TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUNA YAKIŞACAK TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ

307

7. Dönem Toplu Sözleşme Süreci için tekliflerini kamu işverenine teslim ettiklerini belirten Memur-Sen Kütahya İl Temsilcisi Fatih Köse, “Toplu Sözleşmenin Türkiye’nin yüzüncü yılına ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır bir toplu sözleşme olmasını diliyoruz.” Şeklinde konuştu

1 AĞUSTOS’TA İŞVEREN TEKLİF YAPACAK

Memur-Sen Kütahya İl Temsilcisi Fatih Köse, Memur-Sen 7. Dönem Toplu Sözleşme Süreci Basın Bildirisini kamuoyuna duyurdu. Önümüzdeki iki yıllık süreçte; kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartlarını düzenleyecek,  gelir dağılımında adaleti sağlayacak, ücret skalasında hak ettiği konumu bulacak, mali haklarını iyileştirecek tekliflerini kamu işverenine teslim edeceklerini belirten Köse, teklif sunumundan sonra kamu işvereni için; bir hafta gibi uzun bir süre olacağını vurguladı. Köse, Kamu İşvereninin tekliflerini tasnif edip, ayrıştırıp, 1 Ağustos itibarıyla masaya teklifle gelmesi gerektiğini açıkladı.

Kamu işveren tarafının da; mali disiplin politikaları, ekonomide dengeleme ve tasarruf tedbirleri gibi gerekçeler yerine, ekonominin gerçek verilerini dikkate alarak; alım gücünü yükseltecek, reel geliri artıracak tekliflerle masaya gelmesi gerektiğini vurgulayan Köse, “Diğer taraftan, İmzalanma döneminden 4 ay sonra uygulanan, hedeflenen ve beklenen enflasyon tahminleri üzerinden tekliflerle gelinen ve 1 aylık zaman zarfına sıkıştırılan toplu sözleşme sisteminin dayanağı olan Kanun, miadını doldurmuştur. Bunu özellikle belirtmek isteriz. Tam da bu sebeple, bu Toplu sözleşmede 4688 sayılı Kanunu değiştirme ve güncelleme noktasında ortaklaşa karar almayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘BİRİNCİ 3 AYDA YÜZDE 35 ARTIŞ İSTİYORUZ’

2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak, genel hatlarıyla maaş ve ücret artışlarına ilişkin tekliflerini açıklayan Köse, “Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22Bin TL’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan Bin 650 TL’nin tazminini istiyoruz. Geçtiğimiz iki yıllık süreçteki enflasyon verilerini dikkate alarak;  2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle Refah payı dahil, Birinci üç ayda yüzde 35, İkinci üç ayda yüzde 10, Üçüncü üç ayda yüzde 15, Dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz.” İfadelerini kullandı. 2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inançlarıyla 6’şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil Birinci altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 artış istediklerine değinen Köse, iki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ettiklerini; bu durumda vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşının 2024 Ocak ayında 29Bin 700 TL olacağını ifade etti.

DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE TALEBİ

Köse diğer isteklerini “Enflasyon farkının; dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren verilmesini ve en az 2 puan artırımlı ödenmesini, Toplu Sözleşme ikramiyesinin; aylık Bin TL olarak ödenmesini, Kamu Görevlilerine aylık 7bin 650 TL Kira Yardımı verilmesini, 1. Dereceye yükselmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olmasını, Dini bayramlarda kamu görevlilerine 4bin 850 TL ikramiye ödenmesini, Eş yardımının 2bin TL , çocuk yardımının 500 TL ödenmesini ve emeklilere de verilmesini, 8bin 77 TL seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını, Mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef gibi birçok ünvandaki kamu personelinin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının iyileştirilmesini, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesini, Gelir Vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının 3 yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını, Kadroya geçişte kapsam dışında kalan İHS li personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz” diyerek açıkladı.

Toplamda 936 Tekliflerinin Memur-Sen Genel Başkanı ve Kamu Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın tarafından kamu İşveren Heyet Başkanı olarak Çalışma Bakanına teslim edildiğini dile getiren Köse, sözlerini “Memur-Sen ve hizmet kolunun tamamında yetkili sendikaları; masanın emekçiler yönüyle tek temsilcisidir. Bu Toplu Sözleşmenin Türkiye’nin yüzüncü yılına ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır bir toplu sözleşme olmasını diliyoruz.” Diyerek sonlandırdı

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *