KONAKLAR TURİZME KAZANDIRILACAK

794

İstiklal Mahallesi ve Paşam Sultan Mahallesinde restorasyonu devam eden iki  tarihi konağı yerinde inceleyen Başkan Işık, konakların amacına uygun şekilde kullanılacağını ve turizme kazandırılacağını ifade etti

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, restorasyon çalışması Kütahya Belediyesi tarafından yapılan, korunması gerekli sivil mimari örnekleri konaklarda inceleme yaparak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Etüd Proje Müdürlüğü tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programına (TAGDEP) başvurusu yapılan ve hibe almaya hak kazanan, ‘Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı’ Paşam Sultan Mahallesi’nde yer alan konağın restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Her iki konakta da yapılan çalışmaları inceleyen ve bilgi alan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık restorasyon çalışmasının ardından, konakların amacına uygun şekilde kullanılacağını ve turizme kazandırılacağını ifade etti.

YÜZDE 98’I TAMAMLANDI

İstiklal Mahallesinde yer alan ve belediyesine restorasyon karşılığında hibe edilen sivil mimari örneğinin restorasyon uygulamasında yüzde 98 seviyelerine gelindi. Yunanlılardan alınarak özel mülkiyete geçen ve daha sonrasında Belediyeye hibe edilen tescilli taşınmazın eski kadastro beyannamesine bakıldığında hicri takvime göre 1317 tarihinde, günümüz miladi takvimine göre ise 1899 -1900 yıllarında özel mülkiyete geçirildiği, yapının yapım tarihinin yaklaşık olarak 19. yy. sonları- 20. y.y başları olduğu görülüyor.

19. ve 20. yy. Kütahya ev tiplerinden iç sofalı plan tipi ile yapılan bina zemin, 1 ve 2. kattan oluşuyor. Konut girişinden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilmekte olup kapı iç sofaya açılmaktadır. Yapı taş, ahşap ve kerpiç tuğla malzemenin birlikte kullanılmasıyla zemin, 1 ve 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Belli bir seviyeye kadar yükselen taş temeller üzerinde taşıyıcı beden duvarları oturtulmuştur. Binanın tüm cephelerinde duvarlar ahşap karkas taşıyıcı sistem ile dolgu malzemesi olarak taş ve kerpiç tuğla malzemenin değişmesiyle oluşturulmuştur.

AY SONUNDA TESLİM EDİLECEK

2020 Nisan ayında başlayan restorasyon çalışmasının ay sonunda teslim edilmesi bekleniyor.

Paşam Sultan Mahallesinde bir diğer restorasyon çalışması devam eden konağın mülkiyeti Kütahya Belediyesine ait. Eski tapu kütük kaydına bakıldığında Kütahya Belediyesi’nden önceki sahibinin Hikmet İstanbul, ondan önceki sahiplerinin ise Hasan ve Halil Erdoğmuş ile onların çocukları olduğu görülüyor. Yapının yapım tarihinin yaklaşık olarak 19. yy. sonları- 20. yy. başları olduğu düşünülüyor. 19. ve 20. yy. Kütahya ev tiplerinden iç sofalı plan tipi ile yapılan bina zemin, 1., 2. ve cihannüma katlarından oluşuyor. 2Yapı taş, ahşap ve tuğla malzemenin birlikte kullanılmasıyla zemin, 1, 2 ve cihannüma katlı olarak inşa edilmiş. Belli bir seviyeye kadar yükselen taş temeller üzerinde taşıyıcı beden duvarları oturtulmuş. Binanın tüm cephelerinde duvarlar ahşap karkas taşıyıcı sistem ile dolgu malzemesi olarak taş ve kerpiç tuğla malzemenin değişmesiyle oluşturulmuş.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *