‘SANAYİNİN TEMELİNE YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ ALMAMIZ GEREK’

464

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katılan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Avrupa Birliği yakında sınırda karbon vergisi ile ihracat maliyetlerimizi artıracak. Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Büyüme konusunu sanayi politikamızın temeline koymamız lazım.” Şeklinde konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat katıldı.

‘TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARINI ARTIRACAK

YATIRIMLAR BİR AN EVVEL YAPILMALI’

Açılış konuşmalarının ardından söz alan oda ve borsa başkanları, kürsüye çıkarak reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi. KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Büyüme konusunu ele alarak, “Bu konuyu sanayi politikamızın temeline koymamız lazım. Avrupa Birliği yakında sınırda karbon vergisi ile ihracat maliyetlerimizi artıracak. ABD ise tarihin en büyük teşvik programını yeşil teknolojilere uyguluyor. Sanayimizin buralara karşı rekabet gücünü korumak için, Emisyon Ticaret Sistemi’nden elde edilecek gelirlerin ve kamu bütçesinden ayrılacak ek kaynakların yeşil dönüşüm projelerine teşvik olarak verilmesi, sanayicimizin temiz enerji kaynaklarını artıracak yatırımların bir an evvel yapılması ve Yeşil Mutabakat için süratle ayrımlı bir sektörel simülasyon,prova analizi yapılması lazım.” dedi.

Dijital Dönüşüm alanında önemli bir farkındalık sağlanmış olunsa da, Dijital Dönüşümün, tipik sektörlerde nasıl bir üretkenlik sağlayacağı, dönüşümün somut adımları, yöntemleri ve dijital olgunluk seviyelerinin tespiti alanlarında devlet yönlendirmesi ve bir modele ihtiyaç duyulduğuna değinen KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Sürecin kendi haline bırakılması halinde ülkemiz bu alandan arzu edilen verimliliği sağlayamayacaktır.”şeklinde konuştu.

‘HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Almanya’da bu yıl uygulamaya giren ve 2023 yılında en az 3000 kişi ve üstünü çalıştıran, 2024 yılı itibariyle 1000 kişi ve üstü istihdamı olan Alman firmalar, Almanya Şirketler Kesimi Tedarik Zinciri Durum Tespiti ve Uyum Yasası’na uyum sağlamak durumunda kalacaktır. Küresel bağlamda kabul görmüş 11 İnsan Hakları konvansiyonun bir bileşkesi olarak hazırlanan bu düzenleme bu yıl sonunda tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri nezdinde de uygulanmaya başlayacak. AB firmaları açısından ağır idari ve finansal yaptırımları içeren bu düzenlemeye yönelik bir hazırlığımız olması gerekir. Hem bu konvansiyonlar bağlamında eksikliklerimiz var ise tamamlamak ve ticaret kaybına uğramamak hem de bu uyum bağlamında AB firmaların yatırım ve ticaret kanallarını zorunlu olarak farklı coğrafyalardan Türkiye’ye çevirmesi sürecini yönetmek açısından kritik önemi haiz bir bu düzenlemeyi dikkatinize getirmek istedim. Bu çerçevede yine bu düzenlemenin sektörel etki analizini devlet ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak birlikte gerçekleştirmek gereği vardır.” İfadelerini kullandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *