KOKİNA ÇİÇEĞİNİN SIRRI ORTAYA ÇIKTI: DİLEĞİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜREBİLİR

385

Kütahyalı çiçekçiler, yılbaşının simgelerinden biri haline gelen, şans ve uğur getirdiğine inanılan kokina çiçeğinin sırrını açıkladı. Yeni yıla girerken satın aldığınız kokinanın tomurcukları bir yıl boyunca kırmızı kalırsa; kişinin dileyeceği bir dileğin o sene gerçeğe dönüşeceğine inanılıyor. Kütahyalı çiçekciler sosyal medyanın da etkisiyle kokinaya ilginin arttığını belirtti. 

Yeniyıla bir gün kala, senenin son aylarında çiçekçi vitrinlerinde sık sık gördüğümüz kokinalar, kırmızı tomurcukları ile dikkat çekiyor. Yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokina, son dönemde sosyal medyanın da etkisiyle popülerliğini iyiden iyiye artırdı. Sevgililerin birbirine hediye ettiği, son dönemde yılbaşının sembolü haline gelen kokinanın sırrını Kütahyalı çiçekciler anlattı.

TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI

Kokinaya rağbetin Kütahya’da da son dönemde oldukça arttığını belirten Halil Çiçekçilik İşletme Sahibi Halil Düver, kokinanın özellikle sosyal medyada gündem olduğunu ifade etti. Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu. Kokina satışlarının 1 Ocak, 2 Ocak itibariyle biteceğine değinen Düver, “Ben yıllardır kokina alıyorum, 3-5 ay sonra soluyor ama umarım alanların dileği kabul olur.” Dedi.

DİLEĞİN GERÇEKLEŞMESİNİ

SAĞLAYACAK İPUÇLARI

Hayallerine kavuşmak isteyenler için de kokina bakımına dair ipuçları da veren Düver, “Kokina saksılı bir bitki değil, köklü bir bitki. Altına su koyup, 3-4 günde bir suyunu tazelemelisiniz. Altlarından uçlarından kesilerek tazeliğini daha uzun süre korur.” Dedi. Kokinanın serinde olması gerektiğini ifade eden Düver, kalorifer yakını yada herhangi başka bir sıcak yere konulan kokinanın daha çabuk öleceğine vurgu yaptı.

‘SOSYAL MEDYANIN ETKİSİYLE

KÜTAHYA’DA RAĞBET ARTTI’

Son zamanlarda sosyal medyanın etkisi ile kokinanın çok moda olduğunu belirten Elçin Çiçekcilik İşletmecisi Sevgi Kayacan, “Aslında yıllardır var. Çok eskiden beri olan ama sosyal medya etkisiyle büyük beğeni toplayan bir bitki oldu. Orada gördükçe de insanlar alıyor. Sosyal medyadaki görünürlüğü ile de Kütahya’da da sevildi. Kütahya’da da kokina satışları çoğalıyor.” Dedi.

‘150 TL’DEN SATILIYOR’

İnsanların yeni yılda geleceğe dair umut dolduğunu dile getiren Kayacan, “Kokina yılbaşı çiçeği diye geçiyor hep. Şans ve uğur getirdiği düşünülüyor. Aldığın sene dilek diliyorsun bir sonraki seneye kadar kırmızılığını korursa dileğin gerçekleşiyor.” İfadelerini kullandı. Kayacan, kokinanın 6 dallı demetler halinde 150 liradan satıldığını belirtti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *