‘O OLMADAN KÜTAHYA AYNI KÜTAHYA OLMAZDI’

243

Ahmet Yakupoğlu ölümünün 7. yıl dönümünde düzenlenen 1920’den 2023’ Ahmet Yakuoğlu Panelinde konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Yakupoğlu Kütahya’dır. Yakupoğlu anlaşılmadan Kütahya bilinemez, anlaşılamaz.” Şeklinde konuştu.

Kütahyalı merhum ressam, neyzen, tezhip ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu ölümünün 7. yıl dönümünde Ahi Erbasan Mezarlığındaki kabri başında dualarla anıldı. Anma programına Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, öğretim görevlileri, Yakupoğlu’nun öğrencileri ve yakınları katıldı. Ahi Erbasan Mezarlığı’ndaki törenin ardından Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun doğduğu ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından restorasyonu yapılan Saray Mahallesi’ndeki evin açılışı gerçekleştirildi.

‘BEN BUNU HAK EDECEK NE YAPTIM Kİ’ DEDİ

Açılışa katılan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Rahmetli Yakupoğlu’nu 2014 yılında Fahri Doktora Töreninde yakından gördüm. Kürsüye Fahri Doktorasını almak için çıktığında “Ben bunu hak edecek ne yaptım ki” gibi iç dünyasını yansıtan bir cümle kullanınca daha iyi tanıdım. Ben bu şehri merhum iki Ahmet’in şehri olarak tanımlıyorum. Birisi Ressam Ahmet Yakupoğlu, diğeri de Hisarlı Ahmet. Bu iki Ahmet, gerçekten bu şehrin dün, bugün ve yarın unutulmayacak hazineleri. İnşallah daha nice Ahmetler çıkar ama Ahmetler kolay çıkmıyor. Ben, bu şehrin belediye başkanı olmanın onurunun ne kadar yüksek olduğunu özellikle şehrimin ve ülkemin dışına çıktığımda daha rahat anlıyorum. Ahmet Yakupoğlu’ndan bahsedildiği zaman herkes o şehrin belediye başkanı olmamız nedeniyle ayrı bir ihtimam gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ressam Ahmet Yakupoğlu Parkını o isme ve bu şehre yakışır hale getirmek için çok çalıştıklarını ifade eden Başkan Işık, “Ahmet Yakupoğlu’nu biraz daha görünür hale getireceğiz. O yaşarken hiçbirimizin desteğine ihtiyacı yoktu. Onun ismi zaten tek başına bir markaydı, Kütahya, Türkiye ve dünya tanıyordu ama bugün ihtiyaç var. Onun eserlerini yaşatmak için hepimizin çalışması gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

Açılışın ardından Ahmet Yakupoğlu Müzesinde “1920’den 2023’ Ahmet Yakuoğlu Paneli”düzenlendi. Moderatörlüğünü DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın yaptığı panele Kütahya İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Ahmet Yıldız, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Ressam Adil Özkan konuşmacı olarak katıldı.

‘YAKUPOĞLU ANLAŞILMADAN KÜTAHYA ANLAŞILAMAZ’

Yaşadığımız asrın çok yönlü bir sanatçısı olan Ahmet Yakupoğlu rahmetle anarak sözlerine başlayan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Türk dünyasının ve gönül coğrafyamızın en kadim şehirlerinden biri olan Kütahya’da çok sayıda özgün eserler ortaya koyan sanatçılar yetişmiştir. Yakupoğlu da Cumhuriyetin ilk yüzyılında hocalarının el verdiği her sanat dalı ile ilgilenmiş, iyi bir eğitim almasına rağmen bir gönül insanı olarak kalmıştır. Bir çağdaş yunus olarak, bir yesevi yolcusu olarak yaşamış ve bu yolda kıymetli eserler bırakmıştır. Yakupoğlu Kütahya’dır. Yakupoğlu anlaşılmadan Kütahya bilinemez, anlaşılamaz.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA’NIN ŞEHİRLEŞMESİNDE KATKISI BÜYÜK’

Kütahya’yı önemli bir Türk şehri yapan Yakupoğlu gibi bir kadim sanatçıya çok şey borçlu olduğumuzu ifade eden Rektör Kızıltoprak, Yakupoğlu’nun eserleri ile kadim Kütahya tarihine yeniden hayat verdiğine dikkat çekti. Yakupoğlu’nun Kütahya’yı adeta İstanbul’un kardeşi gibi gördüğüne değinen Kızıltoprak, “Yaşadığı ev, yaşadığı sokak, mahalle bizim için Kütahya’nın en kıymetli yerleridir.” Dedi. Yakuoplu’nun eserlerini gelecek nesillere yaşatmak buluşturmanın gençlere erdemli insan nasıl olunur göstereceğini ifade eden Kızıltoprak, DPÜ’nün Yakupoğlu eserlerinin koruyucusu olmasının kendisi için bir onur olduğundan bahsetti. Yakupoğlunun Kütahya ile bütünleştiğini dile getiren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Kütahya Ahmet Yakupoğlusuz olmaz.” Dedi. Tanzimat’a kadar ülkede İstanbul’dan başka şehir olmadığına değinen Sayar, Kütahya’nın şehirleşmesinde Yakupoğlunun katkısına dikkat çekti.  

Anma programı Ahmet Yakupoğlu’nun Kütahya Sokak Resimleri sergisi ile devam etti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *