YENİ SANAYİ

581

   İlimizde 1970 li yıllarda oluşmaya başlayan ve aradan geçen 50 yıllık süreçte işlevini tamamlayan ve yetersiz hale gelen Yeni sanayi sitemiz şu anda şehrin tam ortasında yer almakta, bir site iken 3 tane olan sanayi sitelerimiz aslında birer bacasız fabrika.

     İyi hatırlayacaksınız sanayi sitemiz şimdiki Yeni mahalle dediğimiz İstiklal mahallesinde konuşlanmış, sonradan karşı kısmına yani şimdiki yerine taşınmıştı. İyi ve olumlu bu hizmet ne yazık ki yıllara yenik düştü, sorun aslında bizim şehir gelecek planını kısa vadeli yani 50 yıllık yapmamızdan kaynaklı, oysa yüz yıl ve sonrası düşünülmeli. Bacasız fabrika dedim gerçekten sanayi sitemiz e , keresteciler, imalatçılar ve galericiler siteleri de eklenerek oldukça devasa bir alana yayıldı. 

    Burada ortalama 7-8 bin işyeri var, büyüklü, küçüklü bu işyerlerinde sahipleri, çalışanları, ustaları, kalfaları, çırakları ile birlikte yaklaşık 30 bin kişiye ev sahipliği yapmakta ve giren ve çıkanları düşündüğünüz de günlük 50 bin kişiye hitap etmekte. Etrafında oluşan Gaybi efendi, Fuat paşa, Ziraat, Osmangazi mahallerini içine almış devasa bir alandadır. Bu alan da sanayi siteleri işlerken komşu mahalleleri rahatsız edici, trafik sorunu oluşturan, alt yapıya, üst yapıya zarar veren konumu maalesef sorunu daha da büyütmek te , buralarda kurulması gereken, cami, okul, park, sağlık ocakları gibi sosyal hizmetlerine yer olmaması ile sorunu tırmandırmakta.

     Bu saptamalardan sonra bu işlevini yapamayan bölgenin başka bşir alana taşınması elzemdi. Ama bu gerekliliğin planlaması yapılırken kısa vade değil uzun vadeli olması gerekmekte. Belediyemiz yeni sanayi sitesini oluşturmak için İNKÖY civarı arka kısımları seçti. İyi bir seçim bu kurak arazilerin değerlendirilmesi bakımından olumlu oldu. Halen yaklaşık 500 işyeri olacak inşaata başlandı ve devam etmekte, zamanla burası daha da büyüyecek. Bu nedenle ulvi hizmeti alkışlıyorum ama Toki ile yani toplu konut alanları ile iç içe girmemesi gerek, zamanla yanlış yayılma yaşanırsa eskisinden bir farkı kalmaz, çarpık yapılaşma ve imar konusuna dikkat edilmelidir.

     Zaman içinde boşalacak olan Sanayi sitesi  tam bir TOPLU KONUT alanı olur, ama zemin etüdünün iyi yapılması gerek, çünkü bu arazi sulak zemin üzerine oturmuş ve sıvılaşmaya müsait alandır. İyi bir planlama ile zemin sağlamlaştırılması ile ilerleyen yıllarda yüz akı bir mekan olacaktır, dediğim gibi iyi hesap edilmeli ve en azından yüksek binalara izin vermeyecek planlama yapılması şarttır.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *