BAL GİBİ ÜRETİYORUZ

660

Türkiye Arıcılık Haritasına göre Kütahya’da 25 bal ormanı, 470 bal işletmesi, 22 bin 958 adet kovanı ile yılda 201 ton bal üretimi yapıyor. Tüm Türkiye’de Karaçalıdan bal üretimi yapılan 7 şehirden biri olan Kütahya’da kovan başı verim ise 8,8 kg olarak açıklandı

7 ŞEHİRDEN BİRİ KÜTAHYA

Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye Arıcılık Haritasını yayınladı. 2022 TÜİK verilerine göre; Kütahya en fazla çiçek, ayçiçeği, karaçalı, meşe, kekik, akasyadan bal üretiyor. Kütahya tüm Türkiye’de Karaçalıdan bal üretimi yapılan 7 şehirden biri.

Kütahya’da bal üretiminde kullanılan bitkiler, 25 Haziran’da çiçeklenmeye başlarken, çiçeklenme bitiş tarihi tüm bitkilerde 1 Ağustos’ta sona eriyor.

25 BAL ORMANU KURULDU

Saraycık, Murat Dağı, Şapçı, Opanözü, Lütfiye ,Pusan, Emirler, Çakırsaz, Karapınar, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Karacaören, Kekik, Meşe, Badem, Karsak, Aliç, Lavanta, Korunga, Akasya, Yeşilköy, Kestane, yenice, Çukurören, Ardıç, K. Mustafalar isimli 25 adet bal ormanına sahip olan Kütahya’da bal ormanlarındaki il toplam kapasitesi ise 5bin 400 olarak açıklandı.

Kütahya’da 2022 yılı verilerine göre 470 adet bal işletmesi bulunuyor. Şehirde yılda toplam 201 ton üretim yapılıyor. 2022 yılında kovan başı verim ise 8,8 kg olarak açıklandı. 2022 yılında Kütahya’da 22 bin 958 adet kovandan bal üretimi yapıldı.

BAKAN YUMAKLI 2 BAL ORMANI DAHA MÜJDELEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Kütahya’yı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Kütahya’da arıcılığın geliştirilmesinin önemine dikkat çekmiş, “Bal ormanı çok önemli. Kütahya’da 25 bal ormanı kuruldu, arılığı kovan varlığı da 23 bine çıkmış oldu. 2 bal ormanı daha Kütahya’da tesis edilmiş olacak.” İfadelerini kullanmıştı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *