MİLLÎ MÜCADELE ATEŞİNİ KÜTAHYA’DA BAŞLATAN KAHRAMANLARI ANLATTI

394

KÜSAD’ın Geleneksel Söyleşi ve Konferanslarının bu haftaki konuğu olan Etkinlikte Emet Cevizdere Araştırma Derneği Başkanı, Emekli Öğretmen, Araştırmacı, Yazar Ali Duyan, Milli Mücadele yıllarında Emet ve Tavşanlı’da hem Doktorluk yapan Emet Müdafaa-i Vatan cemiyetini kuran kahramanları anlattı.

Kütahya Kültür ve Sanat Derneğinin (KÜSAD) Geleneksel Söyleşi ve Konferanslarının bu haftaki konusu ”Gazi Emet ve Milli Mücadele Yılları” oldu. Etkinlikte Emet Cevizdere Araştırma Derneği Başkanı, Emekli Öğretmen, Araştırmacı, Yazar Ali Duyan’ın konuk edildi.

Duyan, Emet müfreze kuvvetlerinin oluşumu, Cevizdere’de Yunan birliklerine ilk kurşunu atan Porsuk Ahmet ve diğer kahraman vatan evlatlarını ve Emet in Yunanlılar tarafından yakılması, yağma talan, tecavüz gibi olayların bilgi ve belgeler ışığında aydınlanması ve yeni yetişen genç kuşaklara aktarılması konusunda geniş açıklamalarda bulundu.

CEPHEDEN DÖNEN GENÇ DOKTORLAR

KÜTAHYA’DA MÜCADELE ETTİ

Birinci dünya savaşının sonunda cepheden dönen genç doktorların, ülkenin içinde bulunduğu durumu görerek İstanbul’dan Anadolu’ya geçmeyi karar verdiğini dile getiren Duyan, “Köycülük hareketine destek olmak üzere Türk ocakları çatısı altında bir araya gelen Dr. Fazıl Doğan, Dr. Reşit Galip ,Dr. Hasan Ferit Cansever ve Dr. Mustafa Alp İzmir üzerinden Kütahya’nın Emet ve Tavşanlı ilçelerine giderler. Fazıl Doğan, Emetlilerin de ile hem Doktorluk mesleğine icra eder hem de Emet Müdafaa-i Vatan cemiyetini kurarak 15 Mayıs 1919 Millî mücadele içerisinde yer alır. Kuvayi  Milli’ye bağlı Emet milli müfrezesinin kumandanlığını yapar.  Ve millî mücadele ateşini de Emet’te başlatan kişi olarak milli mücadele tarihimizin unutulmaz sayfalarında yerini alırlar.” Dedi.

‘EMETLİLERİN BU BÜYÜK KAHRAMANLIĞINDAN BAHSETTİ

17 Aralık 1919 tarihinde Emet’te Osmanlının kuruluş şenliklerini başlatan kişinin Dr. Fazıl Doğan olduğunu dile getiren Duyan şu ifadeleri kullandı: “Ayrıca kendisi Ankara hükümeti tarafından Demirci ve Gördes komutanlıklarına getirilmiş ve demiştir ki; ”Emetlilerin bu büyük kahramanlığı ,istila altındaki başka yerlerde gösterseydi, düşmanın birçok kaleleri alarak Anadolu içlerine girmesi hayal olurdu”

Geniş bir izleyici ortamında gerçekleştirilen söyleşide sanatçılar, araştırmacılar, öğrenciler hazır bulundu. Karşılıklı soru ve cevap şeklinde ilerleyen etkinlikte KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız; Ali Duyan Hoca’ya katkılarından dolay teşekkür ederek bir teşekkür plaketi takdim etti. Yıldız, KÜSAD olarak Kütahya’nın değerlerinden belgelerle tarihi öğrenmenin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.  

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *