ONLAR SADECE ‘BAKKAL’ DEĞİL

499

Günümüzde her köşe başında açılan zincir marketlere rağmen ayakta kalmaya çalışan bakkallar, aynı zamanda mahallenin abisi, ablası gibi hizmet veriyor. Veresiye defterlerinin kapanmadığı iş yerlerinde ürün çeşidi az olsa da talep edilen birçok ürün vatandaşa sunulmaya çalışıyor

Günümüzde talebin azaldığı bakkallar, zincir marketlere inat vatandaşa hizmet vermeyi sürdürüyor. Geldikleri son durumu GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren bakkallar ve küçük marketler, herşeye rağmen vatandaşa hizmet verdiklerinden dolayı mutlu olduklarını vurguluyorlar.

MURAT AKSOY: ‘BİZ DAHA UCUZUZ’ ALGISINI YIKMAK ZOR

Müşterilerle iletişimlerinin ve diyaloglarının hala çok iyi olduğunu söyleyen Murat Aksoy, karşılıklı olarak güler yüzlü ve ilgi alakanın bulunduğuna dikkat çekti. Mahallelinin ayağının zincir marketlere alışmış olduğunu ancak buna rağmen müşteri yoğunluğunun günümüze göre güzel olduğunu belirten Aksoy ‘’Bizi zincir marketlerden ayıran önemli husus aslında daha ucuz olmamız. Bizde kontrol ediyoruz bazen zincir marketlerin fiyatlarını… Bizim fiyatlarımız onlardan daha ucuz aslında. Zincir marketlerin ‘biz daha ucuzuz’ algısını yıkmak biraz zor. Bu algı değişse bizim fiyatlarımızın onlardan çok daha uygun olduğu da vatandaş açısından fark edilir’’ dedi.

RAMAZAN DURSUN: BİZ MAHALLENİN ABİSİYİZ

‘Mahalle bakkalı mahallelinin dostudur’ vurgusu yapan Ramazan Dursun ‘’Mahalleli size esnaftan çok aile gibi bakar’’dedi. Mahallelinin gelecek olan kargonun tesliminde bile bakkallara güvenin sonsuz olduğunu belirten Dursun ‘Kargom gelecek. Sen alsana abi derler. Sabah soğukta otobüs bekleyen öğrencilerimize soğukta beklemeyin içeri girin derim.  Bunu çıkar için yapmayız. Çünkü biz buradaki insanlarla her gün beraberiz. Biz de mahallenin abisiyiz’’ ifadelerini kullandı.

EMİNE AKIN: ‘MAHALLENİN TALEBİ NEYSE BİZDE O ÜRÜN VAR’

Emine Akın ise bulundukları mahallede müşteri ile diyaloglarının karşılıklı olarak çok güzel olduğunu belirterek ‘’Mahalleli bize çok sıcakkanlı yaklaşıp bizi benimsiyorlar’’ dedi. Küçük bir işletme olduğu için genelde müşterinin taleplerini göz önünde bulundurup ihtiyaca göre hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayan Akın‘’Müşterinin ihtiyaç ve isteklerine, şikâyetlerine dikkat edip ürünleri ona göre temin ediyoruz’’ diye konuştu.

MESELE, BİR YERDEN

SONRA PARA OLMUYOR

Kerem Market İşletme Sahibi Ramazan Dursun veresiye defterini mahalle sakinleri çerçevesinde uyguladığına değinerek şuan toplamda 15 bin civarında alacağı olduğunu söyledi. Ufak tefek her şeyin veresiye yazdırıldığını ifade eden Dursun ‘’ Ama gelip çikolata yazdırmıyor insanlar. Şuan en çok veresiye talep edilen ürün ekmek. Vatandaşın da durumu belli. Ne kadar alacağın olursa olsun, insanların yakasına yapışamazsın. Kendinde zorluk çeksen söylemezsin. Sürekli para isteyip sıkıştıramazsın. Çünkü gerçekten mahallenin abisi oluyorsun artık’’dedi. Dursun, ekonomik koşulların ortada olduğunu vurgulayarak ‘’ Önemli olan gönül yapmak, bir yerden sonra mesele para olmuyor. Dostluk kazansın istiyorsun’ şeklinde konuştu. Bakkal esnafının en büyük sorunlarının zincir marketlerin daha ucuz olduğu algısı olduğunu belirtirken oluşan zamlarda zincir marketlerin büyük bir payı olduğunu dile getirdi. Ramazan Dursun bu konuda mahallelinin bakkallara bakış açışının kötü olduğunu pahalı ürünler sattıklarını söylediklerini ifade ederek ‘’Hem ürünlerimiz taze hem de zincir maketler bizden pahalı. Biz üçün beşin lafını yapmayız. 13 lira tutmuş örneğin, 10 verin yeterli deriz. Biliriz müşteriyi zaten. Tanıyoruz. Bunu zincir markette yapamazsın, kuruşu kuruşuna verirsin’’ dedi.

ZİNCİR MARKETLER GÖZÜMÜZÜ BOYUYOR

Bir ürün grubuna bir ayda 4 defa zam geldiğini ifade eden Dursun,  gelen zamlarla beraber gramajların da düştüğünü söyledi. Dursun ‘’Bir üründen örnek verecek olursak şuanda normal bir çikolata 5 liradan başlıyor. Bunda zincir marketlerin etkisi var. Zincir marketler gözümüzü boyuyor ama aslında oradan alışveriş yapan vatandaşın cebi kül kömür vaziyette’’ dedi

Zamlar yüzünden birçok ürünü rafına koyamadığını, artık deterjan grubu satmadığına değinen Dursun ‘’Talep olmasına rağmen çocuk bezi alıp rafıma koyamıyorum. Artık beni aşıyor. Cumhurbaşkanımız haklı, uğraşıyor da. İnşallah bu zincir marketlerin oluşturduğu fiyat farkının da önüne geçecek’’ diye konuştu.

Dursun pandemi döneminde işlerinin çok iyi olduğunun altını çizerek ‘’Zincir marketlerin bir saati var kapatıyor. Ama biz 7/24 çalışıyoruz. Küçük esnafın önünün açılması için zincir marketlerin kapanma saatleri öne çekilebilir, hafta sonu kapalı olabilir. Bizim önümüz açılır. Sadece mahalle bakkalı değil. Böyle bir planlamada kırtasiye, kasap, şarküteri vs. bütün esnaf iş yapar’’ ifadelerini kullandı.

 ‘ÖĞRENCİYİ KIRMAK İSTEMİYORUZ

MDM Market İşletmecisi Murat Aksoy veresiye uygulamalarının yok denecek kadar az olduğunu ancak müşteri ağırlığını öğrenciler oluşturduğu için ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek ‘’Öğrenci gelir bizde öğrencinin durumunu biliriz. Öğrenciler genelde aperatif bir şeyler alır. Devamlı müşterimiz olduğu için de onlara yardımcı olmaya öğrenciye destek olmaya çalışırız.  Öğrenciyi de kırmak istemiyoruz tabii ki’’dedi.

KEŞKE ZAMLAR BU KADAR SIK OLMASA

Mahallelinin ayağının zincir marketlere alışmış olduğunu ancak buna rağmen müşteri yoğunluğunun günümüze göre güzel olduğunu belirten Aksoy ‘’Bizi zincir marketlerden ayıran önemli husus aslında daha ucuz olmamız. Bizde kontrol ediyoruz bazen zincir marketlerin fiyatlarını… Bizim fiyatlarımız onlardan daha ucuz aslında. Zincir marketlerin ‘biz daha ucuzuz’ algısını yıkmak biraz zor. Bu algı değişse bizim fiyatlarımızın onlardan çok daha uygun olduğu da vatandaş açısından fark edilir’’ dedi.

Zamlar konusunda çok mustarip olduklarını vurgulayan Murat Aksoy, ‘Ben bu hafta sattığım ürünü diğer hafta pazarlamacı gediğinde benim raf fiyatımdan satıyor tekrar. Hele son 2,3 aydır bizde çok zorlanıyoruz. Çünkü son nokta biziz. En sonunda biz müşteriyle yüz yüze geliyoruz. Müşteri doğal olarak tepkisini bize gösteriyor. O yüzden bizde sıkıntı çekiyoruz. Keşke zamlar bu kadar sık olmasa’’şeklinde konuştu.

Zincir marketlerin imkanlarının çok olduğunu, en başta depo sıkıntıları olmadığına dikkat çeken Aksoy ‘’Zincir marketler, bağlantıyı tarladan, üreticiden kuruyorlar. Stokunu yapıyorlar. Ortada ürün mal olmadığı zaman onların elinde toplu oluyor bu durumda. Sonradan piyasaya istediği fiyattan sunuyor. Gıda sektörü başta olmak üzere her şey onun elinde oluyor yani. Bence bu durumdan kaynaklı olarak onların etkisi çok. Fiyatları zincir marketler belirliyor’’ ifadelerini kullandı.

ÜRÜN ALMAK İSTİYORUM, ALAMIYORUM

Elçin Market İşletmecisi Emine Akın veresiye defterlerinin olmadığını fakat ihtiyaç duyulduğunda sabit müşterine yardımcı olduklarını söyledi. Müşterilerinin zamlardan kendisine şikayetçi olduklarını belirten Akın zamlarda toptancı ve zincir marketlerin ve toptancıların ortak payı olduğunun altını çizerek ‘’Örneğin bir çikolata marketlerde 11 lira ama benim aldığım fiyat zaten 11 liradan yüksek. Zincir marketler hem önceden hem de toplu alıyor. O yüzden onun iskonto bedeli de düşük oluyor. Ben fazla ve toplu alamadığım için iskonto oranımda yüksek oluyor. Yani toptancı firmanın da bu zamlarda payı var’’dedi. Akın 3 haftadır toptancıdan ürün almak istediği halde alamadığını dile getirerek sözlerine şöyle son verdi: ‘’ Toptancı firma zam geleceği için o ürünü bana satmak istemiyor. Ama zincir marketler alabiliyor. Durum böyle olunca da zincir marketler her hafta zam yapabiliyor. Yani hem toptancıda hem de marketlerde ürünlere her hafta zam geliyor. Ama zam gelecek diye toptancı firma bana ürün satmadığı için ben bu durumda yok satıyorum.’’

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *