YENİ ÜSTÜNKAYALAR BURADA YETİŞECEK

383

Sanat ruhlu gençler yetiştirmek hedefiyle Hamza Üstünkaya için Şehit Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde Hamza Üstünkaya Sanat ve Tasarım Atölyesi oluşturduklarını dile getiren DPÜ Rektörü Kazım Uysal, “Bu mekan DPÜ’ye çok değer katacak.” İfadelerini kullandı.

‘DPÜ’YE DEĞER KATACAK’

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya Sanat ve Tasarım Atölyesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Şehit Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde açıldı. Sanatçı insan ruhundaki güzelliği dışarı yansıttığını bu yüzden sanatçıdan zarar gelmeyeceğini vurgulayan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, sanat ruhlu gençler yetiştirmek hedefiyle Hamza Üstünkaya için öğrencilerin en çok geldiği yer olan kütüphanede yer tahsis ettiklerine değindi. Sanatçılarımızla öğrencileri buluşturmak istediklerinin altını çizen Uysal, “Gelsinler Hamza Üstünkaya gibi bir değeri tanısınlar. Bu mekân DPÜ’ye çok değer katacak.” İfadelerini kullandı.

‘TÜM TALEBELERİMİZE SADAKAM OLSUN’

Kendi imzasını taşıyan çini desenlerinin 7 bini aştığını açıklayan Hamza Üstünkaya, “Hepsi benim aklımdan var olan desenler. Bunların bütün dünyada karşılığı olacak. Ama benim için bir karşılığı yok.  Benim buradaki çabam, sadakam olsun talebelerimize. Ben Rektörümüze de söyledim; “Buradaki 5 bin kişi gelsin, baksın, sorsun, çok meraklıysa öğretebilirim” dedim. Şimdi o adımı da atacağız.”dedi.

‘BU ŞEHRE DAHA NE SÖYLENEBİLİR’

Hamza Üstünkaya’ya Yaşayan İnsan Hazinesi Unvanının yaşadığı dönemde nasip olduğuna değinen Başkan Prof. Dr. Alim Işık, “Üstünkaya, Türkiye’de 8-9 kişiden biri. Çini sanatçısı olarak bu unvan 3 kişiye nasip olmuş. Bu üç kişide Kütahya’dan. Bu şehre daha ne söylenebilir? Tüm sanatçılara hizmet etmek bizim ancak boynumuzun borcudur.” Dedi. İnsanlara yaşarken vefa göstermenin herkese nasip olmadığını ifade eden Vali Vekili Mustafa Demir ise bu tür imkanların yeni Hamza Üstünkayalar yetişmesine vesile olmasını temenni etti.

AÇILIŞA YOĞUN KATILIM

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı unvanı sahibi Kütahyalı Hamza Üstünkaya’nın çalışmalarını sürdürmek üzere Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından Şehit Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde Sanat ve Tasarım Atölyesi açıldı. Açılış törenine Vali Vekili Mustafa Demir, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, DPÜ Rektörü Kazım Uysal, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Hamza Üstünkaya, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

DPÜ’nün bilimin, teknolojinin, sanatın ve sporun merkezi olmak istediğini ve bunu çok önemsediğini ifade eden DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, “Bilim ve teknolojinin üretildiği öğrencilerin sanata spora yönlendirildiği bir üniversite hayaline güvenle yürüyoruz. Kapanmış bir TEKNOKENT bugün doldu ek binası yapılıyor, öğrencilerimizin ulusal uluslararası alanda başarılar aldı. TEKNOFEST’te DPÜ bu yılın yıldızıydı. Uzaktan eğitime rağmen 15 takımımız finale kaldı, iki kategoride 1’inci olduk. Bin kadar öğrencimizi yarışma takımlarına dahil ettik. Gece gündüz çalıştılar bu başarıların arkasında ciddi emek var.” İfadelerini kullandı.

‘SANAT İNSANI KORUR’

DPÜ’nün sanata çok önem veren bir üniversite olduğunun altını çizen Rektör Uysal, “Güzel sanatlar fakültemizin yaptığı çalışmalar ile ülkemizde ilk sıralardayız özellikle ilimizin değerlerine sahip çıkmak istiyoruz.” Dedi. Bu hedefle GSF amfilerine ülkenin önde gelen sanatçılarının isminin verildiğine değinen Rektör Uysal, Öğrencileri şiddetten korumak, toplumda suç oranlarını düşürmek kâmil insan yetiştirmek için sanatın önemine vurgu yaptı. Rektör Uysal, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Mehmet Gürsoy için de aynı teklifin geçerli olduğunu belirtti. DPÜ’den Fahri Doktor Unvanlı Üstünkaya’ya fiziki imkânların en iyisini tahsis etmeye çalıştıklarını dile getiren Uysal, Kütahya’nın sanat ve sanatçı açısından çok verimli bir şehir olduğunu her evde de bir sanatçı bulunduğunu ve her insanın sanatçı ruha sahip olduğunu vurguladı.

‘DESENLERİMİN BASILMASI İSTEYECEĞİM’

Babası Çinici Mehmet Üstünkaya’nın çini sanatındaki yolculuğunda büyük yer sahibi olduğunu ifade eden Hamza Üstünkaya, “Adım adım geldik büyüklerimizin izini sürdük. Benim asıl mesleğim çinicilik değil. Ama belli bir yaştan sonra içimdeki ışığı gördüm. Çini deseni yapmaya başladım ve şu an da her gün bir tane veya iki tane çini desene yapıyorum. İlk kitabım kültür bakanlığından çıktı. Büyük bir tabağımız var. Yapabilirsek onu cumhurbaşkanlığı külliyesine teslim edeceğiz. 7 bin desenimizin basılmasını isteyeceğim” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA SANATÇIYA VEFASINI YAŞARKEN GÖSTERİYOR’

Kütahya UNUESCO tarafından belirlenen yaratıcı şehirler arasında ilk 50’ye girdiğini ifade eden Başkan Işık, bu unvanı alırken uluslararası tescil denilecek bu diplomayı kazanırken birçok sanatçının katkısının dikkate alındığını belirtti. Sanat ve Tasarım Atölyesinin DPÜ ve şehre değer katarak Kütahya’yı ileriye taşıyacağını ifade eden Başkan Işık, “Biz de şehrin hizmetkârı olarak bugüne kadar olduğu gibi bizden ne buyurularsa onu yapmaya hazırız. Onun adının yaşatılması için bir sokağımıza ismini vermiştik. Daha büyük işler de yapmak nasip olur inşallah.” Dedi. İnsanlara yaşarken vefa göstermenin herkese nasip olmadığını ifade eden Vali Vekili Mustafa Demir, şu ifadeleri kullandı: “Memnuniyetle görüyorum ki Kütahya’daki tüm kurumlar yaşarken insanlara değer veriyor. Bu Kütahya’nın en büyük maharetlerinde biri bugün de bunu yaşayarak görüyoruz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *