KÜTAHYA’DA BALIK YEME KÜLTÜRÜ YOK

275

Kütahya’da balık tüketiminin çok yetersiz olduğuna dikkat çeken M&N Balık Restoran İşletme Sahibi Metin Tuncel, Kütahya’da yazın balık tüketiminin daha da düştüğünü belirtti. Yazın balık tüketiminde yaşanan düşüşün Kütahyalıların zihninde ki ‘Yazın balık yenmez’ algısı olduğunu ifade eden Tuncel başka şehirlerde balığın dört mevsim tüketildiğine vurgu yaptı.

15 Nisan’da başlayan denizlerde av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Yasağın bitmesini bekleyen balıkçılar da 1 Eylül öncesi teknelerini ve ağlarını yeni sezona hazırladı. Yasağın bitmesiyle balıkçılar denize açılıp sezonun ilk balıklarını avladı. Kütahya’nın balık tüketme kültürünü GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren M&N Balık Restoran İşletme Sahibi Metin Tuncel öncelikle Kütahya’daki ‘Yazın balık yenmez’ algısının yıkılması gerektiğine dikkat çekti.

‘BALIK BOL ÇIKARSA FİYAT DÜŞER’

Türkiye genelinde denizlerdeki av yasağının sona ermesiyle beraber balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. Balıkçılar yasağın sona ermesiyle yeni sezonun ilk balıklarını avlamaya başladı. Balık piyasasının belli olmadığına dikkat çeken Tuncel her sene çıkan balığın ve fiyatlandırmanın buna değiştiğini belirterek “Balık bol çıkarsa fiyat düşer. Az çıkarsa fiyat yükselir. Av yasağının kalkmasıyla beraber balık fiyatlarının da düşmesi lazım. Kültür balıkçılığında fiyatlar zaten düşmez ama yakalama balıklarda düşer. Kültür balıkçılığında bir maliyet var. İşçilik, kira, elektrik, su eklenenince fiyatların düşmemesi normal” ifadelerini kullandı.

Bu mevsimin palamut mevsimi olduğunu ifade eden Tuncel “Palamutun başlaması lazım taze taze. Ama biraz daha havaların soğuması lazım. Bu sıcakta olmaz. Şu an kültür balıkçılığı daha çok. Yetiştirme balıkçılık daha çok. Yakalanan balıklarda tam yağlı değildir. Biraz daha havalar soğuyunca balıklar tam yağlanır” şeklinde konuştu. Balık sezonu ile alakalı televizyonlarda ve sosyal medyada şu an yaşanan balık bolluğuyla alakalı birçok bilginin konuşulup paylaşıldığına dikkat çeken Tuncel, daha net bir şey söylemek için erken olduğunu dile getirerek “Şu an net bir bilgimiz yok. Kesin konuşmak için havaların soğumasını beklemek lazım. Havalar soğuduktan sonra bu işler rayına girer. Mesela geçen sene hamsi azdı. Küçük hamsi vardı. Palamut boldu. Neredeyse yaza kadar palamut yemiştik. Önden önceki sene lüfer vardı. Her sene değişir bu” ifadelerine yer verdi.

‘KÜTAHYA’MIZDA ESKİDEN

GELEN BİR KÜLTÜRÜMÜZ VAR’

Kütahya’nın en çok alabalık, çupra, levrek, hamsi ve palamut tükettiğine değinen Tuncel Kütahya’da balık tüketiminin çok az olduğunu vurgulayarak “Kütahya’da tek balık restoran ben varım. Ve bu da potansiyel değil. Çünkü yerli müşterim az, yabancı müşterim çok. Kütahya’mızda eskiden gelen bir kültürümüz var. Balık kışın yenir, yazın yenmez düşüncesi var. Ama Akdeniz, Karadeniz, Ege bölgesine giderseniz oralarda yazın daha çok balık yenir” şeklinde konuştu.

‘KÜTAHYA’DA İNSANLAR

DAHA ÇOK ET YİYOR’

Kütahya’da vatandaşların ‘Yazın balık yenmez’ algısına sahip olduğunu ve bu algıyı yıkmanın zor olduğunu ifade eden Tuncel sözlerine şöyle son verdi; “Ama aslında yazın balık daha çok yeniliyor. Benim müşterilerim yabancı. Kütahya halkından çok ama çok az müşterim var. Kütahya’dan müşterim yüzde 20 yüzde 30 müşterim Kütahyalı.  Kütahya’da ‘yazın balık yenmez’ algısını benim gibi 7-8 tane restoran açarak yıkabiliriz. Açan da oluyor. Ama açanlar 3-5 ay sonra kapatıyor. Kütahya’da insanlar daha çok et yiyor. Et ürünlerini seviyor. Ama balık tüketimin artmasını sağlamamız lazım. Balık tüketimi alışkanlığını Kütahya’ya kazandırmamız gerekiyor.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *