TOKSİKOLOJİK ANALİZLER LABORATUVARI HİZMETE GİRİYOR ‘ZEHİRLE MÜCADELEDE ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK’

236

LCMS/MS Doğrulama Yöntemi ile Yasa Dışı/Kötüye Kullanılan Madde ve Toksikolojik Analiz Laboratuvarı Tanıtım Toplantısında konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, laboratuvarda bulunan düşük dozlarda bile tespit sağlayacak cihazın uyuşturucuyla mücadelede Kütahya’ya önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) ve Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kütahya’ya kazandırılan LCMS/MS Doğrulama Yöntemi ile Yasa Dışı/Kötüye Kullanılan Madde ve Toksikolojik Analiz Laboratuvarı Tanıtım Toplantısı gerçekleşti.

TÜRKİYE’DE AZ SAYIDA BULUNMAKTA

Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri’den sonra Kütahya’da da hizmete girmeye hazırlanan Toksikolojik Analizler Laboratuvarı kapsamındaki cihazın uyuşturucuyla mücadelede önemi konusunda protokol üyeleri ve bilim insanları tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.

‘DÜŞÜK MİKTARDA KULLANIMI

AYRINTILI ÇÖZÜMLEYEBİLİYOR’

Sağlık Bakanlığında görev yaptığı dönemde bu cihazı/laboratuvarı yaygınlaştırma adına çalışmalara başladıklarına değinen KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, ülkemizde az sayıda bulunan laboratuvar kapsamındaki ileri teknolojik cihazın hassas ölçümü dolayısıyla uyuşturucuya karşı mücadelede büyük avantaj sağlanacağını belirtti. Kütahya’da uyuşturucuyla mücadelede önemli çalışmalar yapıldığını ancak kişilerin kullanımını belgeleyememenin dezavantaj olduğunu kaydetti. Toksikolojik Analizler Laboratuvarı sayesinde bu dezavantajın önüne geçileceğini belirten Tekin, “Çok düşük dozlarda bile kullanım tespit edildiğinde gözaltına alınıp cezaevine konmalarını sağlayacağız” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ’

İçişleri Bakanlığının uyuşturucuyla mücadeledeki önemli çalışmalarından bahseden Vali Musa Işın, Kütahya’da da bu konuda ciddi operasyonların yapıldığını belirterek yapılan başarılı çalışmalardan söz etti. Cihazın uyuşturucuyla mücadelede Kütahya’ya önemli katkı sağlayacağını ifade eden Işın, uyuşturucuyla mücadelede tedavi süreci, ailelerle görüşme ve rehabilite çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydetti. Uyuşturucuyla mücadelenin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunun altını çizen Vali Işın, Türkiye’nin terörü yendiğini, terörle mücadelesini başarıyla sürdürdüğünü ancak uyuşturucuyla mücadelenin daha zor bir süreç olduğunu kaydetti. Vali Işın, “Uyuşturucuyla mücadele İçişleri Bakanlığımızın öncelikli gündem maddesi. İçişleri Bakanımız bu konuda çok büyük çaba sarf ediyor. Uyuşturucuyla mücadele toplumsal bir mücadeledir, terörden daha büyük bir beladır. Dolayısıyla üniversitelerimiz, emniyet güçlerimiz, ailelerimizi de dahil etmek suretiyle biz bu işi çözebiliriz. Hep birlikte hareket ederek, büyük bir farkındalık ve propaganda çalışmalarıyla bu sorunu çözebiliriz; inandırarak, ikna ederek yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

106 KİŞİ TUTUKLANDI

Uyuşturucuyla mücadelenin sadece devlet tedbirleriyle çözülemeyeceğine dikkat çeken Vali Işın, “Uyuşturucuyla mücadele toplumsal bir sorumluluktur ve cezalar tek başına yeterli değildir. Bu, toplumsal bir meseledir ve sadece devletin sorumluluğunda değildir. Bu konuda el birliğiyle çocuklarımıza sahip çıkabilirsek başarılı olabiliriz” dedi. Kütahya’da uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü de aktaran Vali Işın, 106 kişinin tutuklandığını açıkladı.

‘ADLİ MAKAMLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK’

İl Sağlık Müdürü Sn. Ertuğrul Ünkoç ise laboratuvarın uyuşturucu veya kötüye kullanılan madde konularında adli makamların işini kolaylaştıracağını dile getirdi. İlerleyen süreçte gıdalardaki katkı maddelerinin ölçümü gibi konularda da hizmet verileceğini ifade eden Ünkoç, laboratuvarın uyuşturucu kullanımının azalmasına yönelik hızlı sonuçlar sunmasını umduğunu dile getirdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *