EN UCUZ ÖĞÜN 10 TL’YE YÜKSELDİ

442

Birçok vatandaşın en ucuz öğünü olan simit ve poğaçaya gelen zammın sadece asgari ücrete bağlı olmadığına dikkat çeken Kütahya Fırıncılar ve Büfeciler Esnaf Odası Murat Duran, un fiyatlarına gelen büyük zammı hatırlattı. Duran, Ocak sonu ekmeğe de zam geleceğini öngördü.

Kütahya’da simit ve poğaçaya zam gelmesi üzerine Kütahya Fırıncılar ve Büfeciler Esnaf Odası Murat Duran GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu. 110 gram simit fiyatının 10 TL, poğaça fiyatının 15 TL’ye çıktığını ifade eden Murat Duran, son fiyatın altıncı ayın sonunda alındığını hatırlattı. Duran, “İnsanlar biz 6 ay boyunca aynı fiyattan satış için yapmamışız gibi “asgari ücrete zam yansımadan zam yaptılar” diyor.” Dedi. Zammın sebebinin sadece asgari ücrete bağlı olmadığına değinen Duran, mecbur kalınan zammın nedenlerini sıraladı.

UNA ZAM GELDİ YİNE GELECEK

Kasım ve aralık ayında un fiyatlarına 150TL’lik yani yüzde 30’luk bir zam geldiğini belirten Duran, “ Ocak ayında ayın ikisinden itibaren zaten una bir 100 TL’lik zam daha bekleniyor. Ay sonuna kadar tekrar bir zam daha bekleniyor. Yani unda 200 TL gibi bir fiyat artışı daha bekleniyor” şeklinde konuştu

GRAMAJ BÜYÜDÜ

Maketlerde fiyat etiketlerinin bir hafta önceden değişmeye başladığını dile getiren Duran, “Bir bakıyorsunuz 3 ay önceki fiyatla bu ay arasında yüzde 50’den fazla fark var. Bir üründe indirim yapılıyor, diğer ürünler zamlı. Aynı şekilde yemek fiyatları yüzde 80 yüzde, 100 arttı. Ama ekmeğe geldiğinde tepki oluyor.” Dedi. Gelen zammın gramaj olarak da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Duran, simitin 100 gramdan 110 grama çıktığını zamla birlikte unlu mamullerin büyüdüğüne de dikkat çekti.

‘ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞTIRMA ŞANSIMIZ YOK’

Tek sorunun asgari ücret olmadığının altını çizen Duran, “Bizim ustalarımız zaten asgari ücretle maaş almıyor. Bizim asgari ücrete usta çalıştırma şansımız yok zaten. Başka bir sürü sebebi var artış insanların bunun gerektiğini bilmesi gerek.” Dedi.

Önümüzdeki ay asgari ücretin uygulamaya geçeceğini ifade eden Duran, “Bu rakam bir günlük iki günlük bir rakam değil. En azından beşinci, altıncı aya kadar gidecek, beş, altı aylık bir rakam. Biz bütün hepsinin ortalamasını almak zorundayız.” Dedi.

EKMEĞE DE ZAM YOLDA

Yakın zamanda ekmeğe de zam geleceğini ifade eden Duran, şu ifadeleri kullandı: “ Ekmeğe zam ise Ocak’ın sonunda gelecek. Bir komisyon süreci var. Fiyat değişikliği federasyon ve bakanlığa gidiyor. Bu süreç 15-20 günü buluyor. Bu yüzden ocağın sonunu bulur diye düşünüyorum. Muhtemelen ekmek de 10 TL olacak.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *