KREDİ RED EDİLSE DE OTOBÜSLER ALINDI

179

Kasım ayında toplu taşıma aracı alımı için kullanılacak krediye onay vermeyenler en büyük dersi bir ay içinde verdiklerini ifade eden Başkan Işık, “Otobüslerin beşi de geldi. Onlar krediye izin vermedi diye bize otobüsü almamazlık yapmadık. Otobüslerimizi aldık. Parklarımızı yapıyoruz, yaptık.” Dedi.

‘KREDİ ÇIKMADI DİYE ALMAMAZLIK YAPMADIK’

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belediye Meclisinde gündem olan kredi kullanım talepleri hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz Kasım ayında verilmeyen yetki nedeniyle “Otobüsler alınmasın, parklar dursun” anlayışında olanlara en büyük dersi bir ay içinde verdiklerini ifade eden Başkan Işık, “Otobüslerin beşi de geldi. Sayın bakanımızın programı nedeniyle geçen Cuma günü tanıtım toplantısının yapılıp hizmete sunulmasını hedefliyorduk. Bakanımız, Özel Kalemi aracılığıyla bu programa katılmak istediğini ve onun da uygun olduğu bir tarihe bizim erteleyebileceğimizi söyledi. İnşallah bu hafta ya da önümüzdeki hafta o tanıtımı da yapınca otobüsler resmen faaliyete geçmiş olacak. Yani onlar krediye izin vermedi diye bize otobüsü almamazlık yapmadık. Aldık. Devam ediyoruz. Parklarımızı yapıyoruz, yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Asfaltlarımızı da yapmaya devam ediyoruz. Paramızı da ödüyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘KREDİ TALEPLERİNİN SİYASİ BİR YANI YOK’

Kredi taleplerinin siyasi bir yanı olmadığını dile getiren Başkan Işık, “Ben buraya görevi devralıp geldiğimde bu şehrin bir TL dahi kredi çekme hakkı yoktu. Tüm limitler dolmuştu. Artı olarak o gününün şartlarında 280 milyon bütçenin olduğu dönemde 52 milyon lira da limit aşımı bakan oluruyla kredi çekilmiş. Biz bunları 3 buçuk yılda zor temizledik. Şimdi 2,5 milyar TL kredi çekebilecek hale geldik. Bunun 120 milyon TL toplamda 3 alanda kredi çekerek enflasyonun da yüksek olduğu bu dönemde şehrimiz menfaatine kullanmasını getirmiştik. Ama arkadaşlarımız seçime az kaldığı için seçim öncesi olduğu için belediyemizi borçlandırmak istemedikleri gerekçesiyle buna onay vermemişlerdi ama bu arkadaşların bazıları 5 yıl önce belediye meclis üyesiydi. O zaman belediye limitinin üzerinde kredi çekerken hiç kimsenin ağzı açılmamıştı. Öbür red veren arkadaşlarımın da bu şehirdeydi müteahhitlik yapıyordu. Belediyeden de ihaleler alıyorlardı. Borçlu belediye biz paramızı nasıl alacağız. Borçlandırmayın diye hiç seslerini çıkarmamışlardı.” İfadelerini kullandı.

‘BÜTÇE BORÇLANMA YETKİSİYLE ONAYLANDI’

Bir taraftan işlerini yaparken; bir taraftan da projelerin aksatılmadan yürütülmesi için bu haklarını kullanacaklarını vurgulayan Başkan Işık, “2023 yılı bütçesini meclisimize sunduğumuzda bugün itiraz eden arkadaşlarım o bütçeye kredi çekerek borçlanma kalemine onay vermişler. Bizim borçlanma hakkımız o limit içerisinde. Yani 1 yıl önce bütçe geçerken toplam 300 milyon TL borçlanma talebimize oy verdiniz bu bütçe geçti. Şimdi ne oldu da bu 300 milyon lira devletin bankasından doğrudan kredi ya da teminat mektubu alarak kredinin düşük enflasyon oranının yüksek olduğu bir dönemde belediyemiz ve Kütahya’mız lehine kullanılmasına engel oluyorsunuz? Biz bütçemizde bunu baştan söylemiştik ve buna göre de bu bütçe mecliste oylandı.” Dedi. Bütçenin kabulünde borçlanma yetkisi verilen kalem kadar kredi almak istediklerini ancak alamazlarsa da önemli olmadığını belirten Işık, “Geldiğimiz yıl bizden önceki yönetimde 140 milyon lira borçlanma ön görmüştü. 2018 yılı gerçekleşen bütçe 280 milyondu. Yarısı kadar borçlanma yapılan bir bütçeyi devraldım ben. Borçlanmayı siliyorum dedim. O günün şartlarında “Denk bütçe hedefliyorum” dedim. 2019 yılsonu itibariyle 373 milyon TL ile bütçeyi gerçekleştirdik. Gelirini giderini denkledik.” Dedi. 2.5 milyar TL kredi çekebilecek kadar şartları iyileştirilmiş bir belediyeye düşük miktarda kredi kullanımının çok görülmemesi gerektiğine değinen Başkan Işık, hizmet birimi olan belediyenin hizmet etmeye devam edeceğini dile getirdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *