SREBRENİTSA KATLİAMINI UNUTMADIK! ‘TARİHİMİZ BOYUNCA YAN YANA OLACAĞIZ’

192

Srebrenitsa Katliamının 27. Yılında acılarının hala taze olduğunu belirten Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen, “Biz akraba devletiz, 600 sene beraber yaşadık ve tarih boyunca beraber olacağız.”dedi. Çayca Köyü Bosna Kültür yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Raif Arı ise yaşanan zulmün hiç unutulmaması gerektiğini vurguladı

“İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan en büyük insanlık trajedisi” Srebrenitsa Katliamı 27 yıl önce yaşandı. 11 Temmuz 1995’de Sırp güçleri sistematik olarak yürüttükleri katliamlarda sadece Srebrenitsa’da 5 gün içinde 8 bin 372 Boşnak’ı şehit etti. Katliamın yıl dönümünde Kütahya Çayca Köyü Bosna Kültür yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Raif Arı ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen GAZETE KIRKÜÇ’e konuştu.

‘TEK SEBEP MÜSLÜMAN OLMALARIYDI’

Acılarının hala çok taze olduğunu ve Srebrenitsa Katliamının Boşnak milletinin en derin yarası olduğunu belirten Çayca Köyü Bosna Kültür yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Raif Arı, tüm dünyanın gözü önünde Avrupa’nın ortasında yapılan katliamın en büyük sebebinin o insanların Müslüman olması olduğunu ifade etti. O zulmün açıklaması olamayacağının altını çizen Arı, Srebrenitsa katliamının hiç unutulmaması gerektiğini vurguladı.

‘TOPLU MEZARLARDAN HALA NAAŞLAR BULUNUYOR’

Her yıl toplu mezarlardan hala çok sayıda insanın naaşının çıktığını ve kimlik tespitlerinden sonra defin işlemlerinin yapıldığını dile getiren Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen, “Bosna Hersek’te yapılan katliamın, o zulüm yaşanırken Avrupa’nın yardım göndermemesinin tek sebebi o insanların Müslüman olmalarıydı.” Dedi. Barışı sağlamak için bölgede bulunan Birleşmiş Milletlerin Hollanda askerlerinin zulme seyirci kalmasının ise unuttulmaması gerektiğine dikkat çeken Bilgen, “Kilit nokta onların çekilmesiydi. Onlar çekilmemiş olsaydı katliam yaşanmazdı. Tüm bunlara rağmen Hollanda o askerlere kraliyet madalyası verdi. Bizim acımızı büyüten bu.” Dedi.

‘İZZETBEGOVİÇ’İN BİZE EMANETİ’

Bilge Kral Aliye İzzetbegoviç’in son nefesinde Bosna’yı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye milletine emanet ettiğini hatırlatan Bilgen, “Biz akraba devletiz 600 sene beraber yaşadık ve tarihimiz boyunca beraber olacağız.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *