SANAYİCİMİZ DURMUYOR ‘GENİŞLEME İLE 20 – 25 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDECEĞİZ’

471

Kütahya OSB’nin onay sürecindeki genişleme ile 20 – 25 bin kişiyi istihdam edeceğini ifade eden OSB Müdürü Tunahan Ergin, “Doğalgaz fiyatlarının çok yüksek olduğu dönem yatırımcımızı zorladı fakat bu süreci atlattık. Doğalgaz fiyatlarının bugünün 3 katı olduğunda da Kütahya OSB sanayicisi üretimini durdurmadı” Dedi.

default

‘BU CAZİBE KULLANILMALI’

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Tunahan Ergin, OSB’deki son durum ve gelecek hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.1973 yılında kurulan Kütahya OSB’nin 2000’li yıllardan sonra atak yaptığını ifade eden Ergin, “Şu an 4 buçuk milyon metrekare mevcut alanımızda 129 tane sanayi parselimiz alanımız var. Bunların 104 tanesi aktif olarak üretimde. Yaklaşık 13 bin çalışanımız var.” İfadelerini kullandı. Kütahya’nın büyük şehirlere yakınlığı ile büyük bir avantajı elinde bulundurduğuna değinen Ergin, “Biz bu cazibenin kullanılabilir hale gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyükşehirlerdeki sıkışmasının dağılması gerektiği konusunda uyarı niteliğinde olduğunu ifade eden Ergin, sanayicilerden Kütahya’da yoğun bir yer talebi olduğunu açıkladı.

Tren yolunu aktif olarak kullanmayı hedeflediklerini dile getiren Ergin, “Şu an bir lojistik merkez çalışması var. Devlet demiryollarıyla imzaladığımız bir protokol var. Bunu ilerletmeye çalışıyoruz. Bu da yakında hizmete geçecek” ifadelerini kullandı. Büyükşehirlerden Kütahya OSB’ye gelmek isteyen yatırımcılara bir an evvel sanayi parselleri sağlamak istediklerine değinen Ergin, 10 metrekareyle 2 bin metrekare arasında değişen tüm talepleri listelediklerini şu an Yaklaşık 40’a yakın firmanın yer talebi olduğunu vurguladı.

‘TAHSİS İÇİN YERİMİZ KALMADI’

Mevcut alanda artık tahsis edebilecekleri bir yerin kalmadığını ifade eden Ergin, Yaklaşık 2 buçuk milyon metrekare genişleme bölgemiz var. Bakanlık onay süreçleri bitmek üzere. Genişleme bölgemizle beraberde toplam sanayi parselimiz 200’ü geçmiş olacak ve yaklaşık 20 – 25 bin kişiyi istihdam ediyor olacağız. Yılsonuna kadar genişlemenin onay sürecini bitirip, kamulaştırmaya başlamak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu talepleri karşılamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Genişleme bölgesindeki belli bir alanı ileri teknoloji ürünleri üreten bir gruba ayırmak istediklerini belirten Ergin, “Burada ileri teknoloji üreten firmalarımız da olsun istiyoruz. OSB’mizin belli alanını bu tip şirketlere ayırmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu. Kütahya’daki en büyük OSB’yiz ve en çok istihdam sağlayan OSB’nin Kütahya OSB olduğunu açıklayan Ergin, çeşitliliği bol olan bir OSB olduklarını dile getirdi. Bu çeşitliliğin Kütahya ve OSB için ciddi bir avantaj olduğunu dile getiren Ergin, bir sektöre bağlı kalındığında o sektörü etkileyecek herhangi bir ekonomik sıkıntının şehrin tamamını etkileyeceğine değindi.

‘OTOMOTİVDE GÜÇLÜ FİRMALARIMIZ VAR’

Kütahya OSB’de hem Türkiye’ye hem de dünyaya mal olmuş özellikle hem porselen hem cam konusunda çok büyük firmalar olduğuna dikkat çeken Ergini, “Onların sağladığı hem ihracata hem de istihdama sağladıkları ciddi bir katkı var. Seramik porselenin yanında cam, otomotiv, metal yapı kimyasalları, tekstil, maden, mermer gibi birçok sektörümüz var. Otomotiv konusunda çok güçlü firmalarımız var. Türkiye’deki büyük otomotiv üreticilerine elektronik ve güç aktarım organları konusunda destek veren onlara üretim yapan firmalarımız var. Bu konuda da şanslıyız. Onlarda gün geçtikçe yatırımlarını ve kapasitelerini artıyor.”şeklinde konuştu.

‘EN ÇOK DOĞALGAZ TÜKETEN OSB’LERDEN BİRİYİZ’

Enerji fiyatlarında yaşanan artışa bağlı süreci değerlendiren Ergin, şöyle konuştu: “Yılbaşından önce doğalgaza ciddi bir indirim geldi. Türkiye’de parsel büyüklüğü olarak bakıldığında doğalgazı en çok tüketen OSB’lerden biriyiz. Çünkü cam, seramik ve porselen sektörü tamamen doğalgazla çalışıyor. Doğalgaz fiyatlarının çok yüksek olduğu dönemlerde özellikle kademe 1 kademe 2 ayrımının olduğu dönemlerde yatırımcımızı zorladı. Fakat bu süreci atlattık. Mevcut doğalgaz fiyatlarıyla sanayicinin çok büyük bir problemi kalmadı. Doğalgaz fiyatlarının bugüne göre 3 katı fiyatlarında olduğunda da Kütahya OSB sanayicisi üretim yapabildi.Sanayicimiz üretimini durdurmadı. Bu konuda biz dirayetli bir bölgeyiz. Aşırı miktarlarda etkilenmedik. Muhakkak üretim düşüşleri oldu. Satışlara da olumsuz etkileri oldu. Ama bizim sanayicimiz güçlü bir şekilde bu süreci atlattı.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *