‘KENDİME BİLE İTİRAF EDEMEDİKLERİME ETTİĞİM İTİRAZ’ ÖZKAN’IN ESERLERİ BÜYÜK BEĞENİ ALDI

402

Kütahya doğumlu Seramik Sanatçısı Ziya Yekta Özkan’ın, “İtiraf-İtiraz” isimli Seramik Sergisi, 1 Ekim tarihine kadar Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde sergilenecek. Sergideki eserleri için “bugüne değin kendime bile itiraf edemediklerime ettiğim itirazın eseri” ifadelerini kullanan Özkan, sanatseverlerden tam not aldı

Ülkemizin önemli Seramik Sanatçılarından Ziya Yekta Özkan, “İtiraf-İtiraz” Seramik Sergisini Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sundu.  

Eskişehir Odunpazarı, Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt himayelerinde Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi girişimleriyle düzenlenen serginin açılışında Belediye Başkan Yardımcısı Figen Engin konuşma yaptı. Eskişehir Yunus Emre Kültür Sanat Merkezi Müdürü Ebru Dedeoğlu, Özkan’ın ailesi, Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü Öğretim üyeleri, öğrenciler belediye çalışanları, basın mensupları katıldı.

İÇSEL ÇATIŞMADAN DÖNÜŞÜM

KABULE DOĞRU BİR YOLCULUK

Yoğun bir katılımla açılışı yapılan sergide Ziya Yekta Özkan eserlerin yorumlarını tek tek anlattı. Serginin insanın derinlerinde sakladığı içsel gerçekliklerle ve duygularla yüzleşme temasına odaklandığını ifade eden Özkan, “İnsanın kendine bile itiraf edemediği düşünceler, anılar ve duygular, sıklıkla içsel bir çatışma ve itirazla karşılanır. Sanatımla bu karmaşıklığı keşfetmeyi ve ifade etmeyi amaçladım. Eserlerimde, insanların içsel dünyalarına dokunmayı hedefledim. İçimizde sakladığımız duyguları, korkuları ve dile getiremeyeceğimiz gerçekliklerin narinliğini kırılgan seramik eserlerim aracılığıyla yansıtmak istedim. Eserlerim, içsel gerçekliklerle yüzleşmenin zorluğunu ve bu gerçeklere karşı duyulan itirazı temsil eder. İtiraf etmek ve itiraz etmek arasındaki dengeyi keşfederken, insan zihninin karmaşıklığını ve derinliğini kusurlarıyla, hatalarıyla ve mükemmelliyetçiliğe karşı olan inadımla seramiklerime yansıtmak istedim. Sergideki izleyicilerle duygusal bir bağlantı kurmayı amaçladım. Sanatın evrensel dili aracılığıyla, insanların kendi içsel deneyimleriyle bağ kurmalarını, kendi itiraflarını ve itirazlarını keşfetmelerini istedim. “İtiraf-İtiraz” sergisi, İçsel gerçeklikleri ve duyguları keşfetmenin ardından kabul etme ve dönüştürme sürecine odaklandığım, içsel çatışmadan dönüşüm ve kabule doğru bir yolculuktur benim için. Bu sergi, bugüne değin kendime bile itiraf edemediklerime ettiğim itirazın eseridir.” İfadelerini kullandı.

PAZAR GÜNÜNE KADAR SANATSEVERLERİ BEKLİYOR

Sanatseverlerden tam not alan olan sergi, 1 Ekim 2023 Pazar gününe kadar ziyarete açık olacak.

1979 Kütahya doğumlu Ziya Yekta Özkan, 1997’de Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesinden, 2001 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 2003-2016 yılları arasında Seramik Koro fabrikalarında ürün geliştirme departmanlarında tasarımcı ve yönetici kadrolarında çalışan Özkan, 2016 yılından itibaren Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. 2017 de Anadolu Üniversitesinde Yüksek Lisansı eğitimini tamamlayan Özkan, Uşak Üniversitesinde Doktora Programına devam ediyor.İzmir, Çanakkale ve Kocaeli’nde kişisel sergiler açan Özkan Yurtiçinde birçok sergi ve çalıştaya da katıldı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *