SAHTE BALONUN ŞİŞMESİ DURDU

706

Konut kredileri için sıkılaşma tedbirlerinin ardından konut fiyatlarının artmayacağını öngören Gayrimenkul Uzmanı Hasan Cura, “Bir seneden bu yana şişmekte olan bir balon vardı. Hükümetin aldığı önlemlerle bu balonun şişmesini durdurdu. 2 ay sonra siyasi hava sayesinde bankalar kredileri açacak ve piyasa seçim öncesinde rahatlayacak.” Dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, konut kredileri için sıklaşma mesajı vermesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 24 Ağustos tarihinde ilk adımı atarak konut kredilerinde faiz oranını artırdı. Kütahya’da emlak sektörünü GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hasan Cura şu an piyasanın çok durgun olduğunu ancak 2 ay sonra rahatlama olacağını ifade etti.

‘SATIŞLAR ÇOK DURDU’

Konut kredilerinin düşük olmadığının belirten Cura,  zaten şu an vatandaşa kredi de verilmediğine değinerek “Normalde zaten faiz oranları çok yüksek. Enflasyon olduğundan dolayı konut kredileri ya da normal kredilerin faizi yüksek. 24 ağustosta açıklanan karardan bugüne sektörde hiçbir değişiklik yaşanmadı. Zaten yüzde 14 yüzde 24 arasında geçen yıla nispeten düşüş yaşandı. Satışlar çok durdu” ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMET BU KONUDA ÇOK İYİ ÖNLEM ALDI’

Konut fiyatlarının yapılacak yeni düzenleme ile de artmayacağına dikkat çeken Cura “Şöyle örneklendirmek mümkün; bir balon vardı, bir seneden bu yana şişmekte olan bir balon… Hükümetin aldığı bu tarz önlemler kredi vermemesi, kredi oranlarının yüksek olması gibi önlemlerle bu balonun şişmesini durdurdu. 2 ay sonra siyasi hava sayesinde bankalar kredileri açacak. Ve piyasa seçim öncesinde rahatlayacak. Piyasaya bu noktada sıcak para girdisi olacaktır. Bu da gayrimenkul satışlarını yükseltecektir” şeklinde konuştu. Satışların yüklemesinin konut fiyatlarını yükselmeyeceğinin altını çizen Cura “Hükümet bu konuda çok iyi önlem aldı. Sahte balonun şişmesi durdu ve gerileme başladı. 2 ay içerisinde artık tamamen sabitlenir” ifadelerine yer verdi.

‘PİYASAYA SICAK PARA GİRİŞİNİ ENGELLİYOR’

Piyasa daha sabit bir zemine oturduğunda fiyatların düşebileceğini dile getiren Cura “1 milyonluk daire, 1 milyon 300 bine çıktı. Artık burada durdu. 1 milyon 400 bin 500 bin’e çıkmıyor. Bu ay ve bundan sonraki ay içerisinde de gerileme 1 milyonlara kadar gelecek. Sonrasında piyasa oturmuş olacak. Artık bu ev kaç para eder denildiğinde bu ev 1 milyon eder diyebileceğiz. Şu an diyemiyoruz” dedi. 

Şu an evini satmak isteyenlerin müşteri bulmadığını kaydeden Cura, konut satışlarının Kütahya’da dâhil olmak üzere tüm ülkede düştüğünü hatırlatarak şu ifadeleri kullandı “Çünkü insanlar muallakta. Faiz oranları yüksek olduğu için 1 milyon lira parası olan biri parasını bankada tutmayı tercih ediyor. O 1 milyon ile bir daire almış olsa onun kira getirisi daha düşük olacak. Bu da piyasaya sıcak para girişini engelliyor. Bu yüzden alım ve satış olmuyor”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *