“Pazarlar Kirazı”Avrupa  Yolunda..

271

  Açıklamalara göre ülkemizdeki Coğrafi İşaret Belgeli ürün sayısı her geçen gün artıyor. Bugüne kadar İşaret Belgesi alan ürün sayısı 1000’i aşmış. Ciddi sayıdaki ürün de sırada bekliyormuş. Bu iş biraz da yarış halini mi aldı ne ?

Kısa bir tarifle; yöresel ürünlerin özgünlüğü ve kalite bakımından Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilmesine Coğrafi İşaret deniyor. Böyle bir belgeyi alan/hak eden ürünün ve bulunduğu ilin marka değeri yükseliyor, prestiji artıyor, pazarı da genişliyor.

☆☆

Kütahya’nın bugüne kadar Coğrafi İşaret Belgeli ürün sayısı “Kütahya Kaz Tiridi” ile birlikte 19 oldu. Bunlar: Merkezin Çinisi, Cimcik Aşı, Bitli Helvası, Köpük Helvası, Paşa Helvası, Kızılcık Tarhanası.. Tavşanlı’nın Leblebisi, Güveci.. Simav’ın Halısı, Kestanesi, Eynal Domatesi.. Gediz’ in Tarhanası, Güveci, Höşmerimi.. Emet’in Pidesi, Kebabı.. Şaphane’nin Vişnesi.. Pazarlar’ ın Kirazı.. Ve..  Kütahya Kaz Tiridi.  Darısı diğerlerinin başına.

☆☆

“Pazarlar Kirazı” Avrupa Yolunda..

Bu işin bir de  Avrupa ayağı, AB Coğrafi İşaret Listesinde yer alma boyutu var. Ticaret Borsası Başkanı  Sayın Necati Gültekin AB’nin Coğrafi İşaret Listesinde Türkiye ‘den Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Taşköprü Sarımsağı,  Milas Zeytin Yağı, Bayramiç Beyazı,  Giresun Tombul Fındığı ve Antakya Künefesi olmak üzere 9 ürünün yer aldığını, Türkiye’den 10.ncu ürün olarak da Pazarlar Kirazının listeye girmesi için ürünün; renk, sertlik, tat, ekşilik ve koku özelliklerine göre analizinin yapıldığını, Bilimsel bir makale ile de müracaat aşamasının tamamlanacağını, bu konuda Dumlupınar Üniversitesine, Kütahya Tarım İl Müdürlüğüne ve katkısı olan herkese teşekkür ediyor.

Pazarlar Kirazının Avrupa Coğrafi İşaret Listesine girmesi hiç şüphesiz Kütahya ve Pazarlar için iyi bir kazanım, güzel bir prestij olacaktır.

☆☆

Kütahya gezip dolaşmayı, yeni yerler görmeyi sevenler için tarihi ve doğal güzellikleri, sanatı ve değerli sanatçılarının yanı sıra bir türlü gün yüzüne çıkartamadığımız, anlatıp tanıtamadığımız zengin yöresel mutfak kültürüyle de saklı bir gastronomi şehri.

Her şeye rağmen son zamanlarda TRT’de, Beyaz TV‘de ve Ülke TV’de Kütahya’ yı ve Yöresel lezzetlerini anlatıp tanıtan  programlar yayınlandı. Oldukça güzeldi ve beğeniyle izlendi. Emeği geçen herkese şahsen teşekkür ederim.

Bu ve benzeri programlar devam etmeli. Bir çok şehrin yaptığı gibi Ankara ve İstanbul başta olmak üzere önemli merkezlerde “Kütahya Günleri” adı altında, her alandan, geniş katılımlı etkinlikler yapılabilir.

Kütahya bu potansiyele sahip.

Azıcık gımıldamak yeterli olacaktır.

Sağlık ve esenlikler dilerim.

                      _______




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *