ KÜTAHYA ŞUBE BAŞKANI VE ÇİNİ SANATÇISI ABDURRAHMAN YILDIZ, ZEMİN KAYMASI SEBEBİYLE 5 YILDIR İBADETE KAPALI OLAN KENTİN SİMGELERİNDEN ÇİNİLİ CAMİİNİN YIKILIP, ORİJİNALİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. (HÜSEYİN EFE/KÜTAHYA-İHA) Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Kütahya Şube Başkanı Abdurrahman Yıldız, zemin kayması sebebiyle 5 yıldır ibadete kapalı olan kentin simgelerinden Çinili Camii’nin yıkılıp, orijinaline uygun şekilde yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

KÜTAHYA İL ÖZEL İDARESİNE DEVREDİLECEK

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Kütahya Şube Başkanı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Abdurrahman Yıldız, Dumlupınar Üniversitesi’nin sorumluluğunda olan Çinili Camii’nin mülkiyetinin Kütahya İl Özel İdaresine devredileceğini ifade etti. Yıldız, “Ülkenin ve ilimizin eli öpülesi ak sakallı büyüğü Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında önderlik yapıp İslam alemine kazandırdığı Çinili Camii’ne sahip çıkıp orijinalinde olduğu gibi tekrar temelden yıkılıp yapılması için Türk dünyası olarak yardımcı olmak adına her türlü desteği vereceğiz.”

‘ZEMİN KAYMASI VAR’

“Bu konuda teknik ve kültürel sanatsal çalışmaların Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği olarak alt yapı ön proje destek çalışmaları başlatılacak. Zemin kayması olduğu için caminin yıkılıp yeniden yapılması taraftarıyız. Çalışmalarda bu yönde ilerliyor” diye konuştu.

Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında yaptırdığı şehrin simgelerinden Çinili Camii, adeta şehrin göz bebeği durumunda. Sekizgen şeklindeki caminin dış yüzeyinin tamamı seramiklerle kaplanırken, minaresi ise Orta Asya üslubunda inşa edildi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *